Sentinţă importantă pentru profesorii bătăuşi din România. Ce a păţit o învăţătoare care a agresat doi gemeni în sala de clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învăţătoarea s-a pensionat după ce a fost trimisă în judecată FOTO Adevarul
Învăţătoarea s-a pensionat după ce a fost trimisă în judecată FOTO Adevarul

Un cadru didactic a fost condamnat cu o amendă penală de 4.000 de lei după ce a fost găsit vinovat de comiterea a două infracţiuni de purtare abuzivă. Victimele sale au fost doi copii gemeni pe care învăţătoarea i-ar fi agresat şi care ar trebui să primească despăgubiri de la aceasta. Sentinţa nu este definitivă, iar procesul se va relua din toamna acestui an.

Un caz de agresiune în şcoală a fost tranşat de justiţie după ce mama unor gemeni a reclamat că învăţătoarea i-a lovit copiii. Maria Zaharia, cadru didactic pensionat de la Şcoala Gimnazială „Viceamiral Ioan Murgescu”, a fost condamnată la o amendă penală de 4.000 de lei, fiind găsită vinovată de două fapte de purtare abuzivă. Condamnarea învăţătoarei a fost pronunţată de către Judecătoria Constanţa, însă nu este definitivă, procesul urmând a se relua din noiembrie, la Curtea de Apel Constanţa, după ce Zaharia a formulat apel.

Potrivit motivării primei sentinţe, obţinute de „Adevărul”, reprezentanţii legali ai celor două victime, doi fraţi, ar trebui să primească şi despăgubiri totale de 3.000 de lei.

Ce au stabilit judecătorii

În documentul citat, magistraţii Judecătoriei Constanţa arată că faptele pentru care Maria Zaharia a fost găsită vinovată au avut loc în data de 15 februarie, atunci când femeia ar fi agresat doi gemeni de şapte ani, fată şi băiat. Pe unul dintre gemeni l-ar fi lovit cu palma în zona feţei, în timp ce fratelui său i-ar fi împins capul cu mâna.

Judecătorii au găsit-o vinovată pe învăţătoare după ce au analizat imagini video ce o surprindea pe Maria Zaharia agresând copiii. Astfel, pe imaginile puse la dispoziţia autorităţilor de către reprezentanţii şcolii, se observă cum la data amintită, în jurul orei 8.36, învăţătoarea merge la măsuţele la care se aflau cei doi minori şi se uită în caietul de lucru al fetiţei din clasa 0. În primă fază, învăţătoarea îi reproşează ceva pentru ca, apoi, să o apuce cu mâna stângă de faţă – în timp ce cu mâna dreaptă o ţinea de cap, şi să o împingă. Acţiunea ar fi durat două secunde, arată judecătorii.

„La momentul 10:02:11, doamnna învăţătoare pleacă din faţa catedrei, unde stătea în picioare şi se deplasează pe culoarul format dintre primul rând de bănci şi al doilea rând de bănci, aşezate pe mijlocul clasei. Parcurge aproximativ 3 (trei) metri până la măsuţa ocupată de minorul M.M.M., unde doamna învăţătoare ridică mâna stângă, pentru a explica ceva. La momentul 10:02:32, doamna învăţătoare se apleacă asupra minorului M.M.M. şi îl loveşte pe minor cu pumnul stâng, peste obrazul drept. În continuare îi reproşează ceva, iar la momentul 10:02:35 îl loveşte cu palma dreaptă peste frunte. Îi arată ceva pe caietul de lucru al minorului, se apleacă din nou asupra acestuia, reproşându-i ceva, iar la momentul 10:02:51 îl loveşte pe minor peste bărbie, de jos în sus, după care, la momentul 10:03:00, pleacă de la banca minorului”, este descrisă, în continuare, agresiunea comisă asupra băieţelului.


Învăţătoarea s-a pensionat de la această şcoală după ce a fost trimisă în judecatĂ FOTO Ziua de Constanţa 

Zece minute mai târziu, se mai arată în motivare, „doamna învăţătoare care este aplecată asupra minorei, o loveşte peste bărbie, de jos în sus, după care continuă să îi arate ceva pe caietul de lucru”, după cum se arată în o documentul citat. Judecătorii au mai aflat vizionând imaginile de pe camerele de supraveghere că, la ora 10.28, învăţătoarea îi cheamă pe acelaşi băiat pe care îl lovise în primă fază. Femeia îl loveşte încă o dată cu palma peste obraz şi îl împinge pe copil să meargă la măsuţa lui, nemulţumită de ce văzuse în caietul său de lucru.

scoala

Învăţătoarea a recunoscut

Cei doi copii au fost expertizaţi la Direcţia generală de Asistenţă Socială si Protecţia Copilului Constanţa, acolo unde s-a concluzionat că „prezintă simptomele de anxietate prezente în cazurile de abuz şi, coroborând toate datele obţinute, se constată că minorii au fost agresaţi fizic şi emoţional de către doamna învăţătoare, necesitând consiliere psihologică”.

În timpul procesului, Maria Zaharia a recunoscut comiterea faptelor, după ce, în timpul cercetării, ceruse chiar încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei.

În motivare, judecătorii mai arată că cei doi minori nu au suferit leziuni care să necesite zile de îngrijiri medicale urmare a actelor de violenţă, fapt ce arată că loviturile învăţătoarei au avut o intensitate reduse.

Din acest motiv, dar şi pentru că Zaharia nu era recidivistă, a recunoscut fapta i-au determinat pe judecători să aplice doar pedeapsa condamnării la 3.000 de lei amendă penală (câte 200 de zile amendă) pentru fiecare dintre cele două infracţiuni, rezultând o pedeapsă finală de 4.000 de lei.

„Potrivit art. 61 alin. 3 C. pen., la stabilirea cuantumului sumei corespunzătoare unei zile-amendă, instanţa a ţinut seama de faptul că inculpata are venituri reduse, fiind pensionară, având o pensie de 1.349 lei şi nu rezultă că ar avea persoane în întreţinere. În baza art. 63 alin. 1 C.pen., va atrage atenţia inculpatei că neexecutarea cu rea-credinţă a amenzii penale, în tot sau în parte, va impune înlocuirea acesteia cu un număr corespunzător de zile cu închisoare”, au stabilit judecătorii.

De asemenea, cei doi copii vor trebui să primească câte 1.500 de lei daune morale, deşi pretenţiile din instanţă ale părţilor vătămate, prin apărător, au fost de 50.000 de euro daune materiale şi 5.000 de lei daune morale.

„În  speţă, persoanele vătămate nu au făcut dovada pretenţiilor civile de ordin material, astfel  că  acestea vor  fi  respinse  ca  neîntemeiate. Cu privire la daunele morale solicitate de către părţile civile minore M. M.-M şi M.M.-M., reţinem că din actele medicale depuse la dosarul cauzei la urmărirea penală a rezultat că minorii nu au suferit leziuni traumatice, aspect care denotă că actele de violenţă exercitate asupra acestora de către inculpată nu au avut intensitate ridicată. Totuşi, instanţa are în vedere şi faptul că victimele agresiunii aveau la momentul faptelor vârsta de numai 7 ani, context în care este de netăgăduit producerea unei traume emoţionale provocate de agresiunile inculpatei, aspecte care rezultă şi din rapoartele de evaluare psihologică întocmite în cursul urmăririi penale”, au stabilit judecătorii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite