Paradă militară dezamăgitoare de 1 Decembrie la Satu Mare
0
Parada militară de pe 1 Decembrie 2017 a inclus doar garda de onoare, spre deosebire de anii anteriori, când sătmărenilor le-a fost prezentată şi tehnica militară. Lumea a plecat dezamăgită acasă, după mai bine de o oră de aşteptat în frig.
Ziua naţională a României a fost marcată prin manifestări solemne şi în acest an la Satu Mare. Acestea au debutat ca în fiecare an cu depuneri de coroane la busturile personalităţilor marcante din istoria României, ca Mihai Viteazu, Avram Iancu, Iuliu Maniu ţi I.C Brătianu.
Momentul cel mai important din această parte a manifestărilor a fost la statuia lui Vasile Lucaciu, acolo unde a avut loc un moment mai extins, inclusiv un ceremonial religios al preoţilor şi citirea mesajului primului ministru, de către prefectul Darius Filip. De asemenea un elev al unui colegiu din judeţ a recitat o poezie patriotică, iar unul dintre preoţii militari a dat citire unei cuvântări privind însemnătatea zilei de 1 Decembrie pentru poporul român.
După încheierea acestor momente toată mulţimea s-a deplasat spre bulevardul de lângă parc, în faţa Hotelului Dacia, pentru a lua parte la parada militară. Doar că în acest an aceasta a fost o surpriză, dar nu una plăcută, mai ales pentru sute de copii, care se aşteptau la ceva deosebit. Aceştia au stat mai bine de o oră în frig pentru a putea admira utilajele militare de intervenţie, tancuri şi taburile, doar că acestea au lipsit.
Parada militară a cuprins doar garda de onoare, respectiv câte un grupaj al Batalionului 52 Geniu Tisa, unul al ISU Someş Satu Mare şi unu al jandarmeriei, fără să fie prezentate publicului nici una dintre dotările acestor instituţii, nici un utilaj de intervenţie. Anul trecut parada a fost una mult mai amplă, cuprinzând dotări de la toate aceste instutiţii, ba chiar şi de la Poliţia Locală, dar şi mascaţi, barcă de salvare a pompierilor şi artileria armatei.
„Dezamăgitor”, a exclamat unul din participanţi la finalul paradei, în timp ce o doamnă ce a venit cu nepotul la paradă nu s-a sfiit să întrebe în auzul tuturor: „Asta a fost tot?”
Punctul de atracţie al acestor manifestări de 1 Decembrie l-au reprezentat membrii Asociaţiei Ţara Oaşului şi Avram Iancu, care au adoptat costumele tradiţionale pentru paradă şi au intonat cântece patriotice pe tot traseul dintre busturi, până la statuia lui Vasile Lucaciu.
„Noi facem parte din oşenii adevăraţi şi ne-am hotărât să venim şi noi să depunem o coroniţă, ca tot omul. Portul e foarte important în zi de sărbătoare, a fost uitat puţin, dar acum a reînviat. Costumele de pe noi unele sunt mai vechi, altele mai noi, dar important e că îi convingem pe tineri să le poarte, să renunţe la cămăşile comode pentru costumul popular. Ziua naţională se simte altefel în port popular”, a afirmat unul dintre oşenii prezenţi la eveniment.
Evenimentele dedicate Zilei Naţionale continuă pe tot parcursul zilei, cu un concert de muzică populară şi folk, dar şi cu fasole cu cârnaţi oferite populaţiei şi o retragere cu torţe a gărzii de onoare.






