Infuzia de cimbru, o reţetă eficientă în multe afecţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Renumit mai ales pentru capacitatea sa de a preveni apariţia bolilor şi de a întări sănătatea organismului, cimbrul are şi o serie de calităţi vindecătoare, datorită substanţelor active valoroase pe care le conţine. Utilizat sub forma infuziei combinate, cimbrul poate trata eficient nu doar faringitele şi amigdalitele, ci şi o serie de micoze şi candidoze.

Virtuţile tămăduitoare ale cimbrului sunt datorate, printre altele, timolului, unul dintre cele mai importante uleiuri esenţiale, căruia i s-au atribuit importante calităţi antiseptice şi antifungice.

Antioxidanţii pe care planta îi conţine fac din cimbru una dintre cele mai importante plante cu proprietăţi anti-oxidante. Conţinutul de potasiul ajută la reglarea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale, iar manganul, vitaminele A, C şi B6 pe carel le conţine fac din plantă una şi mai apreciată de fitoterapie.

Cimbrul are proprietăţi antiseptice, antispastice, expectorante, diuretice, carminative (favorizează eliminarea gazelor intestinale), coleretice (stimulează secreţia de bilă a ficatului), colagoge (favorizează evacuarea bilei în duoden) şi antihelmitice (vermifug-combate dezvoltarea viermilor intestinali)”, explică, pentru Adevărul, specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Pe lângă clasicele ceaiuri şi tincturi există şi alte reţete care au la bază această plantă, multe cu ţinte precise. Infuzia combinată este una dinttre ele. 

Avem nevoie de 3-4 linguri de cimbru mărunţit la macerat în jumătate de litru de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează. Preparatul astfel obţínut se pune deoparte, iar planta rezultată după strecurare se fierbe în încă 500 ml de apă, aproximativ cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. După finalizarea acestei proceduri, amestecăm cele două extracte. Rezultă aproximativ un litru de infuzie combinată de cimbru”, explică specialistul.

Infuzia combinată este indicată pentru tratarea laringităelor faringitelor, amigdalitelor, caz în care se utilizează sub formă de gargară, de două ori pe zi, fiecare aplicaţie durând minimum cinci minute. 

„Tratamentul durează 5-7 zile, în cazul formei acute a acestor afecţiuni, şi 12-21 de zile pentru forma cronică”, explică Elena Badea

Specialistul recomandă acelaşi prepart şi pentru tratarea candidozelor bucale, digestive, respiratorii şi genitale

„Avem nevoie de cca 100-120 de ml de infuzie combinată de cimbru, în care se pun două picături de ulei volatil de cimbru. Se consumă acest amestec la două ore după masă (două-trei astfel de doze pe zi, în cure de 12-21 de zile, urmate de 14 zile de pauză), după care, tratamentul se poate relua”, mai spune Elena Badea.

Cu ajutorul infuziei combinate de cimbru se tratează problemele de circulaţie periferică deficitară, caz în care se fac băi fierbinţi cu infuzie combinată de cimbru - câte cinci litri la o cadă cu apă.

Tot cu infuzie combinată de cimbru se poate trata micoza vaginala, leucoreea, infecţiile bacterine genitale, pentru care specialistul recomandă spălături vaginale, până la vindecare.

Pentru că cimbrul este contraindicat în dispepsii şi hipopepsii grave, în caz de insuficientă pancreatică, dar şi pentru că, administrat în doze prea mari, preparatele din cimbru pot avea efecte adverse severe precum convulsii, vărsături, dureri abdominale puternice, delir, la folosirea infuziei combinate în uz interne este recomandată consultarea unui specialist. Şi, spune specialistul, femeile gravide şi cele care alăptează ar trebui să evite consumul de cimbru.

Orice problemă medicală aveţi, vă recomandăm ca în primul rând să cereţi ajutorul unui medic.


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite