Viaţa unui Moş Crăciun de mall: „Nu îţi vine să crezi cât sunt de darnici copiii. Până la un moment dat, când ajung adulţi...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Tarţa are 59 de ani, este din Satu Mare şi este angajat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Până aici, nimic neobişnuit. Totuşi, pentru al doilea an la rând, în perioada sărbătorilor, seară de seară, după ce vine de la lucru îmbracă hainele de Moş Crăciun şi merge în mall-ul din oraş, acolo unde se întâlneşte cu copii.

Traian mărturiseşte că de când familia sa s-a îmbogăţit cu o nepoţică, s-a simţit şi mai apropiat de lumea copiilor. Prima încercare a fost în 2015, atunci când Oana, fiica lui, care are un magazin de articole hand-made într-un centru comercial, şi-a provocat tatăl să îmbrace costumul de moş şi să stea la discuţii cu cei mici. 

„Sunt de doi ani «moş de mall», asta pentru că îmi plac copiii şi mă ajută şi look-ul, trebuie să recunosc. Ca profesie de bază sunt inginer, dar m-am format să fiu alături de copii de când sunt bunic, de şase ani. E destul de solicitant cu copiii aici, mai ales dacă vrei să te ocupi de ei aşa cum trebuie. Eu totuşi mă simt excelent aici printre ei, ca peştele în apă. Îmi fac încălzirea peste an. Am o nepoată de şase ani şi de la ea aflu tot ce e nou în domeniu, mă uit şi la desene şi citesc poveşti, că nu am altă soluţie. Îmi cresc barba cam de un an şi jumătate pentru a arăta aşa şi pentru a avea de ce trage copiii şi în acelaşi timp să fie şi veridică. Am avut-o şi anul trecut, dar atunci nu eram aşa pregătit din punctul acesta de vedere, căci era mult mai scurtă. Costumaţia nu este o investiţie, soţia mea este cea care a creat-o, ea şi fiica mea ocupându-se cu aşa ceva“, explică moşul.

În medie sunt 10-15 copiii pe zi care vin să îl viziteze pe moş şi să se pozeze cu el, acesta fiind şi modul prin care moşul câştigă un ban de pe urma acestei activităţi. „Copiii vorbesc mult şi multe, îmi spun tot felul de povestioare foarte faine, sunt foarte sinceri şi deschişi. Unii se mai tem de moşul, dar le trece. Sunt foarte hazlii, unii mă întreabă dacă sunt originar, mă prind de barbă. Cel mai interesant mi s-a părut un copil pe care l-am întrebat ce vrea să îi duc de Crăciun şi a zis că vrea pentru surioara lui o păpuşă, dar pentru el nu a cerut nimic. Nu îţi vine a crede cât sunt de darnici, până la un moment dat, când ajung adulţi“, povesteşte moşul.

Mai greu i-a fost Oanei, fiica moşului, să îşi convingă fetiţa că Moş Crăciun cel adevărat chiar există: „Fiica mea ştie că moşul cel adevărat are nevoie de ajutoare şi moşul acela are o înţelegere cu bunicul ei. Ea e încântată că e ajutorul moşului“.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite