Profesorul român care şi-a sacrificat viaţa în America pentru a salva studenţii. A supravieţuit Holocaustului, dar a fost ucis în masacrul de la Virginia Tech

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Liviu Librescu, un erou al Americii FOTO www.tabletmag.com
Profesorul Liviu Librescu, un erou al Americii FOTO www.tabletmag.com

Liviu Librescu, un profesor român născut la Ploieşti, este un erou al Americii. În 2007, în timpul masacrului de la Universitatea Virginia Tech, a blocat cu trupul său sala de clasă pentru a da timp studenţilor să fugă pe geam. Era supravieţuitor al Holocaustului şi expert în inginerie aeronautică.

În 2010, strada din faţa noului sediu al Ambasadei SUA a primit numele „Bulevardul Dr. Liviu Librescu“, o personalitate care primea, în 2007, şi titlul de „cea mai admirată persoană din lume“, în urma unui sondaj online realizat în SUA. 

Motivul acestei „distincţii“ este, din păcate, unul tragic, la fel ca povestea de viaţă a profesorului Liviu Librescu. Născut la Ploieşti, pe 18 august 1930, în familia evreiască a unui avocat, la doar 11 ani, viitorul profesor îşi vede tatăl exclus din Barou şi deportat în Transnistria. La rândul său, Liviu Librescu şi mama sa au fost internaţi în ghetoul de la Focşani.

Căderea Guvernului Antonescu a permis întoarcerea tatălui, însă elevul Librescu a suferit întotdeauna din cauza „originilor nesănătoase“. Extrem de talentat şi inteligent, a absolvit Facultatea de Politehnică din Bucureşti, specializarea Inginerie Aerospaţială. În anul 1969 şi-a dat doctoratul în Mecanica Fluidelor şi a lucrat la Academie, primind, în 1972, premiul „Traian Vuia“. 

Inginerul cere permis de emigrare în Israel, dar este refuzat de comunişti care, acum, nu ar mai fi vrut să piardă un cercetător atât de valoros. Cererea sa este într-un final acceptată în 1978 după ce primul ministru israelian, Menachem Beghin, i-a cerut personal lui Nicolae Ceauşescu acordarea vizei. Profesor de aeronautică la Universitatea din TelAviv până în 1985, Liviu Librescu începe să predea în SUA, la Virginia Polytechnic Institute and State University (Universitatea Virginia Tech).

Cariera sa din America a fost una extrem de prolifică. Era profesor de inginerie aeronautică la Universitatea Virginia Tech, expert în aeroelasticitatea şi aerodinamica sistemelor instabile, consultant NASA şi un prolific cercetător şi publicist al unor lucrări de specialitate.

Despre Liviu Librescu şi realizările sale, atât de departe de casă, au aflat şi românii, în mod tragic, în 2007. 

Erou al Masacrului de la Virginia Tech

Ziua de 16 aprilie 2007 a rămas în istoria Americii ca „Virginia Tech shooting“ sau „Virginia Tech massacre“, un eveniment care a provocat, ulterior, numeroase dezbateri internaţionale privind regimul armelor din SUA sau lacunele sistemului în tratarea problemelor psihiatrice.

În dimineaţa acelei zile, în unul din căminele campusului de la Universitatea din Virginia, studentul sud-coreean Seung-Hui Cho (23 ani) a împuşcat mortal o studentă, despre care s-a speculat că era fosta sa iubită, şi pe noul prieten al acesteia. Două ore mai târziu, studentul a reluat atacul în una din clădirile universităţii, unde erau catedrele şi laboratoarele de inginerie şi mecanică.

Seung-Hui Cho a deschis focul într-o clasă, asupra unui profesor şi a 25 de studenţi, a continuat pe un hol şi apoi s-a îndreptat către sala 204 unde preda profesorul Librescu, atunci în vârstă de 76 de ani. Panicaţi din cauza împuşcăturilor, studenţii au început să sară pe geam, iar pentru a le înlesni scăparea, profesorul a blocat uşa cu corpul său.  

memorial liviu librescu foto en.wikimedia.org

Liviu Librescu a reuşit să reziste suficient pentru ca aproape toţi studenţii să se salveze, iar încercarea sa eroică a fost stopată abia după ce asasinul a tras numeroase focuri de armă prin uşă. Datorită sacrificiului său, un singur student din clasa 204, a profesorului Librescu, a murit.

Piatra memorială din campusul Virginia Tech, care aminteşte de sacrificiul profesorului Librescu FOTO en.wikipedia.org

În cele 10-12 minute cât a durat cel de al doilea atac, Seung-Hui Cho a tras 203 gloanţe, a ucis 30 de oameni, dintre care cinci profesori, şi a mai rănit alte 17 persoane. Atacatorul cu probleme psihice s-a sinucis înainte de a fi prins.

Sacrificiul profesorului român a fost considerat decisiv în diminuarea numărului de victime, iar Liviu Librescu a devenit erou naţional în SUA. Ziua masacrului, 16 aprilie, este chiar Ziua Comemorării Holocaustului.

Două zile mai târziu, Liviu Librescu a fost onorat de preşedintele de atunci al SUA George W. Bush printr-o ceremonie la Muzeul Holocaustului din SUA. Pentru eroismul său a fost decorat şi în România, post mortem, cu „Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce“.

Profesorul-erou Liviu Librescu a fost înmormântat în Israel, într-o ceremonie impresionantă.

Vă mai recomandăm

Povestea pianistei evreice Lory Wallfisch, protejată de George Enescu în faţa persecuţiilor antisemite. Fugită din ţară, şi-a dedicat viaţa muzicii maestrului

Masacrarea armenilor: 101 ani de tăcere după genocid. Intervenţia CEDO în conflictul istoric dintre Turcia şi Armenia

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite