Cea mai mare întâlnire a saşilor a început la Sibiu. Preşedintele României, aşteptat sâmbătă de peste 12.000 de etnici germani LIVE VIDEO
0Peste 12.000 de invitaţi au confirmat prezenţa la cea mai mare Întâlnire a saşilor organizată după 1989 în România. Toate pieţele centrale ale Sibiului au fost rezervate pentru acest eveniment în care tinerii saşi sunt în prim-plan.
Întâlnirea Saşilor este un eveniment anual organizat la Sibiu, dar cea de-a 27-a ediţie care a început vineri dimineaţa este una specială. Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania a invitat drept partener în organizare Asociaţia Comunităţilor Săseşti din Transilvania, organizaţie a etnicilor germani care au părăsit România. Cele două entităţi au demarat procedurile de organizare încă de acum aproape trei ani, astfel încât de câteva zile în oraş au început să sosească mii de saşi emigraţi de mulţi ani. „Am fost sunaţi de colegi de-ai mei din clasele I-IV. Doi dintre ei vin din SUA, unul din Canada, iar restul din Germania. Sunt vreo 12 foşti colegi, e ceva incredibil, căci nu am prea ţinut legătura până acum”, spune unul din saşii rămaşi în ţară şi care aşteaptă reîntâlnirea cu vechii prieteni.
Întâlnire dedicată tinerilor
Unul din principalele scopuri declarate ale celei de-a 27-a ediţie a Întâlnirii Saşilor este de a conecta copii celor emigraţi cu locurile natale ale bunicilor lor. Prin urmare, în fiecare zi din cele patru tururi ale oraşului pregătite de către organizatori, unul este pentru copii, iar unul pentru tineri. „„Doar cunoscând Transilvania, ei (tinerii saşi – n.r.) pot aprecia frumuseţile sale, atât naturale cât şi cele ale siturilor istorice, pot înţelege mai bine cultura sa, şi, în particular, pe cea a saşilor. Organizatorii doresc să trezească, şi unde există deja să întărească, conştiinţa tineretului săsesc de apartenenţă la acest spaţiu cultural cu speranţa că unii vor activa în domeniul culturii şi vor contribui la păstrarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural săsesc“, anunţă reprezentanţii Forumului Democrat al Germanilor.
Preşedintele îi va întâmpina în Piaţa Mare
Întâlnirea etnicilor germani se desfăşoară în trei dintre pieţele istorice ale Sibiului (Piaţa Mare, Piaţa Mică şi Piaţa Huet), dar şi în muzee, librării, biserici fortificate. Sunt programate concerte de fanfară şi de muzică săsească, spectacole de dansuri populare, vernisajele unor expoziţii, lansări de carte, parade, precum şi petreceri dedicate tinerilor.
Punctul culminant al întâlnirii care se desfăşoară de vineri până duminică este programat la miezul zilei de sâmbătă, când saşii se vor întâlni cu preşedintele României, Klaus Iohannis, etnic german deopotrivă. Alături de Iohannis, printre oficialităţi se mai numără Bernd Fabritius – presedintele Federaţiei Mondiale a Saşilor şi membru al Bundestagului, Norbert Kartmann – preşedintele parlamentului landului Hessen, ambasadorii Germaniei şi României, Cord Meyer-Klodt şi Emil Hurezeanu, precum şi numeroase oficialităţi locale.
Eveniment prelungit
Chiar dacă programul oficial al Întâlnirii saşilor include în special evenimentele din Sibiu, faptul că un număr atât de mare de etnici germani se reîntorc în ţară a determinat şi comunităţile săseşti din alte localităţi transilvane să se mobilizeze. Astfel, după încheierea evenimentelor din Sibiu, etnicii germani mai sunt aşteptaţi în alte 60 de localităţi din centrul ţării, la diferite alte întruniri şi spectacole. „Nu promovăm numai Sibiul, noi ne dorim ca ei să ajungă să aprecieze ceea ce este în Transilvania în general. Dacă ei au bunici sau rude în Sibiu bineînţeles că vor aprecia Sibiul în primul rând, dar dacă ei provin din altă localitate atunci ei vor vedea în primul rând localitatea respectivă“, spune Martin Bottesch, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania.