Alimente care ne binedispun. Ce spun specialiştii despre mesele bogate în carbohidraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciocolata conţine o substanţă similară amfetaminelor. FOTO Shutterstock
Ciocolata conţine o substanţă similară amfetaminelor. FOTO Shutterstock

Printre alimentele care ne dau o stare de bine se numără fructe şi legume bogate în acid folic şi triptofan, doi aminoacizi în strânsă legătură cu serotonina, hormonul fericirii.

1. Ciocolata este, fără doar şi poate, unul dintre alimentele care nu mai are nevoie de reclamă sau prea multe prezentări, o sursă de magneziu, zinc, fier şi vitamine din complexul B. Studii realizate de-a lungul anilor au scos la iveală faptul că ciocolata cu un conţinut ridicat de cacao este o sursă importantă de antioxidanţi. În ciocolată se găseşte şi o substanţă numită anadamină, substanţă responsabilă cu starea de bine la nivelul creierului.

“Ciocolata are proprietăţi afrodisiace şi este cel mai cunoscut anti-depresiv alimentar. În ciocolată găsim trei substanţe responsabile pentru starea de bine la nivelul creierului, dar care dau şi dependenţă: phenyl-etil-amina (substanţa similară amfetaminelor), anadamida (efect similar cannabisului –în doze mari) şi triptofanul, un precursor al serotoninei. Ciocolata neagră (70 % cacao) conţine de două ori mai mulţi antioxidanţi decât ciocolata cu lapte şi protejează împotriva bolilor cardiovasculare şi hipertensiunii arteriale”, susţine nutriţionistul Mihaela Bilic. 

2. Bananele sunt fructe bogate în triptofan, o proteină transformată de organism în serotonină, substanţă cunoscută şi sub denumirea de “hormonul fericirii” şi care induce o stare de bine.

3. Fructele şi seminţele oleaginoase au efect energizant şi hrănitor, ajutând la refacere rapidă a rezervelor calorice după un efort intens intelectual.

4. Alimentele bogate în carbohidraţi

Alimentele bogate în carbohidraţi precum pâinea sau cartofii induc rapid o stare de bine datorită conţinutului ridicat de triptofan. Potrivit medicului Mihaela Bilic, mesele bogate în carbohidraţi cresc nivelul serotoninei în creier mai mult decât mesele bogate în proteine.

5. Spanacul, fasolea şi portocalele reprezintă o sursă importantă de acid folic, o vitamină naturală din grupul B care ajută la producerea neurotransmiţătorilor din creier, precum serotonina. Acidul folic este cunoscut şi pentru faptul că previne anemia. 

6. Cafeaua face minuni, atât dimineaţa, cât şi în timpul zilei, când ne scapă de starea de moleşeală. 

“Cofeina blochează adenozina, substanţă cu acţiune de calmare care încetineşte activitatea creierului şi e secretată în special seara. În momentul în care bem cafea, pentru a neutraliza acţiunea cofeinei, adenozina va fi secretată în cantităţi mai mari, ceea ce duce la o supraîncărcare a organismului. Întreruperea brusca a consumului de cafea duce la somnolenţă accentuata şi chiar dureri de cap, datorită excesului de adenozină care rămâne necompensat”, explică  Mihaela Bilic în cartea „Trăiesc, deci mă abţin”.

7. Oul conţine proteine, vitamine (A,B,D şi E) şi minerale (calciu şi fier). Datorită conţinutului ridicat în vitamine din grupul B, deci şi de acid folic, oul menţine sănătatea sistemului nervos.

8. Ginsengul este cunoscut pentru efectul tonic şi stimulator al sistemului imunitar. “Rădăcina vieţii” este o sursă importantă de vitamine din grupul B, taninuri, fier, potasiu, zinc şi contribuie la producerea unor hormoni ce induc starea de bine în organism. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite