Etajul al doilea al Castelului Peleş poate fi vizitat după 9 ani. Cât costă să vezi atelierul Reginei Elisabeta
0Cu siguranţă cel mai important simbol al domeniului regal din România, Castelul Peleş din Sinaia se luptă să supravieţuiască, aproape ruinat la exterior de trecerea timpului şi copleşit de cheltuieli pe care statul român, administratorul clădirii, abia şi le poate permite.
Din cauza costurilor de întreţinere uriaşe, de aproximativ 50.000 de euro pe lună, doar utilităţile, administraţia muzeului Peleş a ajuns la un compromis pentru a spori veniturile. A fost reintrodus în circuitul turistic şi etajul al doilea al castelului, unde se află saloanele doamnelor de onoare şi atelierul Reginei Elisabeta. Un tur complet al castelului (parter, etaj I şi etaj II) nu este însă la îndemâna oricui, biletul de intrare fiind de 150 de lei de persoană. Acest etaj a fost închis pentru vizitare în anul 2013 din două motive, pe fondul crizei economice care a dus la concedieri de personal, dar şi din cauza şubrezirii scării din lemn, existând riscul ca traficul zilnic, intens, să producă şi mai mari stricăciuni.
Anul trecut, Institutul Naţional al Patrimoniului a declanşat procedura de restaurare a teraselor exterioare ale castelului, aflate într-o avansată stare de degradare, sprijinite rudimentar cu stâlpi din lemn. Procedura se află încă în faza de licitaţie, la ultima şedinţă organizată în primăvara acestui an neprezentându-se niciun ofertant.
Ansamblul domeniului regal de la Sinaia nu se rezumă doar la castelele Peleş şi Pelişor, cunoscute marelui public, ci cuprinde o serie de multe alte clădiri care nu sunt introduse în circuitul turistic. Unele sunt în stare de „conservare”, în realitate aproape ruină sau complet distruse, aşa cum este cazul alpinariului Regelui Ferdinand sau a ”Cuibului Princesei” sau Juniperus cum se numea căsuţa din copaci a Reginei Maria.
În prezent, există un proiect derulat de Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş care are ca principal scop restaurarea vilelor existente încă pe domeniul de la Sinaia, dar şi a parcului din jurul castelului şi introducerea acestora în circuitul turistic. Este vorba despre Vulpărie, Alpinariu, Vila Şipot, Casa Ceramicii, zone de interes care ar putea atrage venituri mai mari pentru domeniul de la Sinaia.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Factura astronomică la gaze primită de Castelul Peleş pentru ianuarie. Efectul: „Mărim preţul biletelor“
Muzeul Peleş rămâne cu factura uriaşă la gaze: intervenţia statului nu se aplică retroactiv