Factura astronomică la gaze primită de Castelul Peleş pentru ianuarie. Efectul: „Mărim preţul biletelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tavanul retractabil de la Peles distracţia regelul Carol I

Muzeul Peleş din Sinaia a primit o nouă lovitură din partea furnizorului de gaze naturale. Factura aferentă consumului pentru luna ianuarie depăşeşte suma de 32.000 de euro, iar în aceste condiţii sunt luate în calcul măsuri radicale care vor fi stabilite în timpul unei şedinţe a consiliului de administraţie.

Pentru a putea face cheltuielilor vor fi majorate preţurile biletelor şi va fi reintrodus în circuitul turistic etajul al doilea al muzeului.

Muzeul Peleş a primit, luni 7 ianuarie 2022, factura la gaze aferentă consumului pentru luna ianuarie. Suma a fost apreciată de către directorul tehnic al muzeului drept ”astronomică”. Nu mai puţin de 160.637 lei (aproximativ 32.000 de euro) a costat încălzirea celor două castele, Peleş şi Pelişor, în condiţiile în care administratorii au făcut economii la sânge, consumul fiind mult mai mic faţă de luna ianuarie a anului trecut.

Amintim că factura la gaze pentru luna decembrie 2021 primită de Peleş a fost de 86.463, 870 lei, cu 80 la sută mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020. 

Costul de patru ori mai mare pentru întreţinerea muzeului vine în contextul în care bugetul a fost serios afectat în ultimii doi ani din cauza numărului mic de vizitatori, în special turişti străini, care a scăzut cu 60 la sută faţă de anul 2019, Peleşul fiind o instituţie care se finanţează şi din încasări.

Sursa Muzeul Peleş 

factura de gaze petnru muzeul peles pentru luna ianuarie 2022

Pentru a face faţă acestor cheltuieli uriaşe, Consiliul de Administraţie al instituţiei de cultură se va întruni de urgenţă pentru a lua o decizie care să salveze muzeul de la închidere fie ea şi temporară. Cel mai probabil se vota pentru majorarea preţurilor biletelor, care nici în prezent nu sunt mici deloc.

Astfel, biletul pentru adulţi, care acum costă 80 de lei pentru vizitarea parterului şi primului etaj, va costa 100 de lei începând cu luna martie. 

Reprezentanţii muzeului se gândesc ca din primăvara acestui an să reintroducă în circuitul turistic şi etajul al doilea al castelului, unde se află saloanele doamnelor de onoare şi atelierul reginei Elisabeta, închis pentru vizitare din 2013. Un tur complet va costa 150 de lei de persoană, cu precizarea că preţurile finale vor fi stabilite în cadrul şedinţei consiliului de administraţie.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Muzeul Peleş rămâne cu factura uriaşă la gaze: intervenţia statului nu se aplică retroactiv

Factură uriaşă la gaze pentru Castelul Peleş. Cât costă încălzirea celor 162 de camere

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite