FOTO Parcul Cozla, un veac de istorie a oraşului Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grota urşilor şi foişorul unde cânta fanfara militară FOTO Florin Jbanca
Grota urşilor şi foişorul unde cânta fanfara militară FOTO Florin Jbanca

Amenajarea de la poalele muntelui cu acelaşi nume rămâne atractivă pentru vizitatorii care caută liniştea şi vor să scape de arşiţa verii. Exemplarele din grădina zoologică sunt principala atracţie pentru copiii care vin aici cu părinţii sau bunicii.

Parcul Cozla este situat aproape de centrul oraşului, pe strada Ştefan cel Mare şi lângă drumul ce urcă spre Colibele Haiducilor, Terasa Gospodinelor şi staţia de sosire a Telegondolei. Grădina zoologică adăposteşte specii de animale reprezentative pentru fauna autohtonă - urşi, lupi, vulpi, căprioare, cerbi şi păsări, iar în interiorul parcului se află un bazin unde sunt câteva exemplare de broaşte ţestoase.

Pentru că nu îndeplineau normele europene impuse (spaţiu mult mai mare pentru a asigura condiţii corespunzătoare), administratorii parcului au fost nevoiţi în 2011 să renunţe la un exemplar de leu aflat în îngrijire. 

Pentru copii este amenajat în interiorul grădinii zoologice şi un parc de joacă.
Deşi nu este o grădina zoo mare, locul reprezinta un adevarat punct de atracţie  pentru vizitatori mai ales la sfârşit de săptămână.

Parc făcut cu lopata şi târnăcopul

Parcul Cozla are o vârstă venerabilă, fiind inaugurat pe 15 august 1904, în zi de sărbătoare (Sf. Maria), şi o istorie interesantă. Cu şapte ani în urmă, în noaptea de 21/22 mai 1897, după o lungă perioadă de ploi abundente, a avut loc o alunecare de teren de amploare, iar la baza muntelui Cozla au fost afectate 21 de case şi anexe gospodăreşti.

„Cel care, trăind toate aceste dramatice evenimente, a avut fericita idee de a remodela şi fortifica muntele prin amenajarea unui parc de mare pitoresc şi atracţie turistică, a fost Nicu N. Albu, prefect şi apoi primar al urbei”, spune Constantin Bostan, într-o lucrare despre istoria muntelui Cozla.   


 
Lucrările la parc au pornit în anul 1901 „doar cu lopata şi târnăcopul”, şi au constat în nivelarea terenului, plantaţii de brazi, construirea drumului ce duce din strada Ştefan cel Mare până în vârful Cozlei mici, ziduri de sprijin, rigole şi podeţe.

Prima amenajare a grădinii zoo a fost „Grota ursului”, ulterior „Grota urşilor”. În foişorul amplasat deasupra grotei cânta, în zilele de sărbătoare şi duminicile, fanfare militară. După 1960, în diferite etape, grădina zoologică a fost populată cu tot mai multe specii de animale.


 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite