Trotuarele din muncipiu, un adevărat pericol. Sătmărenii şi angajaţii instituţiilor publice nu s-au grăbit să cureţe zăpada transformată în gheaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pasajul Corneliu Coposu, în centrul municipiul Satu Mare este un adevărat derdeluş. foto. Adevărul
Pasajul Corneliu Coposu, în centrul municipiul Satu Mare este un adevărat derdeluş. foto. Adevărul

După ce sătmărenii s-au bucurat timp de câteva zile de ninsoare, zăpada care s-a depus pe trotuare s-a transformat într-un adevărat derdeluş. Cu toate că legea obligă cetăţenii şi instituţiile publice să cureţe zăpada depusă pentru a evita formarea gheţii, nu doar zona perifică a oraşului nu este curăţată, dar nici zona centrală, intens circulată.

Zăpada s-a lăsat aşteptată în judeţul Satu Mare, însă în momentul când a venit a stârnit o adevărată bucurie mai ales în rândul celor mici care şi-au scos repede săniuţele pentru a ieşi pe derdeluş. Pe de altă parte, adulţii, au fost invitaţi să îşi scoată lopeţile pentru a curăţa zăpada depusă pe aleea din faţa caselor. Nu doar pe cetăţeni îi obligă legea să cureţe zăpada, ci şi pe instituţiile publice. După ce gerul şi-a intrat cu adevărat în drepturi, zăpada care nu a fost curăţată, a îngheţat constituind un adevărat pericol pentru trecători. Poliţia Locală avertizează că va împărţi amnezi, însă din păcate nici asta nu pare să îi sperie pe unii care nu se obosesc să îşi cureţe corespunzător nici măcar maşinile. 

Zona centrală a municipiului Satu Mare nu este nici anul acesta curăţată corespunzător. Fie că vorbim de zona de joacă sau de trotuare, gheaţa a căpătat dimensiuni importante şi asta pentru că zăpada nu a fost îndepărtată la timp sau curăţată superficial, cel puţin asta spun sătmărenii care suţin că autorităţile sunt obligate să cureţe zăpada de pe domeniul public. Legea le dă dreptate, cel puţin la nivel teoretic.  În articolul 8 al Ordonanţei numărul 21 din 30 ianuarie 2002, se specifică clar că: " Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale ale sectoarelor acestuia, precum şi primarii au obligaţia să asigure:curăţenia străzilor, pieţelor şi a celorlalte locuri publice, îndepărtarea zăpezii, a gheţii de pe străzi şi trotuare, colectarea şi depozitarea reziduurilor menajere şi stradale, sortarea şi valorificarea resurselor materiale refolosibile", se menţionează în ordonanţă.

Dar după zicala, "legea este făcută să fie încălcată", unele instituţii publice din centrul municipiului nu s-au grăbit să pună legea în aplicare. Responsabilii nu s-au grăbit să cureţe nici parcurile sau zonele frecventate de copii, dar şi de patrupede care nu s-au sfiit să îşi facă nevoiele pe zăpada. Situaţia îi nemulţumeşte mai ales pe cei în vârstă care spun că se tem să mai iasă la cumpărături în piaţă sau să meargă în vizită la cei apropiaţi pentru ca nu cunva să alunece şi să ajungă la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare.  

parc

Foto: Parcul de joacă de pe Aleea Corneliu Coposu, zona centrală a municipiului Satu Mare

Domnul din imagine, pensionar, ne mărturiseşte că a ieşit la cumpărături, însă se întoarce acasă dezamăgit pentru că oraşul nu arată cum ar trebui nici în acest an. 

"Tocmai într-un ziar naţional citeam ordonanţa care spune că strada aparţine autorităţilor locale care au obligaţia de a curăţa zăpada, cetăţenii îşi curăţă în faţele caselor, însă nu tot trotuarul. Nu e deloc curăţat, e groaznic cum se circulă. Deocamdată nu am căzut, nevasta mea a căzut în piaţa, deci atenţie zona centrală. Efectiv  a alunecat pe trotuar. Noi plătim impozitele, dar ei nu curăţa. Toţi trebuie să respectăm legea, în primul rând pentru siguranţa fiecăruia", explică sătmăreanul. 

image

Pe de altă parte pe unele străzi din zona centrală a municipiului, oamenii au ieşit încă de la primele ore ale dimineţii să cureţe gheaţa formată în timpul nopţii, însă nu tinerii au fost cei care s-au înghesuit să pună mâna pe lopeţi, ci vârstnici, atenţi ca trotuarul să fie curăţat şi să le ofere în primul rând siguranţă lor, cât şi membrilor familiei. 

image

Foto. Senior curăţând trotuarul din faţa casei. 

Poliţia Locală aplică amenzi

Reprezentanţii Poliţiei Locală Satu Mare susţin că la nivelul municipiului Satu Mare au demarat, încă de luni, o amplă acţiune de verificareprin care să vadă dacă sătmărenii, fie că vorbim despre persoane juridice, fie de persoane fizice, dar şi instituţii, şi-au curăţat trotuarele de zăpadă. În conformitate cu hotărârea Consiliului Local Satu Mare, cuantumul amenzilor care pot fi aplicate celor care nu-şi curăţă trotuarele din faţa imobilelor, este cuprins între 100 şi 300 de lei pentru persoanele fizice, şi între 200 şi 500 de lei pentru persoanele juridice sau instituţii. De asemenea nu doar zăpada de pe trotuare trebuie îndepărtată, ci şi ţurţurii care o dată cu încălzirea vremii pot să cadă şi să lovească trecătorii sau auoturismele parcate în faţa imobilelor. Legea stipulează obligaţii şi în acest sens. În capitolul trei al ordonanţei menţionate mai sus se precizează că această obligaţie revine proprietarilor acelui imobil: " să efectueze şi să menţină curăţenia trotuarelor, a părţii carosabile a străzii sau a drumului, a locurilor de parcare pe care le folosesc şi să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din dreptul imobilelor şi incintelor în care îşi desfăşoară activitatea, potrivit normelor stabilite de consiliile locale", spune legea. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite