Procesul pentru banii străinilor dintre universităţi şi Guvern, pierdut de Astărăstoae la Iaşi. Ce sume vor ajunge la bugetul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Astărăstoae a pierdut un proces împotrant intentat împotriva Guvernului
Vasile Astărăstoae a pierdut un proces împotrant intentat împotriva Guvernului

Curtea de Apel Iaşi a respins plângerea intentată de Universitatera de Medicină şi Farmacie Iaşi împotriva ordonanţei de guvern prin care universităţile se obligă să achite la buget 5% din taxele în valută plătite de studenţii străini.

Universitatea ieşeană este instituţia de învăţământ superioară cu cei mai mulţi studenţi străini din ţară, urmând a pierde astfel aproximativ 600.000 de lei numai pentru anul universitar 2013-2014. 

UMF Iaşi, condusă de rectorul Vasile Astărăstoae, preşedinte al Colegiului medicilor din România, a atacat în instanţă ordonanţa guvernului în luna aprilie a acestui an, reclamate fiind Ministerul Educaţiei şi Guvernul. 

Punctual, UMF Iaşi a atacat a atacat în contencios administrativ Ordonanţa de Urgenţă 117/2013, care prevede la alineatul al doilea al articolului 206, că universităţile trebuie să dea statului 5% din veniturile încasate de la studenţi străini.

“Din taxele de la studenţii şi cursanţii străini, încasate de instituţiile de învăţământ superior de stat, se virează la Ministerul Educaţiei Naţionale un cuantum de 5% din încasările în valută”, se precizează în OUG.

Astărăstoae preciza atunci că, în urma unor discuţii neoficiale cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, i s-a transmis că banii respectivi ar fi urmat să intre într-un fond destinat oferirii unor burse internaţionale.

“Să fie foarte clar, noi nu suntem împotriva ministerului, noi dăm şi 10% din veniturile noastre pentru a se crea un astfel de fond. Dar noi vrem ca acel fond să fie gestionat de către cei care contribuie, în funcţie de suma cu care contribuie. Să fie instituit un consiliu de administraţie care să fie în afara structurilor strict birocratice, iar modul de alocare al burselor să fie stabilit de către consiliul respectiv, nu exclusiv de către minister. Ne este frică unde vor ajunge aceste fonduri”, preciza Astărăstoae Vasile Astărăstoae.

Ordonanţa de Urgenţă aprobată la sfârşitul anului trecut de Guvern pentru modificarea Legii educaţiei prevede, printre altele, că din taxele de la studenţii şi cursanţii străini încasate de instituţiile de învăţământ superior de stat se virează la Ministerul Educaţiei un cuantum de 5% din încasările în valută.

Procesul a fost soluţionat de Curtea de Apel Iaşi, care a concluzionat că plângerea este inadmisibilă, respingând, totodată, şi o excepţie de neconstituţionalitate invocată de UMF, instituţie la care sunt înscrişi 2.359 de studenţi străini. 

Topul universitatilor cu cei mai multi studenti straini la ciclul licenta:

  • Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi - 2.359 studenti straini
  • Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti - 1.337 studenti
  • Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj - 2.157
  • Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara - 1.510 studenti
  • Universitatea Ovidius din Constanta - 1.032 studenti straini

Citeşte şi: 

Legea Educaţiei, modificată: învăţământ obligatoriu de 11 ani şi clasa a IX-a la liceu. Admitere şi Bac după modelul testelor PISA, abia din 2019

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite