FOTO Oradea a fost cucerită de parada carelor alegorice maghiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupele de dans au impresionat publicul
Trupele de dans au impresionat publicul

Oradea a ieşit în stradă, cu ocazia celei de-a zecea ediţii a Carnavalului Florilor, eveniment organizat în parteneriat cu oraşul Debreţin, din Ungaria. Cele cinci care alegorice, venite tocmai din statul vecin, au traversat o parte din oraş, reuşind să-i impresioneze pe orădeni.

Flori şi petale montate pe statui de polistirien, scene precum „Ridichea Uriaşă”, acte istorice semnate de oameni importanţi, dinozauri sculptaţi, sunt câteva dintre grupurile statuare care au defila prin oraş. Acestea au pornit din oraşul maghiar Debrecen având ca destinaţie  Oradea.

Oradea a ieşit în stradă, cu ocazia celei de-a zecea ediţii a Carnavalului Florilor, eveniment organizat în parteneriat cu oraşul Debreţin, din Ungaria.

În spatele frumuseţii acestor care alegorice se ascund săptămâni bune de muncă dar şi multă migală. Aproximativ trei milioane de fire de flori sunt aşezate pe aceste autovehicule pline de culoare. Unii artişti aleg să folosească flori uscate tocmai pentru a reduce din costurile destul de ridicate.

 La împodobirea unui asemenea car lucrează zeci de mâini dibace pe durata mai multor săptămâni. Figurinele sunt sculptate din polistiren după care urmează ornamentarea cu flori. Finalizarea unui car poate dura mai bine de două luni, iar investiţia poate trece chiar şi peste 10.000 de euro.

Doar în Ungaria

Carnavalul Florilor de la Debrecen este unic în Europa şi se desfăşoară sub însemnul florilor, muzicii şi dansului. Pe lângă cele cinci care alegorice, carevana florilor a mai cuprins trupe de dans, ansambluri folclorice şi trupe de majorete. Alaiul a pornit din faţa blocurilor Zigzag, a trecut pe lângă Parcul Petofi şi a ajuns în parcul 1 Decembrie.

Această „simbioză"  româno-maghiară a scos din case sute, de orădeni, dintre care mulţi au ales să-i însoţească pe membrii acestuia până la destinaţia finală. I-au filmat şi i-au fotografiat în neştire, vrăjiţi de frumuseţea carelor, a cântecelor şi porturilor artiştilor, de prezenţa arcaşilor şi a husarilor, aşa că i-au însoţit cu aplauze, pe tot parcursul traseului.

În Parcul 1 Decembrie carele alegorice au putut fi admirate şi fotografiate mai multe ore, în timp ce artiştii au susţinut un spectacol cu ocazia sărbătorii.

Carnavalul Florilor este organizat în Debreţin de 45 de ani, iar în urma colaborării dintre administraţiile locale şi judeţene din Bihor şi Hajdu-Bihar unele dintre carele alegorice pot fi admirate din anul 2005 şi în Oradea.

Mai puteti citi:

Litoralul, locul perfect pentru acest weekend. Agenda distracţiei de la mare

Carnavalul de la Mamaia continuă. Care alegorice şi prezentări de modă

FOTO VIDEO Cheltuieli regeşti pentru Carnavalul Mamaia 2014. Mazăre scoate 50.000 euro de la buget pentru trei care alegorice

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite