FOTO VIDEO Muzeul Satului Vâlcean,  văzut din dronă, în culorile splendide ale toamnei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construit pe o suprafaţă de opt hectare, la graniţa dintre municipiul Râmnicu Vâlcea şi comuna Bujoreni, Muzeul Satului Vâlcean se află pe una dintre cele mai tranzitate artere rutiere din România, DN 7 / E 81. O filmare cu drona, realizată în această toamnă de Cely Bălan şi devenită virală, ne întoarce în timp în urmă cu trei secole, surprinzând parfumul istoriei şi culorile splendide ale toamnei.

GALERIE FOTO 

Muzeul etnografic în aer liber din judeţul Vâlcea a fost deschis în anul 1974, la cinci ani de la înfiinţarea lui. 

Satul - muzeu cuprinde în jur de 80 de construcţii arhitecturale şi 12.000 de piese muzeistice, printre cele mai cunoscute fiind Cula Bujorenilor sau „cula cu scară exterioară”, cum mai este ea cunoscute, ctitorită la 1810 de Preda Bujoreanu, o biserică din lemn de la 1785, Hanul lui Bogdan de la 1889, şcolile din Cacova - Stoeneşti din secolul trecut şi o mulţime de case ţărăneşti vechi de două secole, construcţii religioase, fântâni etc. În biserica din lemn încă se mai oficiază slujbe la marile sărbători.

Şcoala primară aflată chiar la intrare în muzeul în aer liber este de pe vremea lui Spiru Haret, în timp ce biserica a venit din locul natal al lui Nicolae Bălcescu, iar hanul din secolul al XIX-lea de pe tărâmul haiducilor, din Munţii Lotrului. Pe lângă toate acestea regăsim şi un scrânciob din comuna Stoeneşti

Gospodăriile scot în evidenţă meşteşugurile, preocupările tradiţionale şi tehnicile populare specifice zonei. Muzeografii s-au îngrijit să readucă la viaţă ateliere de olărit, de tâmplărie, fierărie, dulgherie şi chiar de prelucrare a părului de capră. Nu lipsesc morile de apă sau de mână specifice Ţării Loviştei, dar şi o serie de alte instaţii, inclusiv pentru producerea vinului sau a ţuicii, pive şi cuptoare pentru uscat prune. Arta populară vâlceană este şi ea pusă în valoare atât prin decorurile interioare ale caselor şi atelierelor meşteşugăreşti, cât şi prin piesele textile sau din ceramică, prin mobilier, icoane sau alte obiecte din lemn sau metal.

Sunt nelipsite casele cu foişor specifice zonei Horezu şi gospodăriile viticultorilor din podgoria Drăgăşani, ca şi locuinţele - stână din zona montană, stupinele de albine, foişoarele de pază şi troiţele de drum, ca şi fântânile de hotar.

Toate ocupaţiile tradiţionale ale celor care au locuit pe acete tărâmuri sunt bine reprezentate în sectorul „Gospodărie”, în care întâlnim de la case de agricultori, la cei care se ocupau de viticultură, pomicultură, ori creşterea animalelor, pe lângă cele ale meşteşugarilor.

Dacă vara, din aprilie până în octombrie, Muzeul Satului Vâlcean poate fi vizitat zilnic între orele 10:00 - 18:00, iarna din noiembrie până în martie, programul este mai scurt cu o oră: 10:00 - 17:00. Singura precizare ar fi că indiferent de anotimp, în ziua de luni, veţi găsi închis.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite