Cum se explică psihologic nevoia multor oameni de a se tatua. „Traducerea acestui gest este de durere, suferinţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii îi împart pe cei care îşi fac tatuaje în mai multe categorii. Unii oameni simt că tatuajul îi reprezintă, dar cei mai mulţi o fac ca o metodă de autoflagelare, susţin specialiştii.

Cei care apelează la un tatuator sunt din cele mai diferite clase sociale şi domenii de activitate. Unii dintre ei vin de acasă cu un model de tatuaj, cu o viziune despre ce doresc să aibă pe corpul lor, dar alţii se prezintă la tatuator şi accepta variante pe care le consideră plăcute sau la modă.

„În funcţie de contextul realizării unui tatuaj, putem să distingem o categorie socio-culturală, una imitativă şi una ce ţine de personalitatea fiecăruia. Cauzele sunt legate de o situaţie prezentă sau trecută, din copilărie până în 8-10 ani. Traducerea psihologică a acestui gest, în cazul exagerărilor, este de durere, suferinţă, un strigăt de ajutor. Mulţi dintre cei care îşi fac tatuaj o fac pentru că nu încredere în ei şi atunci îşi fac tatuaj după tatuaj. E un comportament de automutilare, autopedepsire, autoflagelare. Şi asta intră deja în sfera patologică”, explică Secan Călin, medic psiholog.

Faptul că multe persoane îşi fac tatuaje doar pentru că e la modă şi pentru că doresc să iasă în evidenţă o confirmă şi cei care fac tatuajele, care se întâlnesc cu oamenii şi le ascultă cerinţele. Puţini dintre clienţi se prezintă cu o poveste atunci când doresc un tatuaj, cei mai mulţi cerând doar să fie tatuaţi.

„Puţină lume povesteşte şi se deschide să vorbească despre motivul pentru care se tatuează. Eu obişnuiesc să îmi fac tatuaje ca să marchez diferite evenimente, stări, persoane din viaţa mea. Sunt unii care îmi povestesc şi chiar mă ajută să fac design-ul la tatuajul respectiv. Dar sunt unii care îmi zic doar vag ce vor să îşi tatueze. Apoi, după ce le creez un model anume, întreb care este povestea din spatele tatuajului, asta în cazul în care mă intrigă”, explică Aedrian VanDogg, tatuator.

Tatuatul a luat amploare în ultimii ani, fiind prezent atât în rândul bărbaţilor cât şi al femeilor, modele şi tehnicile evoluând continuu. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite