FOTO Aparatură modernă, de milioane de euro, la Spitalul Municipal din Oradea
0Blocurile operatorii de la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea au o altă faţă. Cu aproape 3 milioane de euro, acestea au fost complet reabilitate şi dotate cu aparatură modenă. Mai bine de jumătate din bani sunt fonduri europene nerambursabile.
“Este o diferenţă mare faţă de cum arăta înainte. Aceste investiţii, plus priceperea şi competenţa medicilor de aici vor aduce calitate actului medical”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Proiectul reabilitării blocurilor operatorii a început în anul 2009 şi s-a derulat cu Universitatea şi Spitalul din Debreţin.
“Am avut mare noroc cu ei pentru că împreună cu partenerii noştri am demarat patru proiecte atrăgând în Oradea, pe spitale, nu mai puţin de 8 milioane de euro. Am lucrat 16 ani în acest bloc operator şi vă rog să mă credeţi că era un adevărat muzeu medical al comunismului. După această investiţie, nu vom mai trimite pacienţii în alte spitale, ci vor veni medici din alte spitale să opereze aici. Cred că, odată cu încheierea acestui proiect, reconstruirea Spitalului Municipal s-a încheiat şi ea”, a spus dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean Oradea.
În cadrul proiectului în cadrul acestui proiect, patru săli de operaţie au fost reabilitate în întregime şi dotate cu aparatură de foarte bună calitate. Sistemul de ventilaţiie din fiecare sală este conceput în aşa fel încât elimină riscurile infecţiilor, iar aparatele laparoscopice folosite într-una dintre săli sunt unice în ţară.
Este vorba despre o sală chirurgie computerizată, o sală chirurgie oncologică general, sală chirurgie pediatrică, sală chirurgie pediatrică ortopedică , spaţii control şi filtrare accese, spaţiile tehnice pentru instalaţiile aferente blocului operator.
Totodată, s-a realizat achiziţia de echipamente medicale pentru partenerul maghiar precum şi diferite activităţi menite să faciliteze transferul de know-how în domeniu între Oradea şi Debrecen.
“Blocul operator este realizat după ultimele standarde europene. Totodată, dotarea este făcută cu aparatură de ultimă generaţie. Unitatea din sala de laparoscopie va intra pe piaţadin România abia anul viitor, aşadar suntem pionieri din punctul acesta de vedere”, a afirmat dr. Daniel Băloiu, şeful secţiei de Chirurgie Ortopedică Pediatrică de la Spitalul Municipal.
Consilierul primarului din Debreţin, Papp Csaba, a vorbit a spus că speră ca cele 25 de milioane de euro care vor fi alocate în perioada 2014-2020 pentru zona transfrontalieră să le câştige tot împreună, pe proiecte de impact.
Intitulat “Prevenirea riscurilor din sănătate prin blocuri operatorii de înaltă performanţă în Debreţin şi Oradea”, proiectul a fost finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, implementat în parteneriat cu Universitatea din Debreţin şi manageriat de Cristian Delcea, alături de Claudia Ardelean (asistent proiect), de la Direcţia management proiecte cu finanţare internaţională din cadrul Primăriei Municipiului Oradea. Pentru Oradea, investiţia în infrastructură a fost de 2.792.000 euro cu TVA, din care 1.441.250 de euro finanţare europeană nerambursabilă şi 1.350.750 contribuţie de la bugetul local.
Mai puteti citi: