Agent Green: poliţiştii şi jandarmii nu mai pot controla transporturile de lemn. Guvernul şi deputaţii: ba pot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezbaterile parlamentare pentru modificarea legii referitoare la sancţionarea contravenţiilor silvice au dus restrângerea atribuţiilor Poliţiei şi Jandarmeriei, susţin reprezentanţii organizaţiei Agent Green. În replică, Ministerul Mediului şi deputaţii care lucrează la modificarea legii spun că informaţiile sunt false.

Reacţia activiştilor de mediu reuniţi în cadrul Agent Green vine ca urmare a dezbaterilor parlamentare care au loc pe marginea proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. Cei de la Agent Green susţin că ultimele modificări discutate reduc mult atribuţiile structurilor subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor. „Actuala formă a proiectului normativ a scos în off side autoritatea Jandarmeriei, a Poliţiei şi a Poliţiei de Frontieră, a căror prezenţă în zonele cu potenţial pericol social şi risc ridicat de activităţi ilegale rămâne o necesitate. Actuala conducere a Ministerului Apelor şi Pădurilor solicită ca angajaţii din subordinea Ministerului de Interne să nu mai poată verifica transporturile de lemn provenind din munţii şi parcurile naţionale ale României, ci doar să ceară socoteală culegătorilor de ciuperci şi fructe de pădure“, au postat cei de la Agent Green pe pagina lor de Facebook.

„Discuţia e despre cine măsoară“

Modificările aduse în discuţie de Agent Green au trecut de Comisia pentru agricultură şi silvicultură a Camerei Deputaţilor. Ai cărei membri arată că modificările respective nu fac referire la dreptul MAI de a efectua controale, ci doar limitează dreptul de a stabili cantităţile de lemn supuse controlului.

„Ideea este ca atunci când se impune măsurarea lemnului în cadrul unor controale să fie chemaţi specialişti, respectiv silvicultorii. Cupla aceea folosită la măsurat trebuie pusă într-o anumită poziţie, la fel este relevant locul în care se măsoară buşteanul şi aşa mai departe. De controlat, cei de la Poliţie, Jandarmi şi aşa mai departe normal că pot face controale în continuare“, arată deputatul de Sibiu Ioan Terea (PSD), inginer silvicultor de profesie. Terea susţine că reprezentanţii MAI nu au pregătirea necesară efectuării unor astfel de măsurători. „Chiar dacă măsoară doi ingineri silvici există o diferenţă între măsurători, care este acceptată într-o anumită limită de toleranţă. Dar dacă măsoară un poliţist cu trei luni de şcoală de pregătire, vă daţi seama ce iese?“, adaugă Terea.

Ministerul mediului: informaţia este falsă

Reprezentanţii Ministerului Mediului au emis în cursul după-amiezii de miercuri un comunicat de presă în care susţin că informaţiile diseminate de Agent Green sunt false şi că, probabil, au la bază o interpretare eronată a proiectului de lege. Modificările aduse textului de lege, mai susţin reprezentanţii Ministerului Mediului, au fost discutate de anul trecut cu entităţile cu atribuţii de control în silvicultură. „Toate concluziile au fost convenite şi asumate anul trecut de ambele ministere. Niciodată nu s-a pus problema restrângerii sau eliminiării atribuţiilor de control ale Poliţiei şi Jandarmeriei, în ceea ce priveşte transportul de lemn. O astfel de abordare ar fi fost nu doar greşită, ci şi absurdă. Asta deoarece personalul silvic nu are capacitatea şi nici resursele necesare pentru a realiza controlul trasabilităţii lemnului fără sprijinul colegilor din MAI“, se arată în comunicatul Ministerului Mediului.

Potrivit acestuia, proiectul de lege aduce drept noutate împuternicirea inspectorilor Gărzii Forestiere de a opri autovehicule în trafic, pentru a controla materialul lemnos. „Până acum, oprirea în trafic se putea realiza doar de către angajaţii MAI. Însă aceste noi atribuţii ale personalului silvic nu le împiedică şi nu le limitează cu nimic pe cele ale Poliţiei şi Jandarmeriei. Dimpotrivă, aceste atribuţii, împreună cu noul set de contravenţii introdus în proiectul de lege la iniţiativa Ministerului Apelor şi Pădurilor, vin să îmbunătăţească şi să susţină lupta împotriva tăierilor ilegale“, se mai arată în comunicatul Ministerului Mediului. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite