Cum poate fi controlată o locuinţă de la distanţă, prin telefon mobil. Proiectul genial al unui licean din Piatra Neamţ
0Ioan Emanuel Muraru, elev la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ, va reprezenta România la finala internaţonală a concursului InfoMatrix.
Ioan Emanuel Muraru (18 ani), elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ, a dat lovitura la faza naţională a concursului InfoMatrix, de la Bucureşti, câştigând locul I la secţiunea "Hardware Control", cu proiectul "Raspi Home".
Trebuie precizat că InfoMatrix este o competiţie internaţională de proiecte inovative în domeniul IT, organizată de Fundaţia Lumina Instituţii de Învăţământ şi Ministerul Educaţiei din România, manifestare aflată deja la a 13-a ediţie.
La o descriere sumară a proiectului, s-ar putea spune că proiectul lui Emanuel este un fel de telecomandă pentru controlul echipamentelor electronice dintr-o casă.
„Ideea mi-a venit din stilul meu de viaţă, mai precis din necesitatea de a controla elementele casei şi de a mă trezi dimineaţă. Pentru această ultimă problemă, am prevăzut un joc de lumini intitulat <Morning Helper>“, spune adolescentul.
Un fel de telecomandă universală
Emanuel Muraru spune că sistemul său prevede o interfaţă de control pentru elemente ale casei: încălzire, aer condiţionat şi toate echipamentele care funcţionează prin infraroşu precum televizor, home cinema, sisteme audio, ect. De asemenea, se poate avea control pe lumina din casă şi pe camerele de securitate.
„Interfaţa sistemului poate fi accesată de oriunde: de pe telefon, tabletă, laptop, PC, şi funcţionează asemeni unei telecomenzi cu aplicaţie practică. Sistemul recunoaşte doar digital, nu şi analogic“, spune Emanuel.
„Minunea“ funcţionează cu un cablu de alimentare, cel de conexiune la internet, cablul pentru camera de supraveghere plus restul componentelor, adică relee şi senzorul de temperatură. „Creierul“ sistemului este un computer cu sistem de operare Linux.
Macheta sistemului RasPi Home FOTO: Florin Jbanca
„Partea spectaculoasă a proiectului ţine de faptul că elementele din casă pot fi controlate de la distanţă. Oriunde aş fi, în orice ţară, având conexiunile de date mobile, pot avea control deplin asupra locuinţei, şi pot da comenzi“.
Sistem avertizor pentru incidentele din casă
În faţa juriului din concurs, Emanuel Muraru a demonstrat că proiectul său este cel mai bun din cele 22 înscrise la secţiunea "Hardware Control". Sistemul său de control poate avea aplicaţie în practică şi, numai atât, are şi costuri reduse.
Tânărul a făcut şi o demonstraţie pentru modul în care funcţionează sistemul inventat de el:
„De exemplu, dacă apar modificări în interiorul locuinţei, vine prin mail la telefonul mobil o avertizare. Astfel, sunt atenţionat că este o problemă în casă – a crescut temperatura prea repede într-un timp foarte scurt şi e posibil să fie incendiu, sau a intrat cineva în cameră şi primesc fotografii de pe camerele de supraveghere. Dacă e vorba de un incendiu, de exemplu, pot suna chiar eu la 112 să anunţ pompierii“, spune Emanuel.
Pe lângă utilitatea lui, sistemul este gândit astfel încât să se optimizeze costurile la utilităţi şi să rezulte o economie importantă de energie.
„Cel mai mare avantaj este că pot adapta sistemul la oricâte elemente vreau, atâta timp cât îl pot controla digital“, mai spune Emanuel Muraru. Liceanul va reprezenta România şi la faza internaţională a concursului InfoMatrix care va avea loc tot la Bucureşti în perioada 26-30 mai.
În faza naţională, Colegiul Naţional „Petru Rareş“, a mai avut trei preminaţi, colegi cu Emanuel, care au obţinut medalii de argint. Astfel, Andrei Petrescu a fost pe locul II la secţiunea „Computer Art“, iar Elena Gavril şi Valentina Chele au primit medialie de argint, la secţiunea „Short Movie“.