Un oraş din Transilvania a reuşit să obţină o rată record de atragere a fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipiul Oradea a reuşit au o rată de absorbţie de 95% a marile proiecte cu fonduri europene, fiind unul dintre oraşele cu cea mai mare rată de absorbţie din România.

“Am intrat pe ultima sută de metri, în această perioadă, în închiderea acestor proiecte. Mai avem 24 de proiecte în lucru pe care încercăm să le închidem până la sfârşitul acestui an. Din datele colegilor din Direcţia de Dezvoltare, vom avea o rată de absorbţie globală de 95%. Cred că avem cea mai bună rată de absorbţie din regiunea de Nord-Vest, după cum ne-au spus,” a precizat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Primăria derulează ample proiecte cu finanţare europeană precum Centrala termică pe gaz a oraşului, în valoare de 53 de milioane de euro, reţelele de termoficare – 20 milioane de euro, Aquaparcul Nymphaea – 17 milioane de euro, Cetatea Oradea – 22 milioane euro, drumul expres – 15 milioane euro, Piaţa Unirii – 4 milioane euro etc. Primarul nu a avansat, însă, cifre exacte privind valoarea totală a proiectelor, susţinând că acestea vor fi prezentate într-o informare specială.

Edilul s-a declarat încrezător că, deşi luna decembrie este deosebit de dificilă din cauza vârfului de plăţi, dar şi a sincopelor dintre facturare şi decontarea de la Ministerul Dezvoltării, proiectele se vor încheia la termenele stabilite.

“Între perioada de plată pe care noi o facem către companii ca să poată lucra şi perioada în care ni se decontează aceşti bani sunt intervale de câteva luni. Prin urmare, am făcut demersuri pe lângă Ministerul Dezvoltării ca să urgenteze aceste plăţi. Avem de încasat, pe nişte proiecte depuse în septembrie – octombrie, aproximativ 4 milioane de euro. E o perioadă în care jucăm foarte strâns financiar. Şi vom juca strâns cel puţin o lună. Noi am plătit banii, dar nu-i avem încă decontaţi. De aceea am fost nevoiţi să luăm credite-punte pe care, în primele luni ale anului viitor, le vom achita ca oraş, dar nu avem ce face pentru că există această diferenţă de timp între data plăţii şi data decontării,” a explicat Bolojan.

El a precizat că vor fi câteva proiecte care nu vor fi închise în totalitate din motive obiective – starea vremii, capacitatea constructorilor.

“Trebuie să mai clarificăm anumite aspecte legate de posibile corecţii, deoarece pentru aceste categorii de achiziţii nefinalizate 100% s-ar putea să primim corecţii 5%. Dar, oricum, e preferabil să cumpărăm materiale de 100.000 de euro şi să plătim 5.000 de euro corecţie. În data de 21 decembrie, la şedinţa de consiliu, vom aproba un set de hotărâri de consiliu pentru fiecare proiect în care, conform procedurii impuse de finanţator, ne vom asuma răspunderea pentru achitarea diferenţelor pentru anul următor, care nu sunt finalizate”, a mai spus primarul orădean. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite