Polonez rătăcit pe munte, căutat zece ore de salvamontişti: „Turiştii care nu respectă nicio regulă ne dau mari bătăi de cap” FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Motocicletă pe şenile Foto You Tube
Motocicletă pe şenile Foto You Tube

Salvamontiştii din Vâlcea şi Gorj au căutat o noapte întreagă, timp de zece ore, un turist polonez care s-a rătăcit pe munte, cu o motocicletă cu şenile, la începutul acestei săptămâni.

Cazat alături de alţi cinci prieteni polonezi la o cabană de la Obârşia Lotrului - Vâlcea, turistul s-a aventurat cu motocicleta pe şenile într-o arie protejată - Rezervaţia Naturală Muntinu. 

A apărut după aproximativ 20 de ore de la plecare, abia a doua zi dimineaţa, fără să menţioneze nimic despre unde şi cum şi-a petrecut noaptea anterioară sau fără să atragă atenţia autorităţilor că este cazul să înceteze căutările. 

GALERIE FOTO OPERAŢIUNE DE CĂUTARE A UNUI TURIST POLONEZ ÎN MUNŢII LATORIŢEI - VÂLCEA

Şeful Poliţiei Voineasa, cms. de poliţie Valerian Dobra, a fost cel care i-a anunţat pe salvatorii montani de reapariţia turistului polonez. Acest lucru s-a întâmplat chiar în timp ce se aştepta decolarea unui elicopter cu troliu, solicitat în sprijin tocmai de la Caransebeş, de către salvamontişti.

Alt polonez, căzut cu  snowmobilul în prăpastie

Este al doilea episod de acest gen de la începutul anului, în care este implicat un polonez, ce pune pe jar autorităţile române. 

Turist polonez rătăcit într-o arie protejată din Munţii Latoriţei - Vâlcea, cu motocicleta pe şenile, căutat de salvamontişti

În luna ianuarie, un alt turist plecat la plimbare tot prin zona Domeniului Schiabil Transalpina s-a rătăcit de grup şi a căzut cu snowmobilul într-o prăpastie, unde a rezistat ca printr-un miracol o noapte întreagă la minus 25 de grade. 

„N-a avut nici o apăsare că noi îl căutăm toată noaptea şi că a pus în mişcare atâtea forţe de salvare. Zece ore l-am căutat încontinuu, fără oprire. Nici măcar nu a trecut pe la noi să spună că e în regulă”, a povestit, în exclusivitate pentru „Adevărul”, şeful Salvamont Voineasa, Marcel Andreescu, despre turistul polonez de 39 de ani, rătăcit acum cu motocicleta pe şenile. Turistul făcea parte dintr-un grup de polonezi care se plimbau cu motocicletele cu şenile în zona căldărilor din nordul masivului. Prietenii turistului rătăcit au mărturisit că, cel mai probabil, acesta a plecat la plimbare băut, iar seara când şi-a dat seama că nu mai găseşte drumul înapoi spre cabană, „s-a adăpostit pe undeva, pe la vreo stână de la baza muntelui, unde a stat până dimineaţa”.

„Turiştii străini nu respectă nicio regulă când vin în România”

Plecând de la aceste operaţiuni de salvare, salvamontiştii vâlceni au atras atenţia asupra unui aspect: „Turiştii străini nu respectă nicio regulă când vin în România. Suntem puşi deseori pe drumuri degeaba. Cealaltă acţiune de salvare a fost la limită. Ne-am expus şi atunci pe timp de noapte, am riscat foarte mult. Acum au fost temperaturi scăzute spre -12 grade, zone cu risc de avalanşă, altele unde poţi oricând să cazi în prăpastie... Am ajuns până la Vârful Iezer la peste 2100 de metri”. 

Salvamontiştii susţin că turiştii români care se plimbă cu snowmobile, ATV-uri etc. pe munte se retrag când începe să apună soarele: „Străinii însă nu ţin cont nici măcar atunci când se află în rezervaţii naturale, unde este strict interzisă deplasarea auto. Depăşesc toate limitele şi profită de faptul că astfel de încălcări sunt tolerate”, a mai spus salvamontistul şef referindu-se la lacunele legislative din România.

Intervenţii fără finalitate, de ordinul zecilor de mii de euro

Salvamontiştii s-au arătat dezamăgiţi de faptul că turiştii rătăciţi nici măcar „un mulţumesc” nu spun la final, în ciuda eforturilor care se fac pentru ei şi consideră că ar trebui ca legislaţia să-i pedepsească pe cei care îi pun pe salvatori inutil pe drumuri, la fel ca în cazul apelurilor false la 112. Cu atât mai mult cu cât, mai ales în cazul misiunilor aviatice, costurile de intervenţie sunt extrem de mari, ajungându-se la 10.000 de euro pentru un zbor de câteva ore, au mai menţionat salvamontiştii. 

În urmă cu doi ani, în Munţii Căpăţânii, tot în Vâlcea, zeci de autorităţi au fost puse pe jar, timp de două luni, după ce a fost găsit abandonat, într-o zonă extrem de periculoasă, echipament montan de mii de euro. S-a dovedit că fusese lăsat în urmă cu un deceniu de un turist german care venise prin zonă.

Zăpadă în Munţii Latoriţei - Lotrului, până în luna mai

Salvamontiştii mai spun că în Munţii Lotrului - Latoriţei, pe pârtiile Domeniului Schiabil Transalpina stratul de zăpadă continuă să fie consistent: „Avem încă zăpadă bună, aşteptăm în aceste zile un strat nou de încă 20 de centimetri, potrivit informărilor ANM. Sunt în continuare condiţii foarte bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă, în această zonă fiind zăpadă până în luna mai inclusiv”. 

Rezervaţia naturală Muntinu din Munţii Latoriţei – Vâlcea este recunoscută pentru pajiştile sale de bujori de munte, gheţarul şi lacul cu aceeaşi denumire, precum şi pentru nenumăratele specii de floră şi faună pe care le protejează.

Vă recomandăm să mai citiţi:

FOTO Noi indicii despre echipamentul turistic de mii de euro găsit sfâşiat în Munţii Căpăţânii: „Este o porţiune de 200 de metri unde n-ar intra oricine“

FOTO Detalii sinistre despre rămăşiţele misterioase din Munţii Căpăţânii: „Au găsit şi cămaşa care apare într-o poză“

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite