Specializarea unui doctor din Iaşi: „Medicină pe hârtie”. Iţele unui caz de fraudă care i-a şocat pe inspectori

Specializarea unui doctor din Iaşi: „Medicină pe hârtie”. Iţele unui caz de fraudă care i-a şocat pe inspectori

Dr. Bogdan Dionisie nu a oferit un punct de vedere legat de acuzaţiile CJAS FOTO Facebook/ Bogdan Dionisie

Bogdan Dionisie, medic specialist în recuperare medicală, medicină fizică şi balneologie, în calitate de administrator al firmei SC Dion Medical SRL, ar fi declarat în ultimii trei ani la CJAS Iaşi că are trei angajaţi pentru a obţine un contract mai mare cu instituţia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Iaşi (CJAS) au descoperit în cabinetul unui medic o situaţie de necrezut. La o serie de controale la sediul furnizorului de servicii me­dicale, inspectorii CJAS nu au găsit nici urmă de angajaţi, nici fişe medicale, nici registre de proceduri, nici cititor de carduri de sănătate şi nici măcar un calculator.

SC Dion Medical SRL a intrat în contract cu CJAS Iaşi, în ultimii trei ani, pentru servicii medicale de recuperare, medicină fizică şi balneologie în ambulatoriu. Potrivit unor surse, CJAS intenţionează să rezilieze contractul cu furnizorul de servicii medicale în baza unui raport de pe 13 iunie. Conform acestuia, în urma unor controale la sediul firmei, în satul Conţeşti, comuna Valea Seacă, inspectorii au descoperit o situaţie incredibilă: „furnizorul“ nu avea niciun document justificativ pentru activitatea desfăşurată.

„La sediul acestuia nu au fost găsite registre de consul­taţii, registre de proceduri, fişe de tratament, formulare de prescripţii medicale, bilete de trimitere, formulare de concedii medicale, adeverinţe/certificate me­dicale, formulare de scrisori medicale, liste de programare, chitanţiere şi casă de marcat“, au menţionat sursele citate. Mai mult decât atât, în timpul controlului, inspectorii au mai descoperit că reprezentanţii firmei nici măcar nu foloseau platforma informatică a CNAS.

Mo­tivul i-a uimit până şi pe repre­zentanţii CJAS: SC Dion Medical SRL nu avea în dotare nici măcar un computer. Din cauza absenţei calculatoarelor din sediul firmei, inspectorii au remarcat şi lipsa cititoarelor de carduri de sănătate care să asigure validarea serviciilor oferite. În ziua controlului, singurul medic angajat al firmei precum şi cei doi kinetoterapeuţi declaraţi în acte către CJAS nu se aflau la serviciu, deşi verificarea a fost realizată în timpul programului. În realitate, inspectorii CJAS au sesizat că SC Dion Medical SRL desfăşoară activitatea medicală cu un singur asistent medical.

Un cadru didactic, administratorul firmei

Con­form surselor menţionate, după constatările de pe teren, CJAS a extins controlul asupra furnizorului de servicii medicale şi, astfel, seria de abateri grave a continuat. „S-a identificat declararea unor contracte de muncă - pentru doi fiziokinetoterapeuţi şi un asistent balneofizioterapie - care nu au fost niciodată active, cu scopul obţinerii unui punctaj mărit pentru criteriul resurse umane şi program bază de tratament, respectiv a unei valori de contract mai mari pentru anii 2015, 2016, 2017“, au mai nuanţat sursele „Ziarului de Iaşi“. Potrivit acestora, verificarea extinsă a mai arătat că SC Dion Medical SRL a raportat proceduri de kinetoterapie individuală şi de grup, cu toate că nu are angajaţi calificaţi în acest sens. Pentru neregulile menţionate, CJAS i-a imputat furnizorului de servicii medicale peste 175.000 de lei. Mai mult, contractul încheiat în 2017 de SC Dion Medical SRL cu CJAS va fi reziliat.

Conform datelor Oficiului Na­ţional al Registrului Comerţului, firma cu sediul în satul Conţeşti a fost înfiinţată în 2012. Societatea este administrată de Bogdan Dio­nisie, medic specialist în recupe­rare medicală, medicină fizică şi balneologie, cadru didactic la UMF Iaşi. Asociat unic al societăţii este Marina Dionisie. Potrivit bilanţului firmei depus la Minis­terul Finanţelor, în 2016, SC Dion Medical SRL a înregistrat venituri totale de peste 148.000 de lei, cu un profit net de peste 73.000 de lei. Bogdan Dionisie a fost sunat de mai multe ori de reporterii „Adevărul“, dar nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere în legătură că neregulile descoperite de CJAS. 

 

Citeşte şi:

Medicii vor putea prescrie 24 de medicamente care se acordă în prezent cu aprobarea comisiilor de specialitate ale CNAS

citeste totul despre: