Care sunt lucrurile esenţiale pentru o drumeţie: „Luăm strictul necesar, nu toată casa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urcatul pe munte poate părea o aventură uşoară pentru mulţi, mai ales pe un traseu uşor, dar lipsa unui bagaj corespunzător poate crea probleme şi surprize neplăcute.

O drumeţie de o zi la munte poate fi o variantă plăcută şi sănătoasă de petrecere a timpului liber, chiar şi pentru cei care nu sunt profesionişti în expediţii pe munte, existând în fiecare masiv muntos din România câte un traseu pentru amatori, care poate fi parcurs uşor.

În ciuda gradului redus de dificultate a traseului, fiecare drumeţ trebuie să îşi ia anumite măsuri de protecţie şi trebuie să aibă un bagaj adecvat pregătit pentru urcare şi coborâre, care durează împreună câteva ore. Primul pas în pregătirea unei drumeţii este ţinuta, care trebuie să fie în ton cu ieşirea, fiind excluse articole precum blugi, cămăşi sau pantofi.

„În drumeţie trebuie să luăm strictul necesar, nu toată casa, că mulţi au obiceiul să ia cu ei o mulţime de lucruri inutile, care doar le îngreunează bagajul. Pentru o drumeţie scurtă, de o zi, încălţămintea să fie comodă, ideal ar fi o investiţie în bocanci de munte. Cel mai bine să fie probaţi nu luaţi de pe internet, să nu fie nici mare, nici strâmt, pentru cp te jenează în şase-şapte ore de mers. Pantalonii să fie lungi, pentru că în pădure e mai comod şi e şi mai răcoare. Tricoul să fie ceva sintetic, supra, sunt şi speciale în magazinele de profil. Pentru începători recomand şi beţele de traking, care sunt de mare ajutor, mai ales la urcare”, afirmă Anna Alcazar, preşedintele unei asociaţii de turism şi ecologie. 

Bagajul este unul extrem de important, care trebuie să întrunească câteva elemente obligatorii pentru drumeţie, restul din bagaj urmând să fie umplut mai apoi de alte elemente, în funcţie de pretenţiile fiecăruia. 

„Bagajul nu trebuie să fie foarte mare, ca volum mă refer, doar strictul necesar pentru o zi. O cutie de prim ajutor - apă oxigenată, rivanol, un plasture, un pansament. Când vine vorba de apă, ar fi bine să te documentezi înainte despre traseu, să vezi dacă este izvor pe traseu, să nu iei un bidou de doi litri de apă, ci unul mai mic pe care să ţi-l umpli pe traseu. O pereche de şosete de schimb e necesară, că nu se ştie niciodată, şi o pelerină de ploaie, asta dacă se impune, dacă prognoza meteo arată şanse de ploaie. Surprize pot apărea, în funcţie de cât de sus urci, poate fi la baza muntelui foarte cald, dar sus să ploaie.  ”, mai afirmă Anna Alcazar. 

Când vine vorba de mâncare, Anna Alcazar recomandă tot minimum necesar, cum ar fi glucoza, ca energizant, în loc de ciocolată, iar cafeaua şi alcoolul sunt excluse. Fructele şi ceva sandwichuri vor fi utile pentru a potoli foamea, dar porţiile să fie medii, pentru a nu te îngreuna lprea mult. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite