FOTO Numele zimbrilor liberi de la Neamţ încep obligatoriu cu "Ro". Rozana, ultimul membru al turmei. Pe listă mai sunt Roberta sau Robescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rozana este al 38-lea exemplar de zimbru din Parcul Vânători Neamţ FOTO Elena Curea
Rozana este al 38-lea exemplar de zimbru din Parcul Vânători Neamţ FOTO Elena Curea

Peste 300 de elevi care învaţă în unităţile din zona Târgu Neamţ au participat la un concurs pentru a găsi cel mai potrivit nume puiului de zimbru fătat în urmă cu trei săptămâni în ţarcul de aclimatizare al Parcului Natural Vânători-Neamţ. Numele a fost ales din 22 de propuneri.

Competiţia intitulată „Găseşte-i un nume!” a fost lansată de reprezentanţii Parcului Natural Vânători Neamţ în cadrul mai multor şcoli din Târgu Neamţ şi din comunele învecinate. Pentru ca propunerile să fie valabile, copiii au trebuit să ţină cont de două aspecte: sexul feminin al puiului (o viţeluşă) şi silaba RO care trebuia aplicată numelui, aşa cum se procedează în cazul zimbrilor fătaţi în România (de la indicativul de ţară).

Administraţia Parcului a decis să permită elevilor accesul gratuit la Centrul de Vizitare în ultimele trei săptămâni. Peste 300 de elevi şi cadre didactice de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Târgu Neamţ, Liceul Tehnologic Petricani – structura Ţolici şi Şcoala Gimnazială Vânători Neamţ au venit să vadă zimbri, prilej să facă o plimbare pe pasarela suspendată, de unde i-au putut observa de la înălţime, au vizitat „Muzeul Zimbrului” şi au urmărit scurt metrajul „Zimbri în libertate”.

„Demn de semnalat este gestul celor mici de a aduce zimbrilor în dar mere, pere, sfeclă furajeră, cartofi, bostani, varză, porumb, în total cca. 800 kg furaje suculente atât de necesare animalelor, acum la intrarea în iarnă”, a spus inginer Elena Curea,  responsabil de relaţia cu comunităţile şi educaţie din cadrul P.N.V.N.T.

Elevii au adus fructe şi legume pentru zimbri de la Vânători Neamţ (FOTO: Elena Curea):

elevi

Rozana, al 38-lea zimbru al rezervaţiei din Neamţ

Din zecile de propuneri, organizatorii concursului au ales ca puiul de zimbru să poarte numele Rozana, nume pe care deocamdată nu-l poartă niciun zimbru din România şi pe care administratorii Parcului Vânători, l-au asociat cu Ozana „cea limpede şi frumos curgătoare” a lui Creangă.

Rozana a fost fătată în octombrie: (FOTO: Elena Curea):

rozana2

„Vizitatori mici şi mari s-au întrecut în găsirea celui mai potrivit nume, preferate fiind în ordine: Rodica, Roxana, Romaniţa, Romina, Roberta, Rozalia, Roma, Rodia, Roxy, Roza, Rozica, Rozina, Roda, Rosalinda, Rovana, Rochia, Rochiţa, Rolina, Rozana, Rolanda, Roxanica, Rodana”, a mai declarat Elena Curea.

Câştigătorii concursului  („naşii” Rozanei), sunt Stoian Fabian, clasa a-V-a, Scoicea Simina, clasa a- VI-a (ambii elevi la Liceul Tehnologic Petricani – structura Ţolici), Marian Cristian clasa a- II-a B şi Gălăţanu Marian clasa a- II-a (de la Şcoala Gimnazială Vânători Neamţ- structura Lunca).

În ţarcul de aclimatizare întins pe 180 de hectare de la Vânători Neamţ trăiesc 21 de zimbri (inclusive puiul fătat în octombrie), în parcul zoo de la Grădina Zoo „Dragoş Vodă” sunt 6 exemplare, iar în condiţii de libertate trăiesc 11 exemplare de zimbri (zona Chitele -Mitocul Balan  - comuna Crăcăoani). Parcul Natural Vânători Neamţ este singurul loc din România unde zimbrii trăiesc în captivitate, în semilibertate şi în libertate.

În ţarcul de aclimatizare sunt 21 de zimbri:

rozana3

Între numele alese pentru zimbrii născuţi în România la Parcul Vânători Neamţ se regăsesc Roana, Roboby, Rovasi, Robastian, Rozvan, Rolena (botezaţi după numele membrilor administraţiei P.N.V.N.T - Ana, Boby, Vasile, Sebastian, Răzvan, Elena), sau Romaniţa, Robescu, Roberta (zimbri aduşi din alte rezervaţii din ţară).

În turma de zimbri de la Parcul Vânători Neamţ sunt şi exemplare de import care poartă nume date în ţările unde s-au născut (Germania, Suedia şi Elveţia): Iris, Eggezofe, Klaus, Ursupp, Urogall, Spendyr, Xajana, Aviva.

Citiţi şi:

 FOTO 12 zimbri umblă liberi prin codrii Neamţului. Turma s-a acomodat perfect în sălbăticie

Zimbrii Neamţului, pregătiţi pentru iarnă cu morcovi şi mere

FOTO VIDEO Cetatea Neamţ, muzeul de istorie în aer liber. Zimbrăria şi casa meşterului Neculai Popa

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite