FOTO Prima zi de şcoală la Satu Mare: 100 de abandonuri şi şase unităţi de învăţământ fără apă potabilă şi grupuri sanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La nivelul judeţului Satu Mare funcţionează 319 unităţi de învăţământ preuniversitar FOTO Cristina Cicău
La nivelul judeţului Satu Mare funcţionează 319 unităţi de învăţământ preuniversitar FOTO Cristina Cicău

Cei circa 50.000 de elevi sătmăreni s-au întors de astăzi pe băncile şcolii. Sute de elevi din judeţ vor continua şcoala în condiţii improprii, fără apă potabilă şi grupuri sanitare. Şi asta, ori pentru că se află în localităţi fără apă curentă şi canalizare, fie nu sunt cuprinse în programe de reabilitare. De asemenea, 100 de copiii au decis să nu-şi mai continue studiile.

Municipiul Satu Mare a fost astăzi mai frumos ca oricând. Mii de copii s-au îndreptat spre şcoală cu buchete mari de flori în mână şi cu multă speranţă în suflet, mai ales cei care azi au păşit pentru prima dată într-o unitate de învăţământ. Pe lângă toată această poveste de vis, 100 de copiii de clasa a VIII-a au decis să nu-şi mai continue studiile, iar şase unităţi de învăţământ nu au autorizaţii de funcţionare, din cauză că nu au apă potabilă şi grupuri sanitare.

La nivelul judeţului Satu Mare funcţionează 319 unităţi de învăţământ preuniversitar, din care aproximativ 90 la sută au autorizaţie sanitară de funcţionare. Restul nici nu vor avea prea curând, cel puţin nu în acest an, întrucât fie se află în localităţi fără apă curentă şi canalizare, fie nu sunt cuprinse în programe de reabilitare.

În acelaşi timp, luni a revenit şi aglomeraţia în traficul din oraş. Preţ de câteva ore s-a circulat bară la bară, iar pe străzile din apropierea unităţilor de învăţământ s-au format chiar cozi. Cei mai emoţionaţi decât copiii au fost părinţii, care au retrăit amintirile clasei I, clasei a VIII-a. Bobocii s-au desprins cu greu de mâna mamei şi au intrat în clasă, acolo unde o doamnă blândă i-a aşteptat în prag.  

Toate instituţiile, de la grădiniţe, şcoli generale sau licee, au organizat manifestări multiple. Unele au sărbătorit inaugurarea unor noi corpuri, cum ar fi Colegiul Naţional „Doamna Stanca“, iar altele au organizat manifestări dedicate aniversării acestora. Este vorba despre Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş“, care a sărbătorit 90 de ani de la înfiinţare. Festivităţile de deschidere a noului an şcolar au început în jurul orei 9.00, iar majoritatea s-au desfăşurat în sălile de clasă, din cauza vremii care a cam stricat organizarea.

Anul şcolar 2013-2014 include 36 săptămâni de şcoală, însumând 176 de zile lucrătoare, cu excepţia claselor terminale din învăţământul liceal, care vor avea doar 33 de săptămâni de cursuri şi a claselor de a VIII-a, cu 35 de săptămâni. Cursurile din semestrul întâi se desfăşoară în perioada 16 septembrie 2013 – 1 februarie 2014, iar cele din semestrul doi în perioada 10 februarie – 20 iunie. „Va fi un an şcolar greu. Elevii vor fi evaluaţi de la clasele primare, iar aşteptările cadrelor didactice sunt din ce în ce mai mari“, a declarat una dintre învăţătoarele de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite