Sancţiuni la vârf. Directorul DGASPC Bihor "pedepsit" de către consilieri judeţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor. va avea un salariu mai mic în următoarele 3 luni, după ce majoritatea consilierilor judeţeni a votat aplicarea acestei măsuri.

Salariul directorului va fi redus cu 20%,Călin  Puia fiind sancţionat în acest fel ca urmare a scandalului izbucnit în urmă cu câteva luni de la Centrul de Plasament de pe str. Traian Lalescu din Oradea.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a cerut votul secret din partea consilierilor, solicitarea fiind contestată de democrat-liberali, dar secretarul-jurist Carmen Soltănel a clarificat situaţia.

Potrivit legislaţiei invocate de Soltănel, CJ nu poate să îl sancţioneze decât pe cel pe care îl numeşte în funcţie, deci doar pe directorul general. În rest, dacă consideră că ceilalţi şefi / şi ceilalţi şefi sunt vinovaţi, Călin Puia poate decide mai departe sancţionarea acestora.

Conform hotărârii prin care directorul general al DGASPC este sancţionat, pedeapsa administrativă vine pe fondul întârzierii sistematice în efectuarea lucrărilor şi pe cel de „neglijenţă repetată în realizarea atribuţiilor legale şi încălcarea prevederilor legale privitoare la îndatoriri”. Toate acestea apar în Raportul din această lună, întocmit de Comisia de Disciplină din cadrul CJ Bihor.

Anul trecut, o delegaţie a Centrului de Resurse Juridice care a vizitat centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale din Oradea a constatat ”grave abateri” în aşezământul aflat în administrarea DGASPC Bihor, ”abuzuri fizice şi emoţionale” săvârşite de personal la adresa adolescenţilor, agresiuni fizice şi chiar sexuale comise de unii adolescenţi asupra altora.

În urma vizitei şi a discuţiei purtate de monitorii CRJ cu câţiva adolescenţi, aceştia au acuzat ”abuzuri fizice, bătăi şi chiar agresiuni sexuale, din partea altor adolescenţi din centru”, petrecute  ”în contextul neglijenţei şi lipsei de pregătire a personalului angajat al centrului”, care este insuficient pentru a asigura supravegherea şi reabilitarea tuturor adolescenţilor.

 De asemenea, reprezentanţii CRJ au constatat că în centrul de plasament pentru copii cu probleme psihosociale din Oradea ”sunt cazaţi la un loc adolescenţi cu diferite vulnerabilităţi, care necesită atenţie şi terapii diferite”, adică adolescenţi cu dizabilităţi intelectuale şi din spectrul autist, adolescenţi cu tulburări de comportament, adolescenţi cu măsuri de supraveghere specială şi adolescenţi aflaţi în plasament în regim de urgenţă.

După publicarea raportului, au avut loc mai multe anchete, una chiar din partea Consiliului Judeţen, iar rezultatul acestei anchete a dus la sancţionarea directorului.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite