Cinci sfaturi de urmat dacă vrei să pleci la muncă în străinătate: cum eviţi să pici în plasa intermediarilor neserioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Promisiunea unui job extrem de bine plătit poate fi luată în considerare doar după o verificare prealabilă, altfel riscaţi să îngroşaţi rândurile celor care s-au trezit sclavi în străinătate.

1. Căutaţi un loc de muncă prin reţeaua EURES

Dacă sunteţi în căutarea unui loc de muncă într-o altă ţară din Uniunea Europeană puteţi apela cu încredere la ajutorul consilierilor EURES, cei care au acces permanent la oferta de muncă din străinătate şi care vă pot consilia fără să scoateţi un leu din buzunar.  

„ În cadrul AJOFM există un compartiment EURES care are ca atribuţii principale informarea, consilierea, medierea şi plasarea solicitanţilor de loc de muncă în străinătate, precum şi informarea şi consilierea angajatorilor care doresc să angajeze forţă de muncă din străinatate”, explică Liviu Cochirlea, consilier EURES în cadrul AJOFM Vâlcea. 

2. Interesaţi-vă despre istoricul firmei de recrutare şi plasare a forţei de muncă în străinătate.

În cazul în care vă hotărâţi să vă căutaţi un job, dar prin intermediul unei firme de plasare a forţei de muncă, asiguraţi-vă că societatea respectivă este una serioasă şi citiţi cu atenţie prevederile contractuale. Dacă nu sunteţi atenţi, aţi putea avea neplăcuta surpriză să constataţi că respectivul act nu garantează existenţa locului de muncă, ci se referă doar la serviciile de intermediere şi transportul în străinătate. Puteţi verifica dacă firma este acreditată sau nu să desfăşoare activitatea de intermediere, sau dacă în trecut şi-a păcălit clienţii, la inspectoratul teritorial de muncă de pe raza judeţului unde are sediul social societatea respectivă.

3. Ce trebuie să conţină un contract de muncă

Persoanele care apelează la intermediari trebuie să ştie că în contractul de muncă este obligatoriu să se specifice şi condiţiile şi programul de lucru, salariul lunar,precum şi comisionul perceput de societatea respectivă. De asemenea, dacă societatea este una serioasă va specifica în contract şi locul unde vor fi cazaţi muncitorii.  

4. Informaţi-vă despre condiţiile de viaţă şi de muncă din ţara în care intenţionaţi să plecaţi

Persoanele care doresc să plece la muncă în străinătate pot obţine informaţii complete despre o serie de chestiuni juridice şi practice accesând www.eures.anofm.ro sau www.eures.europa.eu. Portalul EURES este în prezent cea mai solidă bază de date cu privire la condiţiile de viaţă şi de muncă din străinătate, oferind  informaţii despre sistemul fiscal şi legislaţia socială dintr-o anumită ţară şi până la  modul în care poţi să găseşti o locuinţă sau o şcoală cât mai aproape de locul de muncă.  

5. Asiguraţi-vă că aveţi bani suficienţi pentru a vă întoarce în România, în cazul în care promisiunea unui job extraordinar de bine plătit se dovedeşte a fi una mincinoasă. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite