Cele mai vechi băi romane din România vor fi scoase de sub asfalt şi vor deveni accesibile turiştilor
0Băile romane, vechi de circa 2.000 de ani, descoperite în 2015 la Herculane şi acoperite cu asfalt pentru conservare, vor fi transformate în punct de atracţie turistică.
Adrian Ardeţ, directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, spune că proiectul există, este aprobat, a primit finanţare, doar că se aşteaptă ca se finalizeze lucrările la Hotelul Traian, aflat în aceea zonă.
“Împreună cu Primăria Herculane am făcut acest proiect acum doi ani, el există şi vom începe lucrările necesare să punem în valoare aceste băi, care probabil sunt cele mai vechi din ţară. S-au mai descoperit şi la Germisara, dar nu sunt de amploarea celor de aici”, a declarat Ardeţ, despre băile, datate de specialişti ca fiind din perioada anilor 150, de pe vremea împăratului Comodus.
În fapt, e vorba de camere întregi, pe care încă se mai poate observa tencuiala şi de bazinele în care romanii făceau băi când veneau în această staţiune. Acestea se întind pe o suprafaţă de zeci de metri pătraţi. Însă, doar o parte din aceste băi vor fi descoperite şi scoase de sub asfalt, cele aflate în zona pietonală.
“Strada nu o putem bloca, pentru că nu există rute alternative, doar că putem decoperta partea pietonală. Am vrut să ne extindem şi în parc, doar că acolo situaţia terenurilor e neclară. Există o parte care e proprietatea privată şi atunci nu putem să intervenim”, spune directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş.
Urmează ca, în această toamnă, întreaga zonă să fie decopertată şi să fie acoperită cu un plafon din sticlă groasă, care să permită vizualizarea bazinelor de către turişti.