GALERIE FOTO Dormitorul lui Ceauşescu din cabana de vânătoare de la Bâlea Lac a rămas neschimbat. Dictatorul nu era pretenţios şi vâna aici capre negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cabana paltinu 3

La mai bine de 40 de ani de când a fost dată în folosinţă, cabana Paltinul de la Bâlea Lac păstrează neschimbat dormitorul în care dormea Nicolae Ceauşescu, inclusiv masa la care dictatorul împreună cu Elena Ceauşescu, Emil Bobu şi Manea Mănescu jucau şeptică. Dictatorul venea la Bâlea cu bucătarul personal şi nu era deloc pretenţios.

Cabana Paltinul, aflată la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, a fost dată în funcţiune în 1972, având iniţial 10 camere de locuit, una pentru cabanier şi una pentru ofiţerii de securitate. Ceauşescu se relaxa aici la o partidă de vânătoare. 

„Ştiu că vânau capre negre, venea la Bâlea cu elicopterul şi prefera să meargă pe jos până la locul vânătorii”, explică Marius Olariu, directorul Bâlea Turism, societate de care aparţine acum cabana.  

Ceauşescu îşi aducea bucătarul personal şi nu era deloc pretenţios

Dictatorul venea la Bâlea cu bucătarul personal, iar oamenii care lucrau atunci în zonă au rămas cu amintirea unui om mai degrabă modest, fără pretenţii exagerate. „Nu era prea pretenţios, din ce ştiu de la oamenii care lucrau acolo era un om simplu, fără pretenţii exagerate. Îşi aducea bucătarul lui care îi pregătea masa”, îşi aminteşte Liviu Miu, adjunct al şefului Salvamontului din judeţul Sibiu în perioada comunistă. 

Cu câteva zile înainte de fiecare vânătoare, zona era împânzită de securişti, care veneau şi verificau atent perimetrul în care urma să se desfăşoare vânătoarea. „Se odihnea puţin când venea, şi a doua zi pleca la vânătoare, condus de pădurari, cu securiştii în jurul lui. Îl duceau în vale, îi cărau puşca, apoi se retrăgeau. Avea cizme şi o jachetă verde, vânătorească, şi fiind un om mic de statură săreai peste el foarte uşor”, rememorează Liviu Miu. 

„După o asemenea vizită trăiam foarte bine”

Fostul salvamontist îşi aminteşte zâmbind că la finalul vânătorilor oaspeţii luau doar trofeele, iar vântatul rămânea la Bâlea. 

„Noi după o asemenea vizită trăiam foarte bine, ne rămânea carnea de la vânătoare, o foloseam la mâncare, la carne de mici”, povesteşte Liviu Miu.

Liviu Miu îşi aminteşte că, separat de dictator, mulţi fruntaşi comunişti veneau pe vremuri să vâneze la Bâlea. Printre ei, Constantin Stătescu, fost ministru al justiţiei şi fost paraşutist, în tinereţe, Maxim Bergheanu, ministrul rezervelor de stat, Vasile Pantilineţ, membru în Comitetul Central de la Bucureşti, Richard Winter, fostul prim secretar de la Sibiu sau Feri Ghergheli, fostul şef al Securităţii din Sibiu, sunt doar câţiva dintre ei. Din familia dictatorului, singurul care venea separat la Bâlea era fiul cel mare, Nicu Ceauşescu, pe care Revoluţia din 1989 l-a prins prim-secretar la Sibiu. 

Dormitorul lui Ceauşescu de la Bâlea a rămas neschimbat

Nostalgicii epocii de aur pot dormi şi acum în patul fostului dictator, pentru că dormitorul lui din cabana de la Bâlea Lac a rămas neschimbat. S-au păstrat partea de la intrare, lambriurile de lemn, parchetul, mocheta, lampa, scrinul, masa, tot mobilierul din dormitor, dar şi masa la care Ceauşescu şi apropiaţii lui jucau şeptică. A fost schimbată în totalitate baia, s-au schimbat geamurile şi au fost puse un frigider şi un televizor. 

Apartamentul dictatorului a găzduit de-a lungul timupului numeroase personalităţi, printre cei care i-au trecut pragul numărându-se ambasadori, miniştri, primarul Constanţei, Radu Mazăre, Dem Rădulescu, Nicu Alifantis, Gheorghe Gheorghiu sau Daniel Iordăchioaie. De asemenea, aici au dormit turişti români, dar şi străini, din ţări precum Ungaria, Germania, Austria sau Israel. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite