Motivul ciudat pentru care şefa de promoţie din Bihor a fost eliminată de la Bac: a fost „sursă”. Tatăl: „Era treaba ei să-şi supravegheze ciornele, trei ore?”
0Nu mai puţin de 108 elevi de la Colegiul „Unirea” din Ştei au fost eliminaţi de la Bacalaureat, după un scandal de proporţii de fraudare a examenului. După vizionarea a 42 de ore de înregistrări video, comisia a stabilit în cazul celor mai mulţi candidaţi că au copiat la examen. Pentru alţii, însă, explicaţia din rapoarte este destul de ambiguă: fie sunt consideraţi „sursă” pentru ceilalţi candidaţi, fie „par să comunice cu ceilalţi”
Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei (judeţul Bihor) a fost zguduit, în urmă cu o săptămână, de un scandal de proporţii de fraudare a Bacalaureatului, în care ar fi fost implicaţi, iniţial, circa 200 de elevi, dar şi profesori supraveghedori. O comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi de dascăli din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor au demarat imediat o anchetă şi, după vizionarea a 42 de ore de înregistrări video, imagini obţinute de pe camerele de supraveghere montate în sălile de examene, decizia comisiei a fost una drastică: 108 candidaţi au fost eliminaţi.
Motivele eliminării apar în rapoartele comisiei formate la solicitarea Ministrului Educaţiei, pentru a ancheta cazul de la Bihor, însă nu au fost transmise, până acum, oficial elevilor eliminaţi din examen, aşa cum susţin aceştia, dar şi părinţii lor. Documentele, obţinute de „Adevărul”, arată că nouă elevi „au colaborat cu vecinii”, fără să se precizeze clar dacă au copiat sau nu, în cazul unui elev motivul eliminării scris pe rapoartele comisiei este „nu e vizibil”, alţi doi elevi sunt consideraţi „sursă”, pentru trei candidaţi motivul este „pare să comunice cu vecinii”, iar pentru 93 de elevi s-a precizat că au copiat prin diferite metode.
Şefa de promoţie, considerată „sursă”
Printre cei eliminaţi se numără şi Alexandra Burtă, o elevă de nota 10, şefa de promoţie a colegiului bihorean. Motivul, menţionat în raportul comisiei delegate de Ministerul Educaţiei, dar încă necomunicat oficial elevei sau părinţilor ei a fost: „sursă – a lăsat să se copieze de pe foile şi lucrarea ei, a comunicat cu colegii din spate şi lateral”.
"Ce vină are Alexandra că a fost pusă strategic în bancă de către profesorii supraveghetori?"
Tânăra, un elev de nota 10 în liceu, spune că este şocată de decizia profesorilor, în condiţiile în care la Limba Română a obţinut nota 9, iar la Geografie a fost notată cu 9,75. Singura probă pentru care nu îşi ştie nota este cea de la Matematică, fiind, de altfel, proba pentru care comisia a decis să o elimine din examen. „Am privit Bacalaureatul ca pe un examen foarte important, pentru care m-am pregătit mult. Acum nu-mi pot face un viitor”, ne-a mărturisit Alexandra.
Susţinută de părinţi, fata încearcă să caute răspunsuri şi rezolvări, însă, până acum, tot ce ştie este că a fost eliminată din examen, nu, însă, şi motivul acestei decizii. „Am văzut că suntem eliminaţi, dar nu ştim de ce, nu ni s-au dat explicaţii, nu ni s-a spus motivul, nu ni s-au arătat înregistrările video”, a mai spus fata. Alexandra susţine că nu avea timp să comunice cu colegii, deoarece a scris 11 pagini plus mai multe ciorne, iar atunci când s-a întors a făcut-o pentru a-şi ruga colegii să o lase să-şi termine lucrarea, în sală fiind gălăgie, profesorii supraveghetori neîmpiedicând procesul de copiere.
Dacă la prima întâlnire cu elevii eliminaţi şi cu părinţii acestora, Nicolae Avram, inspectorul general al IŞJ Bihor s-a ferit să dea ochii cu aceştia, adunaţi în faţa instituţiei, la finele săptămânii trecute, nemulţumiţii au reuşit să stea de vorbă cu el, însă, răspunsul a fost acelaşi: nu se poate face nimic. „Ce vină are Alexandra că a fost pusă strategic în bancă de către profesorii supraveghetori? A fost aşezată în mijloc, pentru ca restul elevilor să poată copia de la ea. Fata şi-a făcut lucrarea, şi-a făcut ciorne, dar nu a comunicat nimic cu nimeni, nu a dat subiectele rezolvate celorlaţi. A fost eliminată pentru că a fost considerată sursă. Era treaba ei să îşi supravegheze, timp de trei ore, ciornele şi colegii?“, s-a întrebat Voicu Burtă, părintele elevei Alexandra.
De altfel, în cazul Alexandrei, ministrul Educaţiei a avut, la finele săptămânii trecute, o reacţie publică: „Fiind un caz special, şi eu am fost impresionat. Am cerut corpului de control analiza. Din păcate s-a confirmat, nu a fost un simplu accident. A cooperat în examen cu colegii din stânga şi din dreapta. A fost reverificat acest caz punctual”.
"Cerem să fie revizuite înregistrările video şi să se stabilească exact cine cu cine a vorbit sau ce a făcut"
Cer înregistrările video
În aceeaşi situaţie a Alexandrei mai este şi o altă elevă, Amalia Rebeca Bonchiş, considerată, de asemenea, „sursă” de copiere pentru colegii ei, cu care ar fi comunicat. În cazul elevilor Tuduce şi Ţoţa, comisia a notat în raportul care a stat la baza eliminării din examen faptul că aceştia „par să comunice cu vecinii”, fără a se explica cu exactitate dacă aceştia comunică sau nu cu ceilalţi candidaţi.
Părinţii tinerilor eliminaţi din Bac susţin că, pentru a înţelege motivele comisiei de a le sancţiona copiii, trebuie să le fie puse la dispoziţie şi lor înregistrările video din sălile de examen. „Dacă au copiat, cei care au făcut asta trebuie să plătească. Cerem să fie revizuite înregistrările video şi să se stabilească exact cine cu cine a vorbit sau ce a făcut“, au susţinut părinţii elevilor. Oamenii sunt indignaţi şi pentru că nu li s-a înmânat o copie a procesului verbal prin care candidaţii au fost eliminaţi, în timp ce IŞJ Bihor a refuzat să înregistreze contestaţiile făcute în urma deciziei de eliminare.
"Tentativă de fraudă poate să fie şi faptul că s-a întors, a discutat sau şi-a dat ciorna mai departe la alţii"
Ce spune metodologia
De cealaltă parte, Keri Hajnal, şefa comisiei judeţene de Bacalaureat din Bihor susţine că decizia luată este una corectă: „Metodologia nu face nicio diferenţă între fraudă şi tentativă de fraudă. Fiecare elev a fost surprins de camerele de luat vederi. Tentativă de fraudă poate să fie şi faptul că s-a întors, a discutat sau şi-a dat ciorna mai departe la alţii”. Nu la fel de radicale au fost măsurile luate împotriva profesorilor supraveghetori. Reprezentanţii IŞJ Bihor susţin că la Poliţia Ştei a fost depusă o plângere penală în cazul profesorilor, iar până la primirea unei sentinţe definitive în acest dosar, cercetarea disciplinară este suspendată.
Va mai recomandam: