Peşterile din Bucegi, locuri de o frumuseţe nepământeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionaţii de drumeţii şi de frumuseţi subterane găsesc în munţi peşteri gigant, cu peisaje desprinse parcă din alte lumi. Peştera Ialomicioara sau peşterile din Cheile Tătarului sunt doar câteva dintre locurile unde puteţi evada la sfârşit de săptămână şi de unde vă veţi întoarce cu bateriile încărcate şi fotografii de o frumuseţe uluitoare.

Poate cea mai celebră şi mai vizitată peşteră din Munţii Bucegi, peştera Ialomicioarei, aflată la 1.600 de metri altitudine, a devenit o atracţie pentru turişti din lumea întreagă. Se poate ajunge aici cu telecabina din Buşteni, iar de pe Platoul Bucegi se coboară pe partea cealaltă a versantului, chiar lângă peşteră. Un alt traseu este Sinaia - Piatra Arsă - Padina sau Babele - Valea Ialomicioarei.

Monument al naturii, peştera este cunoscută de acum 4-500 de ani, însă accesul era foarte greoi în interior din cauza dărâmăturilor care obturau intrarea. Se întinde pe o suprafaţă de peste 220 de hectare, are mai multe săli mari, care sunt străbătute de un pârâu subteran şi mai este numită şi "Peştera Regilor". Accesul se face pe podeţe de lemn, iar sălile Mihnea Vodă, Decebal, Maria - denumirea acestei grote provine de la impresia de asemănare a unei stalagmite cu statuia Fecioarei Maria provocată de umbre şi lumini - La Răspântie, La Altar şi Grota Ascunsă sunt decorate cu impresionante stalactite şi stalagmite.

La intrare a fost ridicată şi o biserică, la sfârşitul secolului al XVI-lea, din dorinţa domnitorului Mihnea cel Rău, în semn de mulţumire către Dumnezeu, după ce a scăpat de turci, ascunzându-se în grote. Lăcaşul a ars de mai multe ori de-a lungul timpului şi a fost refăcut de preoţii şi ciobanii din zonă. În 1994 s-a ridicat un schit nou chiar la intrarea în peşteră, dar şi un corp de chilii.

image

Taxa de intrare este de 7 lei pentru un adult şi 5 lei pentru un copil.

Peştera Ursului

Deşi fac parte din ansamblul rezervaţiei Valea Tătarului, de care aparţine şi peştera Ialomicioarei, Peştera Ursului şi Peştera Mică sunt considerate obiective separate. La coada lacului Bolboci, la altitudinea de 1548 de metri se văd deschiderile celor două peşteri, care sunt cele mai înalte staţiuni paleolitice de la noi din ţară. Aici au fost descoperite urme ale prezenţei umane, strămoşii noştri fiind cei care le-au folosit ca adăpost în perioadele de retragere a gheţurilor, iar în peştera Ursului au fost găsite numeroase oseminte şi chiar schelete întregi provenite de la ursul cavernelor, "Ursus Spelacus Blum", printre care unele la suprafaţă, ceea ce duce la presupunerea că, acum 10.000 de ani, aici au fost ultimele ascunzători ale acestora.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite