VIDEO Document aşteptat de mai bine de un deceniu, dezbătut aprig pentru prima dată la Primăria Iaşi. Locuitorii cer mai multe spaţii verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea ieşeană a organizat prima dezbatere publică pentru noul Plan Urbanistic General (PUG), un document aşteptat de mai bine de 10 ani.

                  La dezbaterea publică privind noul Plan Urbanistic General, organizată de municipalitate în această săptămână, cel mai solicitat aspect a fost respectarea spaţiilor verzi din oraş.În timpul dezbaterii s-a adus în prim plan situaţia parcului din Centrul Civic, care riscă să fie distrus. Spaţiul verde de aproape 20.000 de metri pătraţi, cunoscut ca Parcul Ghica Vodă, apare în actele Primăriei drept „curţi-construcţii“, iar parte din suprafaţă este deţinută de proprietari privaţi, persoane fizice şi juridice. „Din păcate, noi nu suntem proprietari acolo decât pe o suprafaţă destul de mică de teren, proprietarii vor alege ce vor face cu suprafaţa lor de teren“, a declarant primarul Mihai Chirica, la întâlnire.

Potrivit apix.ro, unul dintre cei care a pus ochii pe o parte din terenul din zona centrală este omul de afaceri Cristin Zămosteanu. Din zona cuprinsă între str. Anastasie Panu, str. Elena Doamna şi str. Ghica Vodă, Zămosteanu vrea peste 3.000 mp, respectiv un total de cinci terenuri pe care municipalitatea le deţine, dar care sunt „trupuri izolate” cuprinse între proprietăţi private. La schimb, Zămosteanu oferă o suprafaţă de peste 6.600 mp în zona Teatrului Naţional. 

Noul PUG prevede, în această zonă, construirea de clădiri de birouri sau blocuri de locuinţe înalte. La dezbaterea de marţi după-amiază privind noul PUG, Asociaţia Civica a atras atenţia asupra posibilităţii dispariţiei acestui parc: „Riscăm să rămânem fără un parc central“.

Pe hârtie, Iaşiul nu are normă recomandată de spaţiu verde la nivel european, respectiv 26 mp/locuitor, zonele centrale sunt foarte aglomerate. De altfel, Iaşiul este unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară.

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

      

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite