Alegeri prezidenţiale 2019: Iohannis a învins-o pe Dăncilă şi în comunele din Bihor cu primari PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri prezidentiale

Biroul Electoral Central prezintă rezultatele parţiale ale scrutinului pentru alegerea preşedintelui României programat duminică, 10 noiembrie. La nivelul judeţului Bihor au fost date publicităţii următoarele rezultate.

UPDATE. Rezultatele parţiale făcute publice, luni dimineaţa, de Biroul Electoral Central (BEC) arată că, în judeţ, candidatul PNL, Klaus Iohannis, este câştigător detaşat al alegerilor de duminică. 

Până luni dimineaţa, din numărătoare voturilor rezultă că Iohannis(PNL) a fost preferat de 36,03%(86.148 de voturi) dintre bihoreni, urmat de Viorica Dăncilă (PSD) a primit 18,59% (44.459) dintre voturi, Kelemen Hunor (UDMR) a strâns 15,39%(36.802), urmat de Dan Barna cu 11,4% (27.247)şi Mircea Diaconu cu 7,89%(18.872).

Liberalii au încheiat, însă, centralizarea rezultatelor votului dat de alegătorii din judeţ iar după numărătoarea paralelă rezultatele sunt aceleaşi, arătând că Iohannis a obţinut cât au reuşit, la un loc, contracandidaţii susţinuţi de PSD, USR-PLUS şi respectiv Pro România şi ALDE.

În coada clasamentului se află Alexandru Cumpănaşu (independent) care a primit 1,11% (2.215 voturi) aproape de două ori cât Viorel Cataramă, de pildă, care acum a candidat în numele Partidului Dreapta Liberală şi a strâns doar 775 voturi în Bihor.

Numărătoarea paralelă s-a încheiat

Potrivit numărătorii paralele făcute duminică noapte de liberali, în judeţul Bihor au fost consemnate 239.461 voturi valabil exprimate (faţă de totalul de 501.387 înscrişi în listele electorale permanente), din care candidatul partidului, Klaus Iohannis, a obţinut 85.879 voturi, adică un procentaj de 35,86%. Conform numărătorii paralele, el este urmat de Viorica Dăncilă, candidata PSD, cu 43.931 sufragii, adică 18,35%. Candidatul USR-PLUS, Dan Barna, a obţinut 27.281 voturi, ceea ce înseamnă 11,39%.

Pe locul patru se clasează Mircea Diaconu, candidatul alianţei Pro România - ALDE, cu 18.874 voturi, adică 8,88%.

În Oradea, tot Klaus Iohannis a fost preferatul alegătorilor, cu un scor de 36,47% (32.824 voturi), urmat de Dan Barna, cu 16,21%  (14.593 voturi), Viorica Dancilă 14,03% (12.631 voturi), Kelemen Hunor  11,11% (10.000 voturi), Mircea Diaconu - 9,57% (8.614 voturi) şi Theodor Paleologu - 7,39% (6.649 voturi).

În aproape toate celelalte oraşe din judeţ, tot Klaus Iohannis este pe primul loc, urmat de Viorica Dăncilă.

În ce priveşte comunele, în cele 45 unităţi administrativ-teritoriale cu primari PNL a câştigat Iohannis. Acesta a fost pe primul loc şi în multe din cele 24 de comune cu edili PSD, ca de pildă Sânmartin (Iohannis – 2.941, Dăncilă – 1.803 voturi), Nojorid (Iohannis - 1.209 voturi, Dăncilă - 458), Ţeţchea (Iohannis - 387, Dăncilă – 329), Sârbi (Iohannis – 486, Dăncilă – 370).

Asta cu toate că, în Sânmartin, de pildă, Iar asta cu toate că, Sânmarin, de pildă, anul acesta a beneficiat de fonduri de 3,2 milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii de reţele şi coborârea cablurilor în subteran până la lărgirea zonei pietonale, iar alte 2,3 milioane de lei au fost alocate pentru extinderea sistemului de canalizare. Într-o altă comună cu edil PSD, Ţeţchea, unde tot Iohannis a câştigat majoritatea voturilor, s-au trimis 9,3 milioane lei pentru îmbunătăţirea infrastructurii rutiere în comună

PSD aştepta un rezultat mai bun, liberalii spun că "a fost o sărbătoare a democraţiei"

 Şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat duminică seara, după închiderea urnelor, că Viorica Dăncilă putea obţine un scor şi mai bun, principalul vinovat pentru rezultat fiind Victor Ponta.

„Sigur, e bine că intrăm în turul doi, dar mă aşteptam la un scor mai bun, îmi doream şi era normal să avem un scor mai bun. Regret enorm că un fost preşedinte al partidului, care dacă nu era PSD, cu Adrian Năstase, cu Mircea Geoană, cu Liviu Dragnea, probabil că era astăzi un amărât avocat, acest om a făcut, la fel ca în 2016, ca PSD să nu scoată scorul pe care îl merita. A venit cu acea variantă cu Mircea Diaconu, un om deosebit, dar care nu avea ce căuta în această luptă, cu un singur gând: ca PSD să nu-şi atingă scorul şi să facă tot posibilul ca Dan Barna să intre în turul doi”, a spus Mang.

 La sediul liberalilor, bucuria a fost pe măsura rezultatelor, preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan(foto) susţinând că, indiferent de contracandidatul din turul doi, o campanie serioasă, decentă, cu argumente, le va aduce victoria.

ilie bolojan

"Sunt convins că vom convinge pe majoritatea bihorenilor că soluţia corectă pentru România este Klaus Iohannis. De mâine reintrăm în campanie, încă două săptămâni, şi sunt convins că adevărata sărbătoare va fi peste două săptămâni, tot în această locaţie, şi - sigur - vor urma câţiva ani de muncă”, a spus Ilie Bolojan.

Prima secţie de votare unde s-a terminat numărătoarea voturilor este din Oradea, iar potrivit rezultatelor, dintre cele 512 voturi legal exprimate, 181 au fost pentru Klaus Iohannis (PNL), urmat de Dan Barna (Alianţa USR PLUS) cu 124 de voturi, Mircea Diaconu (susţinut de alianţa Un Om, formată din Pro România şi ALDE) cu 56 de voturi, Teodor Paleologu (PMP) cu 52 de voturi. Viorica Dăncilă (PSD) a strâns aici doar 41 de voturi, urmată de Kelemen Hunor (UDMR), cu 37 de voturi. 

Ramona Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste) a primit 12 voturi, independentul Bogdan Stanoevici a fost votat de 3 persoane, Alexandru Cumpănaşu (independent) a primit 2 voturi, Cătălin Ivan (Alternativa pentru Demnitatea Naţională), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc), Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie), au primit câte un vot. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite