Fenomen îngrijorător. Tot mai mulţi medici de familie de la sat sunt în prag de pensionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducerea CAS Vâlcea: Claudiu Iriţoiu - director executiv; Alin Voiculeţ - director general şi medicul şef Gabriela Pădureanu; Foto Daciana Stoica
Conducerea CAS Vâlcea: Claudiu Iriţoiu - director executiv; Alin Voiculeţ - director general şi medicul şef Gabriela Pădureanu; Foto Daciana Stoica

Semnalul de alarmă a fost tras de directorul Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea, Alin Voiculeţ, care a menţionat că aproape trei sferturi dintre medicii de familie vâlceni urmează să iasă în următorii ani la pensie, iar medicii tineri nu par deloc interesaţi de această muncă, mai ales la sat.

Situaţia nu este specifică numai judeţului Vâlcea, ci este un fenomen semnalat la nivelul întregii ţări. La fel se întâmplă şi cu medicii care lucrează în secţiile de Terapie Intensivă sau Unităţile de Primiri Urgenţe, unde situaţia a devenit dramatică în timpul pandemiei.

„Anul trecut s-a mai făcut o statistică, în cadrul unei prezentări la care au participat toţi factorii interesaţi şi în urma căreia şi Asociaţia Naţională a Medicilor de Familie a tras un semnal de alarmă în acest sens, fiind o problemă la nivel naţional care trenează de câţiva ani. În următorii 5 – 10 ani cei mai mulţi medici vor ieşi la pensie. Unii vor rămâne în sistem, cu ajutorul avizelor de la Colegiul Medicilor, de prelungire anuală. Dar cât vor mai putea să lucreze? Mai ales în mediul rural unde mulţi fac naveta, unii chiar şi 70 – 100 km zi de zi”, a mai menţionat Alin Voiculeţ, pentru „Adevărul”.

Cât e venitul unui cabinet cu 1.000 de asiguraţi, la sat

Viitorul nu sună bine deloc, mai crede directorul CAS Vâlcea. „Înregistrăm peste 68% dintre medicii de familie cu vârsta peste 60 de ani şi alţi 13% cu vârsta peste 50 de ani. Se poate constata deci o îmbătrânire a acestui corp de profesionişti. Şi nu doar în Vâlcea. Ritmul în care se intră ca medic nou în asistenţa medicală primară este extrem de lent”, a mai semnalat şeful Casei de Sănătate. 

Din acest motiv se înregistrează un dezechilibru major între numărul potenţialilor intrări în sistem şi al viitoarele ieşiri, fapt ce va duce la creşterea numărului de zone neacoperite din punct de vedere al asistenţei acordate de către medicii de familie, ori zone cu acces greu, dificil şi chiar deloc la servicii medicale. 

În final, mai spune acesta, vor rămâne tot mai puţini medici în sistem cu un număr tot mai mare de asiguraţi, în contextul în care: „Motivaţia financiară şi condiţiile au crescut în cabinetele de medicină de familie din mediul rural”. 

Un medic cu 1.000 de asiguraţi dintr-o comună mai micuţă din judeţul Vâlcea, spre exemplu, ajunge să câştige un venit de 3.000 – 4.000 de euro / cabinet, menţionează aceeaşi sursă.

Primarii ar putea să ofere mai multe stimulente: masă, casă, maşină

Când vine vorba despre soluţii prin care medicii tineri să fie atraşi în mediul rural, în mod special, acestea trebuie găsite atât la nivel central, prin politicile statului, ale ministerului de resort şi ale tuturor factorilor interesaţi precum: Casa Naţionale de Sănătate, Colegiul Naţional al Medicilor din România, Asociaţia Naţională a Medicilor de Familie etc.., dar şi la nivel local. 

„Administraţiile publice locale ar putea oferi mai multe facilităţi / stimulente de genul: casă, masă, maşină, decontarea cheltuielilor etc.. Ar putea să caute medici la facultăţi, printre studenţii din anii terminali sau în ultimă instanţă chiar în ţările învecinate precum Republica Moldova şi chiar Ucraina”,  este de părere Alin Voiculeţ. Deşi în ultimul caz bariera lingvistică ar putea deveni un impediment, mai ales la sate, unde populaţia nu cunoaşte limbi străine de circulaţie internaţională.  

Şeful CAS crede că primăriile ar mai putea publica pe reţelele de socializare şi pe site-urile instituţiilor pe care le conduc anunţuri atractive prin care să-şi promoveze oferta, dar şi să reabiliteze clădirile dispensarelor şi să le doteze corespunzător. 

Acesta recunoaşte că în ultimii ani, volumul de muncă al medicilor de familie a crescut din cauza crizei pandemice prin activitatea de vaccinare, dar şi de monitorizare a pacienţilor COVID.

În Vâlcea, patru localităţi nu au deloc cabinet medical în contract cu CAS, în alte şase medicii fac naveta, în 12 localităţi localnicii sunt nevoiţi să meargă în comunele vecine pentru medicamente compensate şi gratuite, iar în trei localităţi vâlcene, pe lângă faptul că nu sunt medici de familie, lipsesc şi farmacii în contract cu CAS. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Vâlcea are cele mai bune SPA-uri din România. Centrele premiate la Gala Termalia 2021 FOTO

Staţiunile balneare, „fabrici de sănătate” ce pot salva turismul în pandemie FOTO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite