Daea şi cormoranii. Cât peşte consumă în România păsările despre care ministrul Agriculturii a spus că „fac baie în piscină”. Reacţia Asociaţiei Romfish

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Daea, ministrul Agriculturii, a pus gând rău cormoranilor FOTO Mediafax/ro.gde-fon.com
Petre Daea, ministrul Agriculturii, a pus gând rău cormoranilor FOTO Mediafax/ro.gde-fon.com

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Iaşi a anunţat o conferinţă de presă în cadru căreia preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Pescărie va explica de ce cormoranii sunt o problemă în România. Reacţia vine după ce ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus la Bruxelles că în România cormoranii fac baie în piscine.

Conferinţa de presă anunţată de Direcţia pentru Agricultură a fost intitulată „Problema cormoranilor şi a pagubelor pe care le produc pisciculturii şi stocurilor de peşte din ape interioare şi mărilor” şi va fi prezentată de Cătălin Platon, preşedinte ROMFISH – Asociaţia Naţională a Producătorilor din Pescărie.

În anunţul conferinţei, reprezentanţii instituţiei public au semnalat că piscicultura românească este ameninţată de creşterea populaţiilor de cormorani, pasăre care se hrăneşte exclusiv cu peşte, şi care este protejată de legislaţia europeană în virtutea faptului că migrează. Fenomenul s-ar fi înrăutăţit în ultimele două deceneii, au precizat reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură.

„Deşi reglementările europene stabilesc protecţia până la “un nivel care să îndeplinească condiţiile ecologice, ştiinţifice şi culturale, ţinând seama în acelaşi timp de condiţiile economice şi de recreere sau pentru a adapta populaţia acestor specii la nivelul respectiv”, nimeni nu reuşeşte să ne spună care este acest nivel. Şi, în acest mod simplu, de la o populaţie de circa 5000 de exemplare în anii ’60 avem, la nivel european, circa 1.800.000 de exemplare dintre care 100.000 sunt în România”, au mai precizat reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură.

Aceştia au ma arătat că pasărea consumă zilnic până la un kilogram de peşte, uneori dintr-o singură înghiţitură. De obicei, sunt organizaţi în grupuri de 200 – 1000 de exemplare care vizitează zilnic fermele piscicole aflate la distanţe de până la 50 de kilometri de locul de cuibărire sau de adăpost. Asta înseamnă că zilnic, un fermier piscicol pierde între 200 şi 1000 de kilograme de peşte. În România există inventariată o populaţie de circa 80.000 – 120.000 de cormorani care stau circa 210 de zile dintr-un an în preajma amenajărilor piscicole. Asta înseamnă circa 21.000 de tone de peşte anual pierdute doar din cauza cormoranilor de către fermierii piscicoli, adică 2/3 din producţie. Şi în timp ce pentru agricultură se primesc 250EUR/ha pentru a lasă 10% din recoltă pe câmp pentru hrana pasărilor, în piscicultură, pentru a lăsa 66% din recoltă pentru hrana păsărilor nu se primeşte nimic.

„Mai mult, problema cormoranilor şi a pagubelor pe care le produc pisciculturii şi stocurilor de peşte din ape interioare şi mări nu este o problemă românească, ci este una europeană”, au mai arătat reprezentanţii instituţiei publice.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite