Ce efecte impresionante are bromelaina, substanţa conţinută în cantităţi mari de gustosul ananas: „Îl putem folosi în prevenirea diferitelor boli ale inimii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Datorită conţinutului mare de vitamine şi minerale, ananasul este recomandat pentru copiii anemici şi pentru adulţi, după o boală grea sau cu depresie FOTO Arhivă adevărul
Datorită conţinutului mare de vitamine şi minerale, ananasul este recomandat pentru copiii anemici şi pentru adulţi, după o boală grea sau cu depresie FOTO Arhivă adevărul

Consumul de ananas ajută la întărirea sistemului respirator ţinându-ne departe de răceli, stări gripale, sinuzite şi bronşite, dar cea mai mare dintre virtuţile sale terapeutice este aceea că fluidizează sângele şi stimulează circulaţia sanguină, ceea ce-l face un excelent aliat în prevenirea infarctului şi accidentelor vasculare.

“Pe lângă biotină, vitamina B12 şi vitamina E, pentru care fructul este recunoscut, ananasul conţine toate celelalte vitamine şi 16 minerale, inclusiv fier, calciu, cupru, zinc, magneziu şi iod. Ananasul este deosebit de bogat în beta-caroten (pro-vitamina A), vitamina C şi complexul B de vitamine. Dar, ceea ce îl face atât de cunoscut, este conţinutul mare de bromelaina, o enzimă cu puternice efecte antiinflamatoare. Datorită acestei enzime, ananasul fluidizează sângele, stimulează circulaţia sanguină, fapt pentru care putem să-l folosim în prevenirea trombozei, aterosclerozei, în diferite boli ale inimii”, explică, pentru Adevărul, Elena Badea, fitoterapeut.

Ananasul este benefic pentru cei diagnosticaţi cu hipertensiune arterială dar şi pentru cei care urmează un regim de slăbit. Indicată este introducerea în dieta zilnică a unui sfert de fruct de mărime medie sau a unui pahar de suc obţinut prin stoarcerea sau presarea pulpei.

“Un pahar de suc de ananas băut zilnic, ajută la curăţarea vaselor sanguine, prevenind accidentele vascular-cerebrale şi infarctul miocardic. Bromelaina drenează, are acţiune purgativă şi detoxifică. Datorită acestor proprietăţi, ananasul este folosit la scară largă în cadrul curelor de slăbire”, spune cunoscutul fitoterapeut. 

Şi conţinutul ridicat de săruri de potasiu favorizează eliminarea surplusului de lichid din organism şi ajută la eliminarea kilogramelor excedentare. 

Ananasul îmbunătăţeşte metabolismul şi elimină toxinele

“Numeroasele minerale pe care le conţine acest fruct ajută, de asemenea, la menţinerea în organism a unui echilibru între acizi şi baze”, mai spune Elena Badea.

Grăbeşte vindecarea rănilor

Enzima minune din ananas, bromelaina, a fost introdusă în categoria suplimenţilor terapeutici încă de acum o jumătate de secol datorită calităţilor sale antiinflamatoare, antiparazitare, antiedem şi nu numai. 

Substanţa reduce edemele şi vânătăile, diminuează durerea durerile şi durata vindecării, după diverse traumatisme.  

“Studiile clinice au demonstrat că bromelaina are proprietăţi antiinflamatoare şi de vindecare a rănilor. S-ar părea că bromelaina ajută la descompunerea fibrinei, o proteină sanguină de bază în procesul de coagulare. Aceasta permite un mai bun drenaj al ţesuturilor şi reduce durerea şi umflătura locală. Ananasul conţine şi serotonină, un neurotransmiţător care ajută la bună funcţionare a nervilor din zona afectată, favorizând refacerea ţesutului nervos distrus”, precizează fitoterapeutul.

Măreşte efectul terapeutic al antibioticelor naturale 

“Cercetătorii au constatat că ananasul potenţează efectul antibioticelor natural. Dacă mâncăm zilnic ceapă, usturoi, hrean şi bem suc de ananas, dublăm efectul antibacterian al plantelor. Ananasul ajută la prevenirea infecţiilor sistemului respirator, a răcelilor şi a stărilor gripale, a sinuzitelor şi a bronşitelor”, mai spune Elena Badea. 


Sucul proaspăt de ananas este, de asemenea, un leac natural, eficient şi pentru înlăturarea viermilor intestinali.

Indicat în anemii

Sucul de ananas este recomandat şi anemicilor datorită efectului energizant şi vitaminizant pe care-l are asupra organismului. 

“Datorită conţinutului mare de vitamine şi minerale, ananasul este recomandat pentru copiii anemici şi pentru adulţi, după o boală grea sau cu depresie. 100 de mililitri de suc de ananas amestecat cu suc de portocală pot fi de mare ajutor!”, precizează fitoterapeutul. 

Remediu naturist pentru depresii

Ananasul are efecte benefice nu doar pentru trup, ci şi pentru minte. “Conţinutul de serotonină şi triptofan fac din ananas un aliat puternic în tratarea depresiilor. Cele două elemente îmbunătăţesc, de asemenea, memoria şi capacitatea de concentrare”, mai spune Elena Badea. 

Contraindicaţii 

Specialiştii avertizează că sucul de ananas creşte aciditatea sucului gastric, motiv pentru care nu este recomandat în cazuri de ulcer gastric şi hiperaciditate. Persoanele cu hemofilie, hemoragii interne trebuie şi ele să manifeste prudenţă în consumarea acestui fruct.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite