FOTO Examene fraudate la Vama Satu Mare. 82 de agenţi au rămas pe drumuri, după ce au picat examenul de departajare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de examinare a examenelor de departajare din 2011 în vederea numirii în funcţia de agent II şi III în Compartimentul Ture Serviciu la Sectorul Poliţiei de Frontieră Satu Mare a măsluit examenele de departajare, acordând note de trecere celor care au plătit bani în schimbul admiterii. În chestionarul de examinare a existat un cod din semne de punctuaţie, care indica răspunsurile corecte.

Agenţii cu experienţă, în schimbul celor de pe stradă

Fosta conducere a Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Satu Mare a organizat în vara anului 2011 examene de departajere în vederea numirii în funcţia de agent II şi III - Compartimentul Ture Serviciu la Sectorul Poliţiei de Frontieră Petea. În urma acestui examen, 82 de agenţi din sistem au fost disponibilizaţi pe motiv că nu au reuşit să obţină cel puţin nota şase, cu toate că fostul ministru de Interne, Traian Igaş, declara la acea vreme că 95% dintre cei disponibilizaţi sunt din surse externe.

Curios a fost faptul că majoritatea celor care au picat examenul erau agenţi cu experienţă şi cu cursuri de specializare la activ, în timp ce numeroşi agenţi încadraţi din sursă externă au reuşit să promoveze cu uşurinţă examenul. La vremea respectivă, au apărut informaţii că în chestionarul de examinare a cunoştinţelor ar fi existat un cod din semne de punctuaţie, care indica răspunsurile corecte. Codul respectiv a fost identificat în urmă cu puţin timp, care permitea rezolvarea până la nota 7.50 a chestionarului. Acest lucru demonstrează că examenul a fost măsluit de către comisia condusă de fostul adjunct al şefului IJPF Satu Mare, comisarul şef Tiberiu Gim Giurea.

Semne de punctuaţie, arma secretă

Examenul pentru departajare a agenţilor la SPF Petea conţine un cod alcătuit din semne de punctuaţie, care a fost vândut unor agenţi mai slabi pregătiţi cu sume cuprinse între 1.000- 3.000 de euro. Codul este cât se poate de simplu, fiind vizibil la o lecturare mai atentă a chestionarului. Răspunsul corect la 15 întrebări este indicat de semnul “;”, care este lipit de ultimul caracter la varianta corectă (întrebările nr.1, 4, 5, 9, 12, 14, 17, 18, 19 şi 20), iar acolo unde semnul “;” este distanţat la două dintre variante faţă de sfârşitul cuvintelor sau nu există semne de punctuaţie la finalul primelor două variante, este corectă varianta care se termină cu punct, adică c (întrebările nr.2, 6, 7, 10, 15). În plus, la întrebările 3, 8 şi 13, adică din cinci în cinci, unde punctuaţia este relativ corectă, peste tot răspunsul corect e varianta b. Pe baza acestui cod, orice persoană, fără să deţină minime cunoştinţe despre activitatea Poliţiei de Frontieră, poate obţine 15 puncte, care ar corespunde notei 7.50.

Faptul că acest cod din semne de punctuaţie este valabil în cazul a 15 întrebări din cele 20 cuprinse în chestionar demonstrează că examenele au fost măsluite. Principala responsabilitate pentru măsluirea examenelor, în urma cărora 82 de agenţi care nu au avut banii de şpagă pentru a-şi procura codul, revine fostului adjunct al şefului IJPF Satu Mare, comisarul şef Tiberiu Gim Giurea, care a ocupat funcţia de preşedinte al comisiei de examinare. În prezent, acesta ocupă funcţia de şef al structurii CIT (Combaterea Infracţionalităţii Transfrontaliere) în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. Din comisia de examinare au mai făcut parte comisarul Claudiu Miliador Dobşe şi subcomisarul Ionel Stroi.

„Suspiciunile au venit după ce ne-am dat seama cu toţii de fapt cine a rămas în sistem. Noi, cei care am fost disponibilizaţi avem cel puţin 10 ani vechime în sistem, cu şcoli militare în spate. Abia după am primit testul grilă de la Sighet ne- am dat seama ce s-a întâmplat “ a declarat Călin Lup, agent şef disponibilizat.

DGA a demarat o anchetă

În urma a 28 de sesizări penale înregistrate, Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) Satu Mare a început cercetările pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Au fost luaţi în vizor preşedintele comisiilor de examinare alcătuite la nivelul fiecărui sector, fostul adjunct al şefului IJPF Satu Mare, comisarul şef Tiberiu Gim Giurea, respectiv ceilalţi membri ai comisiilor: comisarul şef Ovidiu Volcovinschi, comisarul şef Pavel Nemeş, comisarul Claudiu Miliador Dobşe, comisarul Emil Frunză şi subcomisarul Ionel Stroi.Lucrătorii DGA Satu Mare au început cercetările pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

„La nivelul Poliţiei de Frontieră Petea au fost 91 de candidaţi, fiind ocupate 67 de locuri. Au existat două variante de subiecte pentru concurs, pregătite de către cei doi membri ai comisiei, fiecare fâcând câte un calup de 20 de întrebări. Cele 40 de întrebări s-au adunat, s-au amestecat şi au ieşit două variante de teste. Nu cunosc detalii privind anumite semne de punctuaţie“, a declarat Tiberiu Giurea, preşedintele comisiei.

Cei disponibilizaţi cer anularea testelor.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite