Frații Micula, miliardarii bihoreni din topul datornicilor la bugetul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gemenii Ioan și Viorel Micula, proprietarii grupului de firme European Drinks&Foods, continuă lupta cu statul român. Fără a da detalii despre afacerile lor chiar şi celor de la Ministerul Finanţelor Publice, cei doi fraţi născuţi în anul 1957, în satul Căcăceni (actual Cucuceni), din județul Bihor sunt incluşi, an de an, în topul datorinicilor la bugetul statului.

TOP 500 FORBES: Cei mai bogaţi miliardari din Vestul României

Miliardarii Iaşiului


Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), compania European Food înregistrează  datorii de peste 90 de milioane de lei, adică peste 22 de milioane de euro. Chiar dacă nu recunosc, afacerile grupului condus de Micula merg tot mai prost, iar criza economică adânceşte tot mai mult businessul gemenilor Micula. În aceste condiţii şi celelalte firme deţinute de afaceriştii bihoreni au datorii mari către stat. Astfel, societatea Scandic Distilleries are de plătit peste 30 de milioane de lei, în timp ce Transilvania General Import-Export este datoare cu peste 28 de milioane de lei, iar European Drinks cu mai mult de 17,6 milioane de lei. Nici turismul nu mai este se pare un punct forte al antreprenorilor bihoreni. Din cele nouă unităţi de cazare din staţiunile Neptun şi Olimp, pe care aceştia le deţin, doar trei, respective Caraiman, Terra şi Romanţa au reuşit să aibă profit în 2009. Cu toate acestea, cei doi susţin că nu ei sunt cei care datorează bani statului român, ci invers. Ei motivează acest lucru prin faptul că "autorităţile române nu sprijină investiţiile mari şi încearcă doar să stoarcă de bani companiile profitabile".

Au început afacerile cu importuri

Fraţii Micula, Ioan şi Viorel sunt absolvenţi de Politehnică şi au ales să fugă în Suedia, în anii' 80, unde au primit a doua cetăţenie. Imediat după Revoluţie, în 1991, Ioan Micula s-a reîntors în ţară unde a înfiinţat peste 20 de firme. Ioan şi Viorel Micula au început afacerile prin importuri şi s-au extins la producţia alimentară, turism, media şi real estate. „Imperiul" Micula a crescut în anii ce au urmat şi a ajuns, astfel, la peste 30 de societăţi, din care 14 au fost înfiinţate în doar zece zile, înaintea Crăciunului din 1994. Prin aporturile de capital ale fraţilor Micula au fost puse bazele Europeans Drinks, societate romano-suedeză cu capital mixt în anul 1993. În paralel, cei doi gemeni Micula au achiziţionat case, hoteluri, terenuri şi foste întreprinderi de stat. Gemenii au investit, în ultimii 10-15 ani, în achiziţia de terenuri şi imobile şi deţin peste două milioane metri pătraţi de terenuri în toată ţara şi hoteluri, atât la mare, cât şi la munte. Cei doi mai au în portofoliu posturile de televiziune Naţional TV, Favorit şi N24, dar şi mai multe ziare locale. Ei deţin şi câteva depozite de cereale în Arad, dar şi o tipografie.

Războiul pentru putere din Imperiul Micula

În urmă cu patru ani, cei doi frați au avut o tentativă de a-și separa cu afacerile. De altfel, în cercurile din Oradea sunt cunoscute conflictele dintre cei doi frați, mai ales din cauza viziunii diferite asupra modului de gestionare al afacerilor pe care cei doi le au împreună. În 2007, instanţa orădeană a judecat recursul făcut de Viorel Micula împotriva funcţiei de director general, deţinută de fratele său Ioan Micula, în firmele lor. Cei doi s-au judecat pentru funcții la Curtea de Apel Oradea. Mai exact, Viorel Micula a cerut instanţei să anuleze actele de angajare ale fratelui său, pe funcţia de director general al SC Transilvania General Import - Export. Curtea de Apel a respins cererea formulată de Viorel Micula.

Potrivit dosarului respectiv, în anul 1992 firmele celor doi fraţi au fuzionat. Astfel, firma care a rezultat, Transilvania General Import Export, urma să fie condusă de un comitet director format din cei trei asociaţi, Ioan Micula, Călin Micula şi Viorel Micula. Viorel Micula, susţinea la acea vreme că funcţia de director general, deţinută de Ioan Micula, încă dinainte de fuziune, nu mai era prevăzută în statutul firmei, după fuziune, şi că Transilvania General Import Export ar fi trebuit să fie condusă de colegiul director şi că fraţii ar fi trebuit să fie pe picior de egalitate. În schimb, în apărarea sa Ioan Micula a arătat instanţei, la vremea respectivă, că în urma fuziunii singura modificare adusă statului a fost acea că Viorel Micula a fost primit în colegiul director.  Structura acţionariatului la acea vreme arată că Ioan Micula deţinea 47,48% din acţiuni, Viorel Micula 45%, Rieni Drinks 5% şi Eeva Micula, soţia lui Ioan Micula, 0,02%. Între timp, cei doi frați au îngropat securea războiului. De altfel, nici în momentul în care procesul era pe rol cei doi n-au recunoscut că ar exista probleme între ei.

Fraţii Ioan şi Viorel Micula

350 milioane de euro

Producţie, comerţ, imobiliare, media

Bihor

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite