Un spital cu pretenţii din Iaşi stă de un an fără ambulanţă. Se apelează tot la salvările supraaglomerate, pe care bolnavii le aşteaptă ore în şir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambulanţa spitalului a fost trasă pe dreapta pentru că era veche şi se strica des FOTO: Adevărul
Ambulanţa spitalului a fost trasă pe dreapta pentru că era veche şi se strica des FOTO: Adevărul

În Iaşi, oraş universitar şi centru medical regional, un spital nu beneficiază de mai bine de un an de ambulanţă proprie. Fosta salvare, o Dacie, a fost retrasă din uz după două decenii şi 800.000 de kilometri la bord, iar unitatea nu a avut bani pentru a cumpăra alta.

Spitalul de Boli Infecţioase este singura unitate medicală din Iaşi fără ambulanţă. În urmă cu un an, ambulanţa veche de două decenii a spitalului a fost trasă pe dreapta, iar de atunci situaţia a rămas fără rezolvare din lipsă de fonduri.

În tot acest timp, pentru transportul bolnavilor la alte spitale se apelează la salvările de la Serviciul de Ambulanţă, şi aşa supraaglomerate. Medicii spun că trebuie să anunţe uneori şi cu o zi înainte că au nevoie de o ambulanţă şi că de multe ori pacienţii tot stau să aştepte ore în şir.

‘’Este dureros şi pentru noi ca medici să lucrăm într-un spital care nu are ambulanţă. Eu dacă am un pacient care necesită investigaţii şi examinări de specialitate la un alt spital, de exemplu trebuie să facă o computer tomografie, trebuie să dau zeci de telefoane cu 24 de ore înainte şi chiar şi aşa e posibil să întârzie. Şi este de explicat pentru că salvările de la Serviciul de Ambulanţă au alte priorităţi şi vin la noi când se eliberează. Nu se poate ca un spital atât de mare să nu aibă o ambulanţă cu dotări minime cu care să poţi transporta pacienţii în caz de nevoie’’, spune medicul Mihnea Hurmuzache. 

40.000 de euro, costul unei ambulanţe

Şi bolnavii sunt nemulţumiţi că trebuie să aştepte ore în şir o maşină care să-i transporte la consulturi interclinice. ‘’Am avut nevoie de o salvare pentru a merge să fac un RMN. Am aşteptat câteva ore bune până să ajungă. Este greu pentru că aveam pogramare făcută la aparat şi trebuie să te duci când te cheamă. Solicitarea la salvare s-a făcut cu o zi înainte, s-a sunat şi în ziua respectivă de mai multe ori şi tot s-a întârziat. Este păcat că un spital aşa mare nu are o ambulanţă’’, spune o pacientă. 

Achiziţionarea unei salvări întârzie şi din cauza costurilor ridicate: 40.000 de euro, bani pe care spitalul nu îi are. ‘’Momentan, spitalul nu ar banii necesari pentru cumpărarea unei autosanitare. Apelăm la cei de la Serviciul de Ambulanţă, ne descurcăm deocamdată aşa’’, spune Irina Teodorescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. 

Nici până în urmă cu un an, situaţia nu era mai bună. Bolnavii erau transportaţi cu o maşină veche de 20 de ani, cu 800.000 de kilometri la bord, care se defecta frecvent. 

Vă mai recomandăm:

Ocolul Pământului de 15 ori cu Salvarea. Zeci de ambulanţe-fier vechi transportă bolnavii la spitalele din Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite