Judecătorii ploieşteni se alătură colegilor din ţară. Vor întrerupe şedinţele de judecată în semn de protest faţă de ordonanţa care modifică legile justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sedinţele de judecată vor fi întrerupte timp de o jumătate de oră la Judecătoria Ploieşti
Sedinţele de judecată vor fi întrerupte timp de o jumătate de oră la Judecătoria Ploieşti

Judecătoria Ploieşti a anunţat, miercuri 27 februarie, că se alătură protestelor colegilor din ţară faţă de ordonanţa care modifică legile justiţiei. Este prima instanţă din Prahova care a luat această decizie. Tribunalul Prahova, Curtea de Apel Ploieşti şi restul judecătoriilor din judeţ nu au anunţat nimic în acest sens.

Printr-un comunicat remis presei, Judecătoria Ploieşti anunţă că În perioada 28.02.2019 – 08.03.2019, judecătorii vor purta, in timpul şedinţelor de judecata, banderole albe.

În perioada 28.02.2019 – 08.03.2019 toate şedinţele de judecată vor fi suspendate pentru treizeci de minute, în intervalul 12.00 – 12.30, după care se vor relua.

Conform comunicatului, în adoptarea acestei hotărâri, Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Ploieşti  a avut în vedere următoarele motive:

Adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019 fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii, impus de prevederile art. 9 alin. 1 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, încalcă în mod grav şi nescuzabil principiul cooperării loiale între cele trei puteri exercitate într-un stat democratic: legislativă, executivă şi judecătorească, evocat în mod constant de către Curtea Constituţională a României în jurisprudenţa sa.

Cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii (aspecte privind admiterea în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi activitatea specifică desfăşurată de această instituţie), adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019 nu justifică o urgenţă imperioasă care să corespundă unei nevoi stringente de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul în care toate aceste 3 legi au fost modificate de către Parlament în toamna anului 2018.

3.            Introducerea unui nou caz de eliberare din funcţia de judecător prin Ordonanţa de
Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019, respectiv prin „neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie,
dacă în acest din urmă caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie", reprezintă o
subminare a independenţei judecătorului, în condiţiile în care textul normativ nu este clar şi
predictibil, nefiind menţionate şi explicate criteriile legale care să corespundă conceptului de
„bună reputaţie".

4.            Principiul separaţiei carierelor, instituit prin art. 1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care a fost introdus prin Legea nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a fost nesocotit în mod flagrant prin modificările aduse de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019.

5.            Scoaterea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din arhitectura
constituţională care instituie principiul controlului ierarhic în cadrul Ministerului Public, prin
modificările realizate de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019, vulnerabilizează
independenţa sistemului judiciar şi reprezintă o abordare aptă să faciliteze creşterea presiunii în
activitatea judiciară.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite