DNA cere încuviinţarea reţinerii şi arestării lui Sebastian Ghiţă. Deputatul e acuzat de dare de mită, şantaj şi cumpărare de informaţii confidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă a fost audiat miercuri la DNA Ploieşti FOTO Adevărul Ploieşti
Sebastian Ghiţă a fost audiat miercuri la DNA Ploieşti FOTO Adevărul Ploieşti

Deputatul şi omul de afaceri Sebastian Ghiţă este suspect într-un nou dosar de corupţie, în care acuzaţiile sunt de de mită, şantaj şi cumpărare de informaţii confidenţiale, dar şi de conducere fără permis. DNA cere Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului.

Anchetat şi în alte dosare de corupţie, alături de Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat , şi împreună cu fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, pentru dare de mită, deputatul Sebastian Ghiţă are, de miercuri, calitatea de suspect într-un nou dosar.

Omul de afaceri este acuzat de procurorii DNA de săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. 

Tot miercuri, procurorii au declanşat procedura din Camera Deputaţilor de încuviinţare a reţinerii şi a arestării preventive a deputatului Sebastian Ghiţă.

Încrengăturile dosarului

Dosarul în care Sebastian Ghiţă a fost pus sub acuzare are legătură cu o anchetă amplă demarată în Prahova de procurorii DNA Ploieşti şi în care apar nume sonore de politicieni, poliţişti şi procurori din Prahova. Dosarul a fost redeschis în februarie 2016 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după ce, în 2014, procurorul şef al Secţiei I a DNA, Lucian Papici, l-a clasat pentru inexistenţa fapelor anchetate.

Momentul deschiderii iniţiale a dosarului a avut legătură cu o anchetă din anul 2013 care viza gruparea Alexe – Păvăleanu, acuzată de evaziune fiscală în valoare de 35 de milioane de euro. Ambii, afaceristul Răzvan Alexe şi Marcel Păvăleanu, fost angajat în Secretariatul General al Guvernului sunt apropiaţi ai lui Mircea şi Vlad Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi fiul acestuia, deputat, anchetaţi, la rândul lor, în mai multe dosare de corupţie.

Potrivit surselor judiciare din anchetă, Răzvan Alexe este suspectat de procurorii anticorupţie că ar fi apelat la persoane cu funcţii importante în Prahova, de la procurori la poliţişti, până la diverşi angajaţi ai instituţiilor publice, pentru a obţine date din dosar şi referitoare la demersurile făcute de anchetatori, dar şi pentru a tergiversa anchetele.

Redeschiderea dosarului a însemnat un maraton de audieri în ultimele săptămâni la DNA Ploieşti, inclusiv miercuri, când, alături de Sebastian Ghiţă, la sediul instituţiei au ajuns Viorel Dosaru, fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, procurorul Liviu Tudose, adjunctul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti şi procurorul Aurelian Mihăilă, fost adjunct al Parchetului de pe lângă PCA Ploieşti.

Acuzaţiile aduse lui Sebastian Ghiţă

Sebastian Ghiţă a stat miercuri doar câteva zeci de minute în sediul DNA Ploieşti, iar la ieşire a declarat că are „calitatea de suspect“ în dosar, fără a da şi alte informaţii. „Există o investigaţie, am înţeles despre ce este vorba, nu am ce să declar“, a spus deputatul.

Potrivit procurorilor DNA, acesta este suspectat că, în perioada 2013-2014, „în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti se afla în curs de urmărire penală o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe căi, printre cei implicaţi în furnizarea ilegală de informaţii nedestinate publicităţii fiind şi deputatul Sebastian Ghiţă“, se arată în referatul procurorilor.

Informaţiile confidenţiale priveau, printre altele, obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, numele procurorului de caz.

Deputatul s-a folosit de „influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice“ şi „a capacitat un magistrat şi o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Prahova să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală“. Cei doi au obţinut sprijin în menţinerea sau promovarea în funcţii.

Sebastian Ghiţă urmărea să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională, dar avea şi personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei.

Şantaj şi conducere fără permis

Sebastian Ghiţă mai este acuzat de faptul că a cerut 500.000 de euro unui om de afaceri pentru a opri „difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăţi comerciale prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla“, primind aproximativ 610.000 de lei.

De asemenea, pe 22 iulie 2012, a fost prins pe DN 1, în timp ce conducea o maşină având permisul suspendat şi cu depăşirea limitei legale de viteză. A intervenit din nou la o persoană cu funcţie de conducere din IJP Prahova pentru a nu se dispune măsurile legale, contravenţie şi dosar penal, intervenţie care s-a şi realizat.

Mai puteţi citi

UPDATE DNA a cerut încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului Sebastian Ghiţă

Sebastian Ghiţă şi fostul primar al Ploieştiului, trimişi în judecată de procurorii DNA

STENOGRAME Cum a pus Ghiţă la cale tunul de la Hidro Prahova pentru firma cumnatului lui Ponta: „Vreau să vă rog şi eu ceva din suflet!”

Mircea Cosma, Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă, prelungire a controlului judiciar în dosarul cumnatului lui Victor Ponta

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite