VIDEO FOTO Lotrişor, în topul celor mai frumoase cascade din România. Singurul torent de sub tunel, de la 30 de metri, într-o zonă plină de comori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ascunsă, dar la vedere, pe Valea Oltului se află o comoară. Foarte aproape de DN 7 / E 81, între localităţile Călimăneşti şi Brezoi, din judeţul Vâlcea, se află un torent ieşit din comun. În Cheile Lotrişorului din Parcul Naţional Cozia, în Munţii Căpăţânii, găsim Cascada Lotrişor, având o cădere a apei de 30 de metri, fiind singura amenajare artificială de acest gen din România.

Vâlcea este considerat judeţ binecuvântat cu mai toate formele de relief: de la înălţimi de peste 2000 de metri, pe lângă Transalpina, în Masivul Parâng, la minunata luncă a Oltului, de la canioane, lacuri, cascade, la peşteri orizontale sau verticale.

Un astfel de loc unic este o cascadă artificială. La începutul anilor ᾽70, unul dintre afluenţii Oltului a fost deviat printr-un tunel făcut de mâna omului, iar drumul forestier deseori inundat – refăcut. 

Aşa a ajuns cursul de apă să fie domolit cu ajutorul tunelului. Apa pârâului a fost deviată cu circa 500 – 600 metri mai sus. 

De altfel, este singura cascadă din România ale cărei ape trec înainte de a se prăbuşi printr-un tunel săpat în stâncă. Este un canal de aducţiune unde apa este colectată şi apoi gravitaţia îşi face treaba.

În perioadele de secetă, curioşii se aventurează pe o potecă, aflată pe partea stângă, care urcă deasupra cascadei şi îi duce direct la galerie. Versantul fiind abrupt, au existat şi aventuri finalizate tragic, mărturie stând crucile de la baza potecii. 

De aceea, se recomandă celor care se încumetă să facă acest traseu, să aibă echipament adecvat şi să fie atenţi. Printre victime se numără şi căţărătorii pe gheaţă, care profită iarnă de iarnă de spectacolul naturii.

    

Cascada Lotrişor, în topul celor mai frumoase cascade din România, comoara ascunsă la vedere, de pe Valea Oltului (Gabriel Avramovici)

Nu vă luaţi după cei care spun că între DN 7 şi cascadă sunt doar 2 kilometri, sunt cel puţin 5 (cei care nu cred pot verifica pe Google Maps), dar drumul este uşor accesibil, chiar şi copiilor. Cei mai mulţi lasă maşinile chiar la intrarea în parc, aflată la circa 50 de metri de drumul naţional. 

Unii aleg această variantă ca să nu fie nevoiţi să plătească taxa de poluare a parcului naţional, alţii vor să facă mişcare şi sunt mari iubitori de natură. Şi unii şi ceilalţi au numai de câştigat: aerul curat, ciripitul păsărilor, susurul apei şi peisaje superbe.

Există o serie de trasee montane care pornesc din zonă, unele ajung chiar peste munte în staţiunea Băile Olăneşti. Este un drum de 7 – 8 ore, în care atracţiile sunt la tot pasul: stânci cu nume şi chipuri de persoane: Baba Dochia, Ursoaica, Ciobanul, Fata etc., dar şi nenumărate specii de floră şi faună.

Zonele de cazare sunt şi ele numeroase în zonă, de la Gura Lotrului, cea mai aproape, la Brezoi, în amonte sau în aval Călimăneşti – Căciulata sau chiar Cabana Cozia, pe masivul cu acelaşi nume.

În această perioadă a primăverii sunt o splendoare poieniţele cu flori precum „Stănişoara” şi „Zânele”.

Din Râmnicu Vâlcea până la cascadă sunt aproximativ 29 de kilometri, din Sibiu - 79 de kilometri, de la Curtea de Argeş - 50 de kilometri, dacă se alege varianta peste munte, pe la Suici şi Valea Danului, dacă nu - sunt peste 65 de km, prin Râmnicu Vâlcea, iar din Târgu-Jiu, cea mai scurtă variantă, care nu trece prin Râmnicu Vâlcea este de 137 de kilometri, iar cealaltă de 145 km.

Singura cale de acces este DN 7, fiind aproape de „Cârligul Mare”, cotul uriaş pe care îl face Oltul în defileu, podul care în loc să meargă de la un capăt al altuia, pe lăţime, a fost construit pe lungime, chiar deasupra râului.

Dacă doriţi să staţi mai multă vreme în zonă aveţi de ales între turismul montan, turismul monahal – puternic reprezentat în zonă pin multitudinea de mănăstiri, agroturism etc.

Parcul Naţional Cozia se întinde pe mai bine de 17.000 de hectare, a fost înfiinţat în 1966, dar abia în 2000 a fost declarat arie protejată. 

Cascada Lotrişor se afla în Masivul Narăţu, din Munţii Căpăţânii ai Carpaţilor Meridionali. Şi încă o precizare: fotografiile nu reuşesc să redea splendoarea cascadei, diferenţa de nivel fiind apreciabilă. 

Ca şi Parcul Naţional care le adăposteşte, tunelul şi Cascada Lotrişor sunt declarate arii protejate.

Ca mai toată zona montană din judeţul Vâlcea şi acest loc abundă în poveşti. Unele pornesc chiar de la bazinul aflat în partea de  sud a Masivului Narăţu: Pucioasa, numele provenind de la apă bogată în sulf. În apropiere se află „Lacul Doamnei“ şi bazinul „Papucul Doamnei“.

Legendele vorbesc despre comori de aur ascunse între stâncile de aici, atât de daci cât şi de către haiduci. Se vorbeşte despre tainiţe încărcate cu odoare de preţ, galbeni, dar şi giuvaeruri.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite