Zăpadă de un metru la Bâlea Lac – Cota 2.000. Riscul de avalanşă este ridicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care îşi petrec începutul de an la înălţime au parte de zăpadă din plin. La Bâlea Lac – Cota 2000 Transfăgarăşan, stratul de zăpadă măsoară un metru, ceea ce face însă ca şi riscul de avalanşă să fie mare.

Buletinul nivometeorologic emis de către Centrul de Prognoză Sibiu înainte de Revelion anunţa pentru Munţii Făgăraş un risc de avalanşă de gradul 3 la altitudini peste 1800 de metri şi de gradul 1 la altitudini inferioare. Asta în condiţiile în care stratul de zăpadă nu atinsese încă un metru. Ultimele ninsori au mai adăugat câţiva centimetri, ceea ce a condus la creşterea riscului de avalanşă cu cel putin încă o gradaţie.

Cei care au ajuns la altitudini mai mari de 1.500 de metri în zona montană a judeţului Argeş se bucură din plin de zăpadă. Nu însă şi de trasee, pentru că tot ce se află mai sus de această altitudine este închis.

Salvamont Argeş recomandă prudenţă maximă în această perioadă, întrucât, chiar dacă iarna aceasta a debutat în mod normal, condiţiile meteo schimbătoare pot cauza avalanşe, ce pot face victime în rândul turiştilor entuziaşti, însă fără pregătire constantă de iarnă.

“Toate traseele montane din judeţul Argeş care se află la altitudini superioare celei de 1500 de metri, sunt şi vor rămâne închise. Sfatul Salvamont Argeş pentru cei care îşi petrec sejurul în zona montană argeşeană este să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Naţional Salvamont, formând 0SALVAMONT”, avetizează şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.
 

Salvatorii montani amintesc că o prudenţă sporită ajută la evitarea situaţiilor nedorite.

“Trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât, să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, tinând cont că la ora 18:30 este deja întuneric. În afara echipamentului obligatoriu de iarnă (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând, astfel, situaţiile neplăcute. Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă şi, de asemenea, o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos. Nu parcaţi maşinile la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă!”, mai spune conducerea Salvamont Argeş.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite