Cum se găteşte supa de prins flăcăi, din prima carte de bucate cu reţete de făcut în oale de lut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele 41 de reţete din cartea ”Poveşti din bucătăria olarului” au în comun tipul de vase în care este recomandat a fi preparate: vasele de lut FOTO Muzeul Astra
Cele 41 de reţete din cartea ”Poveşti din bucătăria olarului” au în comun tipul de vase în care este recomandat a fi preparate: vasele de lut FOTO Muzeul Astra

Din cele 41 de reţete din cartea ”Poveşti din bucătăria olarului”, carte recent lansată de Muzeul Astra din Sibiu, autoarea Karla Roşca recomandă în special două: tocana olarului şi supa de prins flăcăi.

Cartea de bucate de la Sibiu este prima de acest gen lansată în zona Sibiului, principalul specific al mâncărurilor din această carte fiind faptul că vasele recomandate sunt cele din lut. De altfel, cele 41 de reţete au şi fost culese de la olari autentici, care au utilizat astfel de vase în bucătărie timp de zeci de ani.
 

„Toate preparatele descrise în această carte sunt foarte bune, de altfel, iar asta pentru că sunt făcute în vase de lut. Este un detaliu foarte important, pentru că în aceste vase carnea fierbe până când se înmoaie. Iar aceste vase de lut pot fi puse şi pe vatră deschisă, bine pot fi folosite şi pe aragaz sau plită electrică, dar şi în cuptor. Ideea este că avem de-a face cu un mod mult mai sănătos de a găti“, spune Karla Roşca, autoarea cărţii. Ea spune că a pregătit şi singură mai multe reţete din această carte şi recomandă, pentru început, cel puţin două preparate şi anume tocana olarului şi supa de prins flăcăi.

Specificul tocanei olarului

Pentru pregătirea tocanei olarului, autoarea cărţii de bucate recomandă tăierea cărnii perpendicular pe fibră, cât grosimea unui creion, în fâşii de patru-şase centimetri. Carnea trebuie înăbuşită în ceapă roşie, iar în loc de boia mâncarea se condimentează mult piper, măghiran şi/sau cimbrişor.
 

La Sibiu, această mâncare a fost preparată şi în cadrul unui festival organizat în 2014. De la acest festival, autoarea a cules ingredientele şi modul de preparare recomandat pentru o tocană care să sature între 15 şi 20 de persoane. Ingrediente necesare sunt trei kg de pulpă de porc tăiate fâşii, 200-250 gr slănină afumată tăiată în cubuleţe mici, un kg de ceapă roşie tăiată cuburi, un kg de morcovi tăiaţi fâşii, 500 gr pătrunjel tăiat fâşii, 500 gr ciuperci, sare, piper, puţin usturoi, roşii proaspete sau piure şi zeamă supă (eventual bază pentru mâncăruri).

„Slănina afumată se taie cubuleţe şi se topeşte. Se scot jumările din untură (se mănâncă cu pâine prăjită), călim ceapa roşie tăiată mărunt cu puţin usturoi, apoi adăugăm peste ceapă carnea tăiată fâşii, o condimentăm cu sare şi o înăbuşim până când apa se evaporă, iar carnea devine fragedă. Dacă e nevoie se poate adăuga puţină zeamă supă, în funcţie de câtă apă a lăsat carnea. Adăugăm roşiile, condimentăm cu piper, chimen măcinat, măghiran şi/sau cimbrişor“, este descris în cartea de bucate. 
 

Când carnea este aproape gata, în oală trebuie adăugat morcovul şi pătrunjelul tăiat fâşii, iar mâncarea se lasă la fiert. „În final adăugăm ciupercile, pe care, în funcţie de soi, le fierbem doar câteva minute. Ca şi garnitură se serveşte cu mămăligă, preparată din un kg făină de mălai“, se mai arată în cartea de bucate. Timpul de pregătire al acestei tocane este de două ore, iar recomandat este focul deschis.

Supa care prinde flăcăii

Tot în 2014 şi tot de la un meşter olar ungur a fost culeasă şi reţeta supei de prins flăcăii, numită aşa deoarece ar fi recomandată fetelor care caută să îşi hrănească bine alesul inimii. Pentru acest preparat sunt necesare un kg de piept de pui, o ceapă roşie, 400 de grame de morcovi, 400 de grame de pătrunjel, 500 de grame de  ficat de pui, 400 de grame de mazăre, lămâie, tarhon, sare, pătrunjel verde, 2 ouă, făină, frişcă de gătit, piper şi cartofi. „Se curăţă zarzavatul şi carnea, se taie cubuleţe, se căleşte în ulei sau untură (ceapa, carne şi zarzavat). Se adaugă apă, se fierbe, se pun cartofii, ficatul şi mazărea. Apoi se adaugă găluştele făcute din ou şi făină. Se pune smântâna de gătit şi se presară pătrunjel verde şi tarhon. După ce se ia de pe foc se acreşte cu lămâie“, este modul de preparare al acestei supe.

Cartea „Poveşti din bucătăria olarului“ costă 25 de lei şi poate fi achiziţionată fie din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, fie de la galeriile comerciale ale Muzeului Astra, situate în Piaţa Mică din centrul oraşului Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite