Femeile care au suferit o mastectomie se tem să nu facă un nou cancer dacă îşi refac sânul pierdut
0De frica unui nou cancer mamar, pacientele care au suferit deja o mastectomie se tem să-şi refacă sânul pierdut. La Iaşi, în cele două centre medicale introduse în subprogramul naţional de endoprotezare mamară după afecţiuni oncologice, s-au făcut mai puţin de o reconstrucţie pe lună în aproape doi ani ani.
Entuziasmul apărut după lansarea în luna mai 2014 a subprogramului naţional de endoprotezare mamară după afecţiuni oncologice nu se regăseşte în numărul total de reconstrucţii realizate de spitalele ieşene în ultimii doi ani.
Dacă odată cu lansarea proiectului, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate precizau că bugetele acordate spitalelor pot asigura chiar şapte-opt reconstrucţii lunar, după doi ani de la lansarea programului cele două unităţi medicale care derulează programul au efectuat 27 de astfel de intervenţii.
La Spitalul „Sfântul Spiridon“, pe lista întocmită în vederea realizării implantului au fost trecute iniţial zece paciente, chirurgii reuşind să facă până în prezent 8 intervenţii de reconstrucţie mamară, după ce câteva paciente s-au răzgândit şi nu au mai fost de acord cu refacerea sânului.
La Institutul Regional de Oncologie, după primirea fondurilor şi-au exprimat intenţia de refacere a sânului 25 de femei, dar odată cu apropierea termenului pentru ultima discuţie cu medicii, acestea au renunţat la intervenţie. Astfel, medicii de aici au realizat până în prezent 14 reconstrucţii mamare decontate de CJAS.
Potrivit conducerii, motivul cel mai invocat de paciente este frica de apariţie a unui nou cancer, cu toate că oncologii şi plasticienii le explică pacientelor că nu există studii care să demonstreze că o reconstrucţie creşte riscul de apariţie a unor alte tumori.
„Echipa noastră medicală a realizat cinci reconstrucţii mamare în 2014, încă cinci în 2015 şi alte nouă în primul semestru al anului curent. La început, pacientele au acceptat şi au fost trecute pe listă în vedere realizării reconstrucţiei, dar ulterior sunau şi ne spuneau că se mai gândesc, că vor să mai aştepte, că le este frică de apariţia unei alte tumori. Anul acesta situaţia pare să se schimbe“, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.
Chirurgii plasticieni care au realizat cele 19 reconstrucţii mamare gratuite la IRO au explicat că femeile care au beneficiat de refacerea sânului au vârstele cuprinse între 35 şi 60 de ani. În cadrul institutului, în anul 2015, au fost înregistrate aproape 3.000 de cazuri noi de cancer, dintre care aproape 300 reprezintă cazuri noi de cancer la sân.
Specialiştii spun că femeile care au cancer la sân amână să meargă la specialist pentru că nu au dureri. Astfel, majoritatea pacientelor ajung în spital într-un stadiu avansat al bolii, când sânul nu mai poate fi salvat.
„Cancerul nu doare. Cel mamar este cea mai frecventă localizare a cancerului la femei şi reprezintă aproximativ 25% din totalitatea neoplaziilor întâlnite la femei. Din punctul de vedere al mortalităţii, cancerul de sân este a doua cauză de deces prin cancer, după cel pulmonar, deşi unii autori îl consideră pe prima poziţie. Majoritatea cancerelor mamare sunt sporadice, însă aproximativ 5% dintre cazuri apar pe un teren de risc genetic“, a precizat dr. Iulian Radu, medic chirurg în cadrul Secţiei de Chirurgie I de la IRO.
Citeşte şi: