FOTO VIDEO Comuna în care românii sunt discriminaţi în favoarea romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conflictul între etnii din Lunca Cetăţuii este provocat de modul în care se împart alocaţiile. Foto: Ionuţ Benea
Conflictul între etnii din Lunca Cetăţuii este provocat de modul în care se împart alocaţiile. Foto: Ionuţ Benea

O decizie internă o Poştei din localitatea Lunca Cetăţuii a generat un conflict interetnic între românii şi romii din sat. Totul a pornit de la alocaţiile copiilor, pe care poştaşii le dau mai întâi etnicilor şi, la câteva zile, românilor

Când vine vorba despre romi şi români, în genere, primii dintre ei sunt cei care se consideră discriminaţi. În satul Lunca Cetăţuii, comuna ieşeană Ciurea, cu o numeroasă comunitate de etnie romă, românii sunt cei care acuză discriminarea. Totul a pornit de la o decizie internă luată în urmă cu câţiva ani de către reprezentanţii Oficiului Poştal din Lunca Cetăţuii. Aceştia au împărţit cele două comunităţi în ceea ce priveşte acordarea alocaţiilor lunare de la stat pentru copii.

În graficul stabilit de către reprezentanţii Poştei, persoanele de etnie romă care au copii primesc alocaţiile încă din prima zi în care acestea vin de la stat, în timp ce românii iau banii după aproximativ o săptămână. Situaţia a creat nemulţumiri în rândul românilor din Lunca Cetăţuii, ba chiar şi divergenţe între cele două comunităţi. Sătui să-şi ia banii cu întârziere, mai mulţi părinţi români au protestat ieri în faţa sediului Poştei.

Poştaşilor se tem să meargă între romi

“Graficul acesta a fost dintotdeauna. Cei de etnie romă au fost planificaţi să ia banii de alocaţii şi pensii în primele zile. Ei vin la ghişeu, pentru că factorului îi este frică să meargă la casele lor”, a explicat Maria Andrei, dirigintele oficiului poştal din Lunca Cetăţuii.
Banii pentru alocaţii ajung în localitatea ieşeană începând cu ziua de 8 a fiecărei luni. Nu vin pentru toţi cei 1.400 de beneficiari, ci eşalonat, până pe data de 25. În primele zile, conform graficului, primesc alocaţiile cei de etnie romă, adică în jur de 350 de persoane. Ulterior, în funcţie de cum vin fondurile de la structura centrală a Poştei, poştaşii merg acasă la cetăţenii români şi le dau banii.

Graficul stabilit de către reprezentanţii Poştei îi nemulţumeşte pe românii din localitate, care susţin că sunt discriminaţi. Luna aceasta, de pe 8 martie, când au început să le fie date alocaţiile romilor, românii au mers în fiecare zi, în faţa Poştei, şi au protestat. Chiar în prima zi de proteste, spiritele s-au încins atât de tare între nemulţumiţi şi poştaşi, încât a fost nevoie de intervenţia Poliţiei.
“Factorii împart alocaţiile după cum vor. Mie îmi vine alocaţia foarte târziu, după data de 20. Normal ar fi să vină poştaşul acasă în timp de câteva zile. Eu am trei copii, e foarte greu fără bani”, a spus Gabriela Amariei (39 de ani), localnică din Lunca Cetăţuii.

Cu noaptea-n cap la rând pentru bani

Ieri, la primele ore ale dimineţii, mai multe persoane erau aşezate la coadă la oficiul poştal pentru a-şi primi alocaţiile, deşi, potrivit graficului, ar trebui să le primească acasă, abia la finele lunii. “Stau aici de la trei şi jumătate noaptea. Nu vor să ne dea bani. Ce, nu avem şi noi copii, numai romii? Copiii lor trebuie să mănânce, iar ai mei nu? Asta e discriminare, bătaie de joc! Ţin banii în buzunar şi nu vor să ni-i dea”, s-a plans Andreea Creţu (25 de ani), localnică.
În jurul orei 10.00, la oficiul poştal au ajuns şi câţiva cetăţeni de etnie romă. Românii şi etnicii s-au apostrofat reciproc preţ de câteva minute, însă niciunul nu şi-a primit mult doritele alocaţii, cât timp jurnaliştii au stat la faţa locului.

Şefii de la Poştă dau vina pe străzi

Şefii din judeţul Iaşi ai Poştei Române nu au negat situaţia din Lunca Cetăţuii, însă spun că respectă o normă încheiată cu Ministerul Muncii, care ar prevede ca alocaţiile să se dea între 8 şi 25 ale lunii, eşalonat, în funcţie de străzi. În Lunca Cetăţuii, romii sunt comasaţi într-un singur cartier, Zanea, iar străzile lor au fost puse primele pe listele de plată ale poştaşilor.

“Chiar dacă, întâmplător, aceste străzi sunt ocupate de o anumită categorie de persoane, asta nu înseamnă că noi nu respectăm convenţia. Poate fi o situaţie mai specială aici. Va fi o discuţie cu cei care răspund de comunitatea romilor, pentru ca poştaşii să poată merge din nou la case ca să le ducă alocaţiile”, ne-a spus Dragoş Serseniuc, şef al Oficiului Poştal Judeţean Iaşi. Acesta a adăugat că au fost situaţii, în trecut, în care poştaşii care au mers în cartierul romilor au fost apostrofaţi sau înjuraţi, iar că aceştia nu mai merg acum în Zanea de frică să nu rămână fără bani.

Nu avem şi noi copii, numai romii? Copiii lor trebuie să mănânce, iar ai mei nu? Asta e discriminare! Andreea Creţu localnică din Lunca Cetăţuii
Cei de etnie romă iau banii în primele zile. Vin la ghişeu, pentru că factorului îi este frică să meargă la casele lor. Maria Andrei dirigintele oficiului poştal din Lunca Cetăţuii.

Alocaţia de susţinere a copilul din România are o valoare de 42 de lei. În judeţul Iaşi, potrivit informaţiilor oferite de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, sunt 172.458 de beneficiari ai alocaţiei. În localitatea Lunca Cetăţuii sunt 1.430 de astfel de beneficiari. O pătrime dintre aceştia sunt de etnie romă.

Romii din Zanea, celebri în toată ţara

Satul Lunca Cetăţuii face parte din comuna Ciurea, situată la o aruncătură de băţ de municipiul Iaşi. Romii din comuna Ciurea s-au stabilit încă din anii ’60 şi, în prezent, comunitatea numără aproape o mie de persoane. Sunt renumiţi ca o comunitate de romi înstăriţi, fiind de notorietate palatele cu turnuleţe în care locuiesc. Mulţi dintre ei au la poarta palatelor cele mai noi modele de maşini, în timp ce femeile rome poartă la gât cantităţi impresionante de aur. Mare parte dintre locuitorii din comuna Ciurea poartă numele de Stănescu, iar prenumele lor preferat este Ferdinand.

Mascaţii au ridicat arme, bani şi aur
În ultimul an, comunitatea de romi din Ciurea a fost zguduită în repetate rânduri de procurori. Mascaţii au descins de mai multe ori, în diferite cazuri de evaziune fiscală, confiscând maşini de lux, kilograme de aur sau chiar arme. Principalele activităţi infracţionale ale romilor din comuna Ciurea, precum şi ale celor dintr-un alt sat vecin, Grajduri, este înfiinţarea de societăţi fantomă şi efectuarea de operaţiuni fictive.

Nici scandalurile sau bătăile nu au ocolit comuna Ciurea în ultima perioadă. Ultimul caz grav de acest gen s-a petrecut la începutul acestui ani, când un rom încătuşat şi dus la secţia de polişie a reuşit să se elibereze şi a înjunghiat cu un ciob de sticlă un poliţist. Agresorul a fost arestat, iar omul legii a reuşit să scape cu bine după acest incident.


 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite