Angajaţii de la IPCUP Ploieşti, neplătiţi din octombrie 2010. „Situaţia riscă să devină incontrolabilă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele proteste ale angajaţilor IPCUP au început pe 22 aprilie în faţa Prefecturii Prahova. FOTO Adevărul Ploieşti
Primele proteste ale angajaţilor IPCUP au început pe 22 aprilie în faţa Prefecturii Prahova. FOTO Adevărul Ploieşti

Salariaţii Institutului de Cercetare-Dezvoltare Utilaj Petrolier IPCUP Ploieşti nu au reuşit să obţină salariile restante din octombrie 2010 nici după o lună şi jumătate de pichetare a Prefecturii Prahova şi două cereri de eutanasiere colectivă. „Soluţia va fi una extremă, iar situaţia riscă să devină incontrolabilă!“, avertizează angajaţii

Este un caz fără precedent în România şi în Uniunea Europeană ca un salariat să nu primească leafa de atâta vreme, din octombrie 2010!“, spune Constantin Zaharia, unul dintre cei 52 de salariaţi de la IPCUP Ploieşti care îşi cer de câţiva ani drepturile salariale.

Oamenii au încercat tot ce le-a stat în putinţă, de la memorii trimise tuturor autorităţilor statului până la negocieri, proteste, pichetări şi cereri de eutanasiere colectivă.

Nu s-a rezolvat nimic, iar tonul calm al cererilor a fost înlocuit, în ultima vreme, de accente disperate. „Dacă situaţia noastră nu va fi rezolvată, singura soluţie este una extremă, disperarea este foarte mare şi riscă să devină incontrolabilă. Sperăm ca autorităţile responsabile să nu ne aibă pe conştiinţă“, este ultimul apel al protestatarilor.

Avertizările protestatarilor nu sunt lipsite de substanţă. În lupta stresantă din ultimii ani cu autorităţileunul dintre protestatari a paralizat, iar un altul a ameninţat că-şi dă foc în faţa Prefecturii Prahova.

Situaţia disperată de la IPCUP Ploieşti a început în urmă cu câţiva ani când, doborât de criză, comenzi tot mai puţine şi un management defectuos, institutul a intrat declin. În loc de proiectele care plasau România pe primele trei locuri din lume ca ţară constructoare şi exportatoare de utilaj petrolier, alături de SUA şi Rusia, la IPCUP au început disponibilizările, s-au acumulat datoriile, iar utilităţile au fost tăiate.

În ciuda promisiunilor venite din partea autorităţilor centrale şi locale, singura rezolvare, fără beneficii pentru salariaţi, a fost trecerea IPCUP de la Ministerul Economiei la cel al Cercetării. „Ne-au spus din start că problema salariilor restante din octombrie 2010 nu poate fi rezolvată şi nici cea a datoriilor la contribuţiile sociale pe ultimii cinci ani“, spune Constantin Zaharia.

În iunie, ultimii 52 de angajaţi au fost detaşaţi, pentru 6 luni, la INCDIE – ICPE Bucureşti,  Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică. Chiar şi aşa, datoriile acumulate în ultimii ani nu pot fi stinse cu salariile curente, iar oamenii sunt decişi să-şi recupereze lefurile restante, mai ales că au o sentinţă civilă definitivă şi executorie prin care instanţa dispune plata salariilor la zi, precum şi plata contribuţiilor datorate de angajat şi angajator la CAS, CASS şi şomaj, neplătite din 2007.

ipcup ploiesti

Conform ultimelor calcule, datoria institutului este de peste 18,3 milioane de lei, din care aproximativ 2,4 milioane reprezintă datoriile cu salariile angajaţilor, 13,4 milioane datorii bugetare şi 718.000 de lei datorii comerciale.

Sediul IPCUP Ploieşti este lăsat de izbelişte

Bani din salarii mai au de recuperat şi câteva zeci de angajaţi care au părăsit IPCUP pentru alte locuri de muncă sau au trecut în şomaj.

Marţi, foştii angajaţi de la IPCUP Ploieşti au reluat pichetarea în faţa Prefecturii Prahova şi au trimis memorii la instituţii ale Uniunii Europene şi Comisia Europeană. Aceştia vor continua protestele la Ploieşti în fiecare zi, timp de două ore, după-amiaza, când se întorc de la institutul unde au fost detaşaţi, INCDIE – ICPE Bucureşti.

Pe aceeaşi temă

Angajaţii IPCUP Ploieşti şi-au reînnoit cererea de eutanasiere colectivă

O rază de speranţă la IPCUP Ploieşti. Institutul face obiectul unui proiect de hotărâre de Guvern

IPCUP, singurul institut de cercetare petrolieră din ţară a fost lăsat de izbelişte. „Şi dacă am avea mii de contracte, nu ar avea cine să le semneze“

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite