Încă un copil din Argeş este în stare gravă după ce a fost diagnosticat cu SHU. De ce a început ancheta epidemiologică abia la patru zile de la primele simptome

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Precedenta anchetă epidemiologică declanşată în Argeş în luna februarie, după izbucnirea valului de îmbolnăviri cu sindrom hemolitic în rândul bebeluşilor, care a adus la moartea a trei copii, nu a stabilit nici pînă acum sursa îmbolnăvirilor în lanţ.

Noua anchetă demarată după apariţia, la sfârşitul săptămânii trecute, a unui nou caz de SHU – o fetiţă în vârstă de un an şi opt luni, din Piteşti, se bazează pe probe ridicate, ca şi în cazurile din februarie, foarte târziu.

Copilul a fost transferat vineri, 13 mai, în stare gravă la Spitalul „Marie Curie“ din Bucureşti, cu vărsături şi scaune diareice cu sânge, după două zile în care a fost consultată de un pediatru la domiciliu. Fetiţa este în stare gravă şi se află sub dializă peritoneală.

Deşi diagnosticul de SHU a fost pus încă de vineri, probele necesare în ancheta epidemiologică au putut fi ridicate abia duminică, pentru că părinţii copilului, care au stat cu micuţa în spital, la Marie Curie, n-au putut ajunge la domiciliu. Ridicarea probelor la două zile distanţă de la punerea diagnosticului şi la patru zile de la primele simptome reduce şansele de identificare a sursei îmbolnăvirii micuţei.

Ancheta (derulată de Direcţia de Sănătate Publică Argeş, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică  Bucureşti,  Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor) se concentrează pe probele ce au mai putut fi ridicate din ceea ce s-a mai găsit din alimentele consumate de fetiţă, pe probele de apă, dar şi pe coproculturile efectuate membrilor familiei, pentru a se stabili dacă aceştia sunt sau nu purtătorii unor microorganisme susceptibile a provoca sindrom hemolitic uremic.

„Potrivit celor declarate de părinţi, copilul a consumat alimente procurate de la o gospodărie din Topoloveni: lapte, carne de vită, fructe şi legume dar şi alimente din comerţ. Fetiţa a mâncat, spre exemplu, ciorbă de peşte, cu peşte cumpărat dintr-un magazin şi brânză proaspătă de vaci şi ea achiziţionată dintr-un magazin alimentar", a declarat Adrian Stoica, epidemiolog DSP Argeş.

Echipa formată din reprezentanţii ANSVSA, Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi Biroului Siguranţa Alimentelor din cadrul DSVSA au recoltat din frigiderul familiei probe de iaurt natural ecologic, probe de lapte fiert, probe de lapte crud provenit dintr-o gospodărie din Topoloveni, precum şi probe de apă de la robinetul apartamentului din Piteşti unde locuieşte fetiţa şi de la izvorul public din apropiere, dar şi de la robinetul bunicilor din Topoloveni. Probele au fost trimise la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, iar rezultatele analizelor ar putea fi disponibile cel mai devreme marţi.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite