Ce să nu facem cadou. Bunele maniere interzic să oferim bani, kitsch-uri, un kilogram de carne sau o floare de „limba-soacrei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un cadou trebuie gândit şi cumpărat special pentru destinatar FOTO Shutterstock
Un cadou trebuie gândit şi cumpărat special pentru destinatar FOTO Shutterstock

Să-i faci cadou mamei soţului o floare de „limba-soacrei“, un kilogram de carne unei prietene mai sărace sau bani unei rude ori unui prieten pentru că nu te-ai ocupat din timp să oferi ceva frumos şi gândit sunt doar câteva dintre situaţiile care arată că nu stăpânim arta de a dărui. Din fericire, aceasta poate fi învăţată

„Un cadou nu este obligatoriu. El nu poate fi nici cerut, nici sugerat. A şti să oferi mici daruri, cu discreţie şi tact este un semn de nobleţe sufletească. Modul în care dăm şi primim cadouri se învaţă. Nu întâmplător, în Japonia, ţara politeţii, se fac cursuri speciale pe această temă“, acestea sunt câteva dintre rândurile despre arta de a dărui ale Aureliei Anastasia Marinescu, autoarea „Codului bunelor maniere astăzi“, o carte cu un extraordinar succes la public. Profesoară de limba română, Aurelia Marinescu este o autoritate în domeniu şi ţine cursuri de bune maniere la Universitatea Bucureşti.

Cum toată lumea ajunge în situaţia de a oferi sau de a primi un cadou, câteva sfaturi în acest domeniu – Cui oferim? Când? Ce? Cum? –sunt întotdeauna binevenite.

Cui oferim daruri

Ca reguli generale, spune autoarea, a oferi un cadou profesorului la care copilul tău este ameninţat cu o corigenţă sau medicului pentru un certificat de concendiu la care nu ai dreptul nu semne de politeţe, dimpotrivă. La fel, un dar pentru o cunoştinţă venită din străinătate, cu o situaţie materială mai bună ca a noastră, deoarece o vom obliga să-şi bată capul cu ce să ne aducă sau să ne trimită cu proxima ocazie. De asemenea, copiilor nu le vom oferi în fiecare zi un cadou pentru că pretenţiile lor nu se vor termina niciodată şi îi vom educa egoişti şi răsfăţaţi.

Există şi excepţii. Între prieteni, în familie şi între îndrăgostiţi se pot face cadouri oricând, chiar şi fără a exista o zi festivă.

Un dar ar trebui să ne placă nou în primul rând

Un cadou trebuie gândit, cumpărat, ambalat, oferit. Să fie frumos, util şi să provoace o plăcere celui care îl primeşte. Ar trebui să oferim obiecte care ne plac şi nu ne îndurăm să le cumpărăm pentru noi.

Pentru că tocmai aceste eforturi, şi nu preţul, dau valoare unui cadou. Iar preţul se şterge întotdeauna sau se înlătură, excepţie făcând discurile şi cărţile care nu se ating în acest fel, prin ştersături sau dezlipiri. Tot în privinţa cărţilor este recomandat să le fi citit noi înainte de a cumpăra un exemplar cadou sau măcar să avem un sfat competent.

Darurile se fac cu tact

Aurelia Marinescu spune că putem oferi orice obiect util, de la un deschizător de conserve până la o tigaie de calitate, chiar şi lucruri de mâncare. Însă şi aici trebuie un mimimum de tact. Astfel, nu-i vom duce unei prietene cu o situaţie materială mai precară, de ziua ei, un kilogram de carne. Însă nişte cutii frumoase de brânză franţuzească, sardele sau pateu de calitate pot fi bine primite.

Cadoul trebuie cumpărat din timp pentru a nu intra în panică de timp, cu excepţia florilor şi a dulciurilor.

Bunele maniere spun şi că cel care primeşte un dar îl va deschide în faţa musafirului şi nu-i va strica bucuria spunând că este prea scump sau că, dimpotrivă, are oroare de respectivele obiecte.

Fără kitschuri şi bani

Când oferim daruri la întoarcere din călătorii ar trebui să evităm kitsch-urile, reprezentările de genul turnului Eiffel de la Paris, gondolele din Veneţia, urşii de ispos de la Vatra Dornei sau scoicile de la Eforie. În majoritatea cazurilor, la un moment dar sfârşesc la gunoi.

Nu se fac cadou lucruri din casă care nu ne plac.

Dacă nu stăpânim un domeniu, mai bine evităm să facem cadou timbre unui filatelist, culori unui artist sau scule unui pescar. Nu se oferă animale sau păsări vii dacă nu aţi întrebat înainte.

Nu se oferă obiecte de îmbrăcăminte sau de toaletă unor persoane cu care nu suntem în relaţii apropiate pentru că fiecare are preferinţele sale. Darurile pot fi cel mult o eşarfă, un fular sau un parfum de bună calitate.

Niciodată nu daţi bani în locul unui dar. Este o diferenţă între banii daţi de părinţi copilului de ziua lui, să-şi cumpere ce doreşte, şi banii oferiţi mamei de copilul său adult şi salariat.

Cum se oferă florile

Orice cadou ar trebui însoţit de o floare. Niciodată de flori artificiale, oricât de reuşite ar fi imitaţiile. De asemenea, codul bunelor maniere cere ca florile să fie oferite fără ambalaj şi cu cozile în jos. Şi mai de efect sunt florile trimise unei persoane prin curier, de la florării care au servicii specializate. Acestea vor fi însoţite de o carte de vizită, niciodată anonime pentru a nu crea încurcături neplăcute.

Niciodată nu vom da, însă, unei rude în vârstă de la care poate aşteptăm o moştenire un buchet de „nu-mă-uita“ şi nici mamei soţului o floare de „limba-soacrei“.

Când se poate refuza un cadou

Ca regulă generală, când primim un dar, chiar dacă nu ne place, nu trebuie să-l refuzăm pentru că vom jigni respectiva persoană.

Excepţia este atunci când darul poate fi un mijloc de presiune sau de convingere pentru a face cuiva un serviciu. De cele mai multe ori, acest gest înseamnă mită.

Dacă dorim totuşi să ne arătăm recunoştinţa faţă de cineva care ne-a făcut un mare bine, ar trebui să ne rezumăm la un album de artă, bomboane exclusiviste sau băuturi fine. Dacă sunteţi refuzat, probabil că aţi dat dovadă de lipsă de tact.

Şi returnarea ulterioară a unor cadouri este permisă atunci când cineva te calomniază sau te jigneşte. O veche tradiţie spune că îndrăgostiţii care s-au despărţit nu trebuie să-şi restituie cadourile. Dar dacă unul dintre ei a adus grave prejudicii onoarei celuilalt sau darurile sunt de mare valoare, acestea se restituie. 

Când facem cadouri

Ocazii pentru a oferi cadouri sunt Sf. Nicolae – copiilor, Crăciunul – pentru familie. Anul Nou – se dau banii copiilor care ne-au sorcovit, 1 Martie – femeilor, Floriile – celor care poartă nume de flori, Paştele – în general hăinuţe pentru copii, aniversările zilelor de naştere, onomastici, când mergem în vizită la o familie cu copii, la naştere, la botez şi căsătorie. În acest ultim caz, de obicei se trimit cadourile înainte, iar mirele trebuie să facă în ziua nunţii un dar miresei. Cadoul este obligatoriu şi ar trebui să fie o surpriză.

Un obiect împrumutat nu este un dar! Acestea ar trebui să revină la proprietar cât mai curând posibil. De obicei nu se împrumută obiecte de îmbrăcăminte, bijuterii sau obiecte tehnice, iar banii se împrumută doar în cazuri excepţionale şi doar de la rude sau prieteni apropiaţi, mai recomandă Aurelia Marinescu în „Codul bunelor maniere astăzi“. 

Mai puteţi citi

Bunele maniere la masă, explicate de Păstorel Teodoreanu: „Du mâncarea la gură, nu gura la mâncare. Patrupedele se apleacă la nutreţ, dar n-au ce face!“

Regulile de bune maniere pentru femei. De ce trebuie doamna să întindă prima mâna întotdeauna spre domn

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite