Loţiune tonică din lavandă. Cum prepari acasă soluţia care-ţi revigorează tenul
0Cunoscută, în special, pentru mirosul său inconfundabil, dar şi pentru proprietăţile sale antiseptice, antispastice şi antidepresive, lavanda are şi efect tonifiant, inclusiv asupra tenului, o proprietate care o recomandă în prepararea unei loţiuni revitalizante pentru faţă şi gât.
În uz extern, fitoterapeuţii recomandă lavanda în afecţiuni ale pielii din cauze diverse: contuzii, arsuri, celulita, mătreaţă, înţepături de insecte, psoriazis, răni, arsuri solare şi nu numai. Formele de administrare pentru indicaţiile amintite sunt diverse, de la infuzii până la tincturi sau uleiuri terapeutice.
Petru întreţinerea tenului, însă, este recomandată o loţiune tonică ideală oricărui tip de ten.
"Loţiunea tonică se obţine dintr-o lingură de flori de levănţică lăsată la macerat timp de 10 zile în 50 ml de alcool. După macerare, se strecoară prin tifon şi se adaugă apă de ploaie sau apă fiartă şi răcită până se dublează cantitatea iniţială. Se foloseşte seara (după demachiere) şi dimineaţă (înainte de aplicarea cremei de zi)”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.
Poate provoca dermatită, mai ales dacă produsul folosit are un grad ridicat de oxidare
Planta este considerată non-toxică şi non-iritantă dacă este administrate în doze normale. Dar există situaţii în care, deşi nu se depăşeşte dozajul, poate pune unele robleme. De aceea specialiştii recomandă o serie de precauţii.
„Poate provoca dermatită, mai ales dacă produsul folosit are un grad ridicat de oxidare. Deci, păstrarea corespunzătoare a preparatelor pe baza de lavandă este esenţială pentru a te putea bucură în siguranţă de benefiile sale extraordinare”, mai spune Elena Badea.
De asemenea, trebuie precizat că lavanda este incompatibilă cu iodul şi cu sarurile de fier.
Orice problemă medicală aveţi, vă recomandăm în primul rând să vă adresaţi unui medic şi să nu vă trataţi singuri.