Cel mai greu dosar de corupţie din Prahova. Preşedintele CJ, Mircea Cosma, în anchetă pentru luare de mită şi abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Cosma este cercetat sub control judiciar pentru infracţiuni de corupţie. FOTO Adevărul
Mircea Cosma este cercetat sub control judiciar pentru infracţiuni de corupţie. FOTO Adevărul

La începutul anului 2014, în Prahova, s-a declanşat cel mai răsunător scandal de corupţie de după Revoluţie. Preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, a fost reţinut, ulterior pus sub control judiciar şi trimis în judecată pentru infracţiuni de corupţie

De mai bine de un deceniu, Mircea Cosma, cel mai influent baron al Prahovei şi preşedintele Consiliului Judeţean, a condus şi controlat cu mână de fier judeţul, iar suspiciunile, de orice fel, nu au reuşit să-l atingă şi nici să se concretizeze în anchete penale.

Totul până la începutul anului 2014, când procurorii DNA l-au reţinut pentru corupţie, ancheta dezvăluind o întreagă caracatiţă de licitaţii prin care bani din bugetul Prahovei au mers către familia sa şi afacerişti cu legături în lumea interlopă din judeţ.

Dosarul a început să se prefigureze încă de la sfârşitul anului 2013, cu dezvăluirea unui caz de evaziune fiscală de 35 de milioane de euro în care apărea numele lui Marcel Păvăleanu, fost angajat al Guvernului şi un cunoscut apropiat al conducerii PSD Prahova.

Trei membri ai familiei Cosma, cercetaţi în dosare penale

Treptat, cazul a dus către familia lui Mircea Cosma. Astfel, în noiembrie 2013, notăriţa Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma a fost pusă sub urmărire penală pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, dosarul fiind conexat cu cel al evaziunii de 35 de milioane de euro.

A urmat arestarea lui Răzvan Alexe, un afacerist prahovean cu legături în lumea interlopă, şi ale cărui legături de amiciţie atât cu Marcel Păvăleanu cât şi cu deputatul Vlad Cosma, fiul lui Mircea Cosma, sunt de notorietate. Răzvan Alexe este anchetat în două dosare, cel al evaziunii fiscale de 35 de milioane de euro şi unul de trafic de influenţă pe lângă Mircea Cosma, în calitatea sa de preşedinte al CJ Prahova.

Sub urmărire penală pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani a fost pusă şi Fabioara Ionescu, numită administrator public al judeţului la propunerea lui Mircea Cosma.

A urmat, în 2014, reţinerea pentru 24 de ore a lui Mircea Cosma şi punerea sub acuzare a fiului său, Vlad Cosma, pentru infracţiuni de corupţie. Parlamentul nu a dat girul arestului pentru deputat, iar magistraţii au decis pentru ambii inculpaţi cercetarea sub control judiciar.

În caz este anchetat, sub arest la domiciliu, şi un alt om de încredere al lui Mircea Cosma, Daniel Adrian Alixandrescu, director în CJ care se ocupa direct ca licitaţiile să fie câştigate de anumite firme.

Banii din licitaţiile trucate se împărţeau “frăţeşte”

Cei doi au fost denunţaţi de patronii unor firme abonate la contractele cu Consiliul Judeţean. Procurorii au detaliat în rechizitoriu cum decurgeau întâlnirile, cum se stabileau “comisioanele” care se îndreptau către Vlad Cosma şi Răzvan Alexe, sub forma unor lucrări subcontractate fictiv, pagubele produse bugetului judeţului fiind de aproape un milion de euro.

În referatul DNA, procurorii arată că banii obţinuţi din trucarea licitaţiilor se împărţeau în felul următor:

- 10% pentru preşedintele autorităţii publice judeţene – Mircea Cosma şi pentru formaţiunea politică pe care acesta o reprezenta (PSD)
- sume fixe - de regulă 10.000 de lei de lucrare pentru sprijinul acordat de Daniel Adrian Alixăndrescu - potrivit prerogativelor funcţiei sale
- 1/3 din câştig care se împărţea în mod egal între inculpaţii Răzvan Alexe şi Vlad Cosma - traficanţii de influenţă.

Martorii din dosar ar fi declarat că banii rezultaţi din trucarea licitaţiilor erau ridicaţi cash din bancă şi aduşi în sacoşe până în biroul lui Răzvan Alexe, unde erau împărţiţi între beneficiari.

În prezent, Mircea Cosma, Vlad Cosma, Răzvan Alexe şi Daniel Adrian Alixandrescu au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie la Curtea Supremă.

Tentativele procurorilor de a obţine arestul la domiciliu pentru Mircea Cosma, argumentate la ultima cerere de faptul că ar fi încălcat termenii controlului judiciar – a luat legătura cu fiul său – dar şi pentru că în lunile trecute după declanşarea anchetei, ar fi încercat să-şi înstrăineze din bunuri -, nu au avut succes, astfel că preşedintele CJ Prahova este cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu sub control judiciar.

Pe aceeaşi temă

FOTO SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate casele baronilor din România. Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova, este un “baron” atipic. Preferă apartamentele. Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, “baronul” roşu al judeţului are, cel puţin din punct de vedere al proprietăţilor, un comportament atipic.

Stenograme. Baronul Mircea Cosma împărţea frăţeşte cu PSD cei 10% ce îi reveneau din licitaţiile trucate. Preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, şi fiul său, deputatul Vlad Cosma, ar fi beneficiat de bani negri proveniţi din trucarea unor licitaţii cu bani publici de la Consiliul Judeţean Prahova. În referatul procurorilor se arată că, deşi iniţial a negat acuzaţiile, Răzvan Alexe şi-a recunoscut ulterior faptele şi a colaborat cu anchetatorii.

“Baronul” Prahovei, Mircea Cosma. Preşedintele CJ a trasformat judeţul în afacere de familie. De mai bine de un deceniu, Mircea Cosma, cel mai influent baron al Prahovei şi preşedintele Consiliului Judeţean, a condus şi controlat cu mână de fier judeţul. Recent, a intrat în atenţia procurorilor DNA pentru corupţie, ancheta dezvăluind o întreagă caracatiţă de licitaţii prin care bani din bugetul Prahovei au mers către familia sa şi afacerişti cu legături în lumea interlopă

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite